Har ikke forandret seg på 200 millioner år

Krokodillenes spesielle evolusjon

Forskere har lenge strevd med å finne årsaken til at nålevende krokodiller har forandret seg så lite i forhold til for eksempel tidlige krokodiller som levde i juratiden for mer enn 200 millioner år siden.

Foto: Goutham89/Wikimedia Commons
Publisert

 Det finnes i tillegg nokså få nålevende arter, visstnok 28 fordelt på de tre familiene egentlige krokodiller, alligatorer og gavialer. De har alle temmelig likt utseende. Andre dyr, som firfisler og fugler, utviklet gjennom et mye kortere tidsrom en adskillig større forskjellighet og flere tusen arter. 

Forskere ved Bristol-universitetet i Storbritannia har gitt en forklaring på krokodillenes egenartede utvikling: Den var dominert av et stopp/start-
mønster (punktuert evolusjon) styrt av miljømessige endringer. Krokodillenes evolusjonsrate har generelt vært langsom, men av og til har utviklingen foretatt sprang på grunn av miljøendringer.

Allsidig

Forskernes analyse av krokodillenes utvikling er et resultat av en maskinlærings-algoritme for beregning av evolusjonsrater (mengden av endringer i løpet av et gitt tidsrom). Algoritmen sammenlignet målinger fra fossiler kombinert med deres alder. Det ser ut til at krokodillene tidlig utviklet en kroppsform som var svært effektiv på deres tropiske levesteder og at den var allsidig nok til at de ikke behøvde å endre den for å overleve.

Denne allsidigheten kan være en av forklaringene på at krokodiller overlevde meteornedslaget som endte krittiden for cirka 65,5 millioner år siden, mens dinosaurene ble utryddet.

Kilde: sciencedaily.com, 7/1-2021

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 11 2021

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2021.

Les også