Turtips: Kongevegen

Kongevegen over Filefjell:
Norges vakreste vei?

Kongevegen over Filefjell er blitt svært populær vandrerute. Her er oppskriften på hvordan du får med deg det beste fra «Europas vakreste vandrerute» - mellom øst og vest - fra høyfjellet i Valdres til Lærdal ved Sognefjorden.

Pluss ikon
<b>VINDHELLAVEGEN:</b> Rosinen i pølsa på Kongevegen over Filefjell er den spektakulære Vindhellavegen.
VINDHELLAVEGEN: Rosinen i pølsa på Kongevegen over Filefjell er den spektakulære Vindhellavegen. Foto: Samuel Tapale
Sist oppdatert

Kongevegen over Filefjell er en vandrerute som starter i Vang i Valdres og avsluttes i Lærdal ved Sognefjorden. Hele ruta er 110 kilometer lang fra fjell til fjord. Vanligvis går man ikke hele ruta på en gang.

Det er flotte muligheter for å bare gå deler av Kongevegen siden den krysser E16 flere ganger. Dermed kan du gå kortere turer som passer for hele familien. Langs hele Kongevegen finnes det fine attraksjoner og severdigheter som det er vel verdt å få med seg.

Veien ble etablert som hovedvei mellom Oslo og Bergen på 1800-tallet. Tiden har satt sine spor og i dag veksler Kongevegen mellom smal sti og brede oppmurte veistrekninger.

Veien ble i 2017 kåret til Europas vakreste vandrerute og fikk EUs kulturminnepris for 2017. Hovedgrunnen til dette er de enorme oppmurte veistrekningene som det ikke finnes maken til hverken i Norge eller Europa.

Er du interessert i natur og kulturhistorie er det knapt noe annet sted i Norge som er mer spennende enn Kongevegen.

Kongevegen kan gås hele sommeren fra mai til oktober. Men husk at deler av stien går i høyfjellet så hvis du går turen tidlig på våren eller sent på høsten er det best å holde seg i de vestlige områdene på vei ned mot Lærdal.

De mest populære turene er Kvamskleiva, Filefjell og Vindhellavegen og de tre presenterer alle ulike deler av Kongevegen.

Kongevegen gjennom Kvamskleiva

<b>KONGEVEGEN:</b> Utsikt fra Kvamskleiva
KONGEVEGEN: Utsikt fra Kvamskleiva Foto: Sverre Hjørnevik

Kvamskleiva er den første av de nyrestaurerte vandrestiene langs den gamle Kongevegen. Veien som opprinnelig ble ferdigstilt i 1808 stiger raskt opp den bratte fjellskrenten med god utsikt over Vangsmjøsa og det karakteristiske Grindafjellet når du nærmer deg Vang sentrum.

Veien ble etter hvert kjent for å være et risikabelt fjellpass, særlig på vinterføre. Etter 54 år ble veien erstattet av en vei som ble hugget inn i fjellsiden langs Vangsmjøsa.

Turbeskrivelsen og kart finner du også hos Outtt.com

Kvamskleiva starter langs E16 i Vang kommune akkurat der hovedveien passerer avkjøringen til Hensåsen langs Vangsmjøsa.

Startpunktet ligger på en godt tilrettelagt rasteplass med flere store skilt som presenterer Kongevegen og Kvamskleiva. Rasteplassen ligger på venstre side av veien om du kommer kjørende fra Oslo. Turen starter her på en smal sti men utvider seg raskt til bred gresskledd sti som snirkler seg opp en bratt fjellskrent med høye murer. På toppen slakker veien ut og fortsetter i dyp granskog.

Halvveis til Vang sentrum kommer du til Gamle Kvam gard, en restaurert gård som serverer rømmegrøt og lar barna hilse på lekne geitekillinger på tunet. Stien fortsetter videre vestover mot Vang sentrum, ei lita bygd ved Vangsmjøsa.

<b>RAST:</b> En pust i bakken på Gamle Kvam Gard er en opplevelse i seg selv.
RAST: En pust i bakken på Gamle Kvam Gard er en opplevelse i seg selv. Foto: Thor Østbye

Hvis du parkerte ved starten på stien er det lettest å gå samme vei tilbake som du kom. Men det er også mulig å ta bussen mot Oslo eller Bergen fra Vang sentrum.

Overnatting ved Kvamskleiva

Ønsker du å overnatte i området kan du velge mellom å campe på Bøflaten Camping i enden av Vang sentrum eller du kan booke deg inn på Sørre Hemsing i nærheten av turens startpunkt.

Sørre Hemsing er en flott gammel gård fra 1600-tallet, mens Bøflaten camping byr på fin utsikt ved Vangsmjøsas bredd og aktiviteter for hele familien.

Kongeveien gjennom Kvamskleiva: Kart og info

<b>KART:</b> Oversikt over tur 1, Kvamskleiva

Lengde: 4,7 km
Varighet: 1–2 timer
Vanskelighetsgrad: Middels
Sesong: april til november
Kart: outtt.com

Turbeskrivelsen og kart finner du også hos Outtt.com

Kongevegen over Filefjell

<b>FILEFJELL:</b> Kongevegen over Filefjell sto ferdig i 1793 og tar deg over turens høyeste punkt.
FILEFJELL: Kongevegen over Filefjell sto ferdig i 1793 og tar deg over turens høyeste punkt. Foto: Sverre Hjørnevik

Strekningen av Kongevegen som går over Filefjell, sto ferdig i 1793 og starter ved Kyrkjestølen ca. 7 km vest for Tyinkrysset.

Kyrkjestølen ligger ved E16, og er godt skiltet med gode parkeringsmuligheter. Her starter stien som tar deg mot Kongevegen sitt høyeste punkt før den fortsetter nedover i frodige Lærdal.

Turbeskrivelsen og kart finner du også på Outtt.com

Stien fra Kyrkjestølen strekker seg i rett linje over fjellet og med Jotunheimen som kulisse er utsikten storslått. Stien starter i lett bjørkeskog på omtrent 950 meter over havet. Herfra er det 300 høydemeter stigning før du kommer opp på toppen av fjellet.

Her, på Kongevegens høyeste punkt ligger Stiftstøtta, en stor bauta i marmor, oppført i 1793. En knallfin rasteplass med mye historie. Oppe på fjellet er terrenget lettgått og flatt før stien bærer ned igjen mot Maristuen på 800 m.o.h.

Overnatting ved Filefjell

Vel nede ved Maristuen er det flere overnattingsalternativer. Book overnatting på en av hyttene ved det gamle hotellet eller fortsett forbi Maristuen til du krysser elva over to flotte broer. Her ligger Honingane – et gammelt stølsområde – hvor du kan telte eller overnatte inne i en av de nyoppførte buene.

Husk å pakke med primus, middag og frokost om du velger å ta overnattingen i telt.

Kongeveien over Filefjell: Kart og info

KART: Oversikt over tur 2, Filefjell

Lengde: 18 km
Varighet: 6–7 timer
Vanskelighetsgrad: Middels
Sesong: juni til oktober
Kart: outtt.com

Turbeskrivelsen og kart finner du også på Outtt.com

Kongevegen langs Vindhellavegen

<b>VINDHELLAVEGEN: </b>Du blir garantert imponert når du ser serpentinersvingene i Vindhella sno seg opp gjennom den trange dalen.
VINDHELLAVEGEN: Du blir garantert imponert når du ser serpentinersvingene i Vindhella sno seg opp gjennom den trange dalen. Foto: Samuel Tapale / Outtt.com

Tredje og siste turforslag er full av kontraster og sies å være selve rosinen i pølsa.

Turen går fra Borgund og ned til Seltun. På Borgund kan du først se nærmere på en av Norges aller vakreste stavkirker, før du legger i vei langs Kongevegens mest imponerende veistrekninger.

Vindhellavegen snirkler seg gjennom et smalt og bratt pass. De oppmurte serpentinsvingene er opp mot 15 meter høye og murt for hånd på starten av 1800-tallet.

Turbeskrivelsen og kart finner du også på Outtt.com

På andre siden av Vindhellavegen og vel nede igjen ved Lærdalselva passeres Husum, et gammelt ærverdig hotell som snart åpner med nyrestaurerte rom. Herfra følger stien elva ettersom dalen smalner inn og klamrer seg fast i de frodige fjellsidene.

Den gamle fine stien avsluttes ved gården Seltun. Herfra er det mulig å bestille taxi, ta buss tilbake til Borgund for å hente bilen, eller buss ned til Lærdalsøyri.

Overnatting ved Vindhellavegen

I Lærdalsøyri er det mange fine overnattingssteder.

For den som ønsker å avslutte turen på ærverdig vis kan Gamle Lindstrøm Hotell være et godt alternativ. Hotellet er oppført i sveitserstil med en frodig hage, og ligger ved starten av den gamle trehusbebyggelsen i Lærdalsøyri.

Kongevegen langs Vindhellavegen

KART: Oversikt over tur 3, Galdane og Vindhellavegen

Lengde: 9 km
Varighet: 3–5 timer
Vanskelighetsgrad: Middels
esong: april til november
Kart: outtt.com

Turbeskrivelsen og kart finner du også på Outtt.com

Transport langs Kongevegen over Filefjell

Har du bil så har du alle muligheter til å starte turen på Kongeveien der du selv ønsker, men ulempen er at du må gå tilbake til bilen eller eventuelt ta bussen tilbake til der du parkerte.

Det er mulig å gå disse tre anbefalte turene ved å ta bussen fra Oslo eller Bergen og bruke en av de flere ulike buss-selskapene som kjører langs E16. Ett av selskapene er Nor-Way bussekspress som kjører mellom Lillehammer og Bergen.

Det er også mulig å bestille en ferdig tur fra Tyin Aktiv der du får transport og overnatting inkludert, mens du selv går etappene på egen hånd.

Se flere bilder fra Kongeveien over Filefjell:

Denne saken ble første gang publisert 21/08 2018, og sist oppdatert 21/08 2018.

Les også