Johnny Haglind i Namib-Naukluftørkenen

Knusktørr ørkenkunst

Verdens eldste ørken, og kanskje den vakreste. Nasjonalparken Namib-Naukluft er i utgangspunktet en gammel verden av sand og stein. Men ved hjelp av lyset og enkle materialer har naturen laget kunstverk i verdensklasse.

<b>MEST FOTOGRAFERT I VERDEN: </b>Ifølge flere internasjonale reise­magasiner, fotografer, foto­konkurranser og andre, er Dune 45 den mest fotograferte sanddynen i verden. Tre turister fra Sør-Afrika er på vei opp til den drøyt 80 meter høye toppen. Sanddynen bak strekker seg hele 170 meter opp fra ørkengulvet. Den rødoransje fargen skyldes jernoksid i sanden.
MEST FOTOGRAFERT I VERDEN: Ifølge flere internasjonale reise­magasiner, fotografer, foto­konkurranser og andre, er Dune 45 den mest fotograferte sanddynen i verden. Tre turister fra Sør-Afrika er på vei opp til den drøyt 80 meter høye toppen. Sanddynen bak strekker seg hele 170 meter opp fra ørkengulvet. Den rødoransje fargen skyldes jernoksid i sanden. Foto: Haglund, Johnny
Sist oppdatert

Om noen sanddyne i Afrika skal kunne beskrive seg selv om «berømt», må det være den rundt 85 meter høye haugen av mer enn fem millioner år gammel oransje sand.

Når sola i tillegg sprer sine kveldsstråler over landskapet, blir det storslått. Som en spiss på den litt uvirkelige scenen kommer en stor oryxantilope spankulerende over det hete ørkengulvet. Slikt er faktisk et vanlig syn ved verdens mest fotograferte sanddyne.

Nasjonalparken Namib-Naukluft er Namibias største turistattraksjon, selv om nesten samtlige kunstverk denne ørkenen kan by på ligger avsides til. Men i behovet for både en solid firehjulsdreven bil og en fottur i tung sand ligger også litt av attraksjonen.

<b>FREDET AV TØRKEN:</b> Naturen har skapt kunstverket på det uttørkede innsjøgulvet ved Dead Vlei. Trærne er opptil 2000 år gamle, og står her fortsatt uten å råtne eller bli spist opp av insekter på grunn av det tørre klimaet.
FREDET AV TØRKEN: Naturen har skapt kunstverket på det uttørkede innsjøgulvet ved Dead Vlei. Trærne er opptil 2000 år gamle, og står her fortsatt uten å råtne eller bli spist opp av insekter på grunn av det tørre klimaet. Foto: Haglund, Johnny

Tidligere sauefarm

<b><p class="MSONORMAL" style="LINE-HEIGHT:</b">Ørkenfolket: San-stammen besto av hardføre nomader som faktisk klarte å skape seg et liv i den namibiske ørkenen. Nå domineres ørkenen av turister.
     Foto: <span class="photographer-caption">foto: wikimedia commons</span>
    </p></b>

Ørkenfolket: San-stammen besto av hardføre nomader som faktisk klarte å skape seg et liv i den namibiske ørkenen. Nå domineres ørkenen av turister. Foto: foto: wikimedia commons

Foto: foto: wikimedia commons

Nasjonalparken ble opprettet i 1907, den gang Namibia var et tysk protektorat. Senere er parken utvidet. Siden 1986 har parken omfattet et område på 50 000 kvadratkilometer. Dermed er dette også en av Afrikas største nasjonalparker. Den huser alt fra langstrakte sletter til imponerende fjellmassiver, dype fjellkløfter − og enorme sanddyner.

De kanskje fineste områdene, deriblant Dune 45, ble ikke en del av nasjonalparken før tidlig på 70-tallet.

− Tidligere var dette området en sauefarm, forteller Wilson, nasjonalparkvokter gjennom ti år.

Vinden her kan komme opp i 100 km/t og da ser du knapt hånda foran deg.

− Det var trøblete å holde sauer i en ørken med ekstreme temperaturene og nesten ikke vann, ler han. Myndighetene kjøpte opp området da sauefarmen ble lagt ned.

Siden vi ikke kan campe hvor vi vil, må vi sove i landsbyen Sesriem, bygget for turister og andre besøkende til den sørlige delen av nasjonalparken.

<b>FLYVENDE FARE:</b> Vinden kan komme opp i 100 km/t i Namib-ørkenen, og det er verdt å ha i bakhodet. Her fra sanddyner rundt Dead Vlei.
FLYVENDE FARE: Vinden kan komme opp i 100 km/t i Namib-ørkenen, og det er verdt å ha i bakhodet. Her fra sanddyner rundt Dead Vlei. Foto: Haglund, Johnny

En time tar det å kjøre herfra til Dead Vlei. De siste fem kilometerne må firehjulstrekken kobles inn. Deretter venter et kvarter til fots i tung sand frem til parkens kanskje aller fremste severdighet.

Det er verre enn det høres ut.

<b>NYMOTENS LANDSBY:</b> Noen av arbeiderne bor her med hele familien sin, også barna. De går på en skole like utenfor nasjonalparken, men på ettermiddagen er de tilbake og skaper dermed en stemning ikke ulikt en ekte Afrikansk landsby. Her drikker de voksne noe sterke greier som de har brygget selv.
NYMOTENS LANDSBY: Noen av arbeiderne bor her med hele familien sin, også barna. De går på en skole like utenfor nasjonalparken, men på ettermiddagen er de tilbake og skaper dermed en stemning ikke ulikt en ekte Afrikansk landsby. Her drikker de voksne noe sterke greier som de har brygget selv. Foto: Haglund, Johnny
<b>NATTESTENGT:</b> Wilson har jobbet her i mange år, og kaller seg parkvokter. Her passer han porten inn til parken, som holdes stengt mellom kveld og morgen.
NATTESTENGT: Wilson har jobbet her i mange år, og kaller seg parkvokter. Her passer han porten inn til parken, som holdes stengt mellom kveld og morgen. Foto: Haglund, Johnny
<p class="MSONORMAL" style="">Ambulansesjåføren: Festus er stolt av sine forfedre, som engang levde som nomader i ørkenen. Her står han i den lille klinikken i Sesriem.</p>

Ambulansesjåføren: Festus er stolt av sine forfedre, som engang levde som nomader i ørkenen. Her står han i den lille klinikken i Sesriem.

Foto: Haglund, Johnny
<b>DYNELØFTER:</b> Elim Dune er kanskje ikke så vakker og storslagen som Dune 45, men tidlig om morgenen blir også den flott.
DYNELØFTER: Elim Dune er kanskje ikke så vakker og storslagen som Dune 45, men tidlig om morgenen blir også den flott. Foto: Haglund, Johnny

Hjem blant sanddynene

Selv om morgentemperaturen er behagelig, kommer de fleste besøkende hit litt utpå dagen – og da kan temperaturen i luften være opp mot 40 grader. På bakken kan varmen stige til over 70 grader.

Men vi får betalt for denne fotturen til der 2000 år gamle akasie­trær, døde og kronglete, sorte og harde, står på bunnen av hva som engang var en innsjø, omringet av over 300 meter høye sanddyner.

Jeg er etterkommer av ekte buskmenn.

Ved synet av sanddynene som gradvis farges av en gryende sol, slår det meg at det en gang faktisk levde mennesker her. Blant sand, stein, noen busker og hardføre trær. Vann, eller mat for den saks skyld, har jeg ikke den fjerneste anelse om hvor jeg kan finne. I hvert fall ikke vann som kan drikkes. Det lille av vann jeg har sett så langt er forurenset av døde dyr og en million småkryp.

Men likevel bodde San-folket og deres forfedre her i mer enn 750 000 år. De siste ørkennomadene, nedsettende nok kalt «buskmenn», forsvant fra disse traktene så sent som i 1968.

<b>PUBEN:</b> Et par karer nyter en kald pils i kveldsvarmen, mens bardamen står bak gitter og skravler med dem. Gitteret indi­kerer at det kan være litt tjuveri her, men ingen vil hevde det.
PUBEN: Et par karer nyter en kald pils i kveldsvarmen, mens bardamen står bak gitter og skravler med dem. Gitteret indi­kerer at det kan være litt tjuveri her, men ingen vil hevde det. Foto: Haglund, Johnny
<b>TREKKER TURISTER:</b> Om. morgenen kan man føle seg som det eneste menneske på jorda. Utover dagen når pandemier ikke stenger verden kommer opp mot 800 turister om dagen til Dead Vlei. 
TREKKER TURISTER: Om. morgenen kan man føle seg som det eneste menneske på jorda. Utover dagen når pandemier ikke stenger verden kommer opp mot 800 turister om dagen til Dead Vlei.  Foto: Haglund, Johnny
<b>EN FORDEL MED ØRKENEN:</b> Alle sår i naturen kan vel stort sett leges med tiden. Og særlig i en ørken hvor vinden kan komme opp i 100 km/t. Da blir sand flyttet over store områder, gamle hjulspor og bålplasser fylles igjen med sand og det hele ser uberørt ut. Bildet er fra foten av Dune 45. Et sted hvor det daglig kan være hundrevis av turister som tråkker akkurat der dette bildet er tatt. Men en natt med vind, så ser det nesten uberørt ut.
EN FORDEL MED ØRKENEN: Alle sår i naturen kan vel stort sett leges med tiden. Og særlig i en ørken hvor vinden kan komme opp i 100 km/t. Da blir sand flyttet over store områder, gamle hjulspor og bålplasser fylles igjen med sand og det hele ser uberørt ut. Bildet er fra foten av Dune 45. Et sted hvor det daglig kan være hundrevis av turister som tråkker akkurat der dette bildet er tatt. Men en natt med vind, så ser det nesten uberørt ut. Foto: Haglund, Johnny
Lav sol, gamle trær og mye sand. Fra foten av Dune 45.<span style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Merriweather, Georgia; font-size: 1.06rem;"> </span><span class="photographer-caption">Haglund, Johnny</span>
Lav sol, gamle trær og mye sand. Fra foten av Dune 45. Haglund, Johnny

Forfedrenes lærdom

Dagens innbyggere i nasjonalparken er utelukkende folk med tilknytning til driften av parken. Mange av dem finner jeg i Sesriem, en liten øy av sivilisasjon midt i enorm ødemark. Her bor turister og arbeidere, side om side.

− Mine besteforeldre levde som nomader engang i tiden, og jeg er etterkommer av ekte buskmenn, forteller ambulansesjåføren Festus stolt.

Det har ikke alltid vært lett å være stolt av sitt opphav. Hans besteforeldre kunne finne vann, mat, ly og liv der ingen andre kunne. Men så flyttet de og ble «siviliserte».

− Straks de flyttet inn i en landsby, ble det nesten sett på som litt flaut å vise at du tidligere var en ørkennomade og hadde kunnskap om ørkenen, medgir Festus.

Det var trøblete å holde sauer i en ørken med ekstreme temperaturer og nesten ikke vann.

− Du vet, mye av arven fra mine forfedre er tapt, medgir han.

− Men noe lærte de meg.

Den lærdommen kommer godt med i yrket som ambulansesjåfør.

Foto: Kart.jpg

Festus forteller om turister uten respekt for sand og varme. Stadig vekk besvimer turister av ørken-heten, gjerne på toppen av en sanddyne. Men også vinden kan være skummel:

− Vinden her kan komme opp i 100 km/t. Da ser du knapt hånda foran deg. Under slike forhold har turister gått seg vill i ørkenen.
I fjor døde to turister mellom sanddynene.

<b>IKKE AKKURATGJENNOMSNITTLIG:</b> Eline jobber i baren på Sesriem sin lodge. Hun forteller om kjendiser og store stjerner, der hun står i en luftavkjølt bar med alt mulig av drinker rundt seg.
IKKE AKKURATGJENNOMSNITTLIG: Eline jobber i baren på Sesriem sin lodge. Hun forteller om kjendiser og store stjerner, der hun står i en luftavkjølt bar med alt mulig av drinker rundt seg. Foto: Haglund, Johnny

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 31 2021

Ligger det en skatt her? Store sanddyner stuper omtrent ned i havet ikke langt unna Sandwitch Harbor. For rundt 220 år siden gikk et skip på grunn her med enorme skatter, som aldri har blitt funnet igjen.
Ligger det en skatt her? Store sanddyner stuper omtrent ned i havet ikke langt unna Sandwitch Harbor. For rundt 220 år siden gikk et skip på grunn her med enorme skatter, som aldri har blitt funnet igjen. Foto: Haglund, Johnny
<b>WELWITSCHIA MIRABILIS:</b> Til tross for ekstreme temperaturer og svært lite nedbør, huser Namib ørkenen en av verdens mest sjeldne vekster: Welwitschia planten. De ser nesten døde ut alle sammen, der de ligger i hundrevis spredd utover ørkenen. Men de er levende – og gamle. Verdens eldste welwitschia plante, som holder hus her, skal være 1500 år gammel.
WELWITSCHIA MIRABILIS: Til tross for ekstreme temperaturer og svært lite nedbør, huser Namib ørkenen en av verdens mest sjeldne vekster: Welwitschia planten. De ser nesten døde ut alle sammen, der de ligger i hundrevis spredd utover ørkenen. Men de er levende – og gamle. Verdens eldste welwitschia plante, som holder hus her, skal være 1500 år gammel. Foto: Haglund, Johnny

Flyvende sand

Namibierne jeg har møtt hevder verdens største sanddyne ligger i Namib-Naukluft nasjonalparken og heter Dune 7. Myndighetene i landet har offentlig bekreftet påstanden. Men det stemmer faktisk ikke.

Dune 7 strekker seg riktignok 383 meter opp i været. De høyeste sanddynene i verden ligger i Kinas Badain Jaran-ørkenen. De er 460 meter høye (Vi Menn uke 13, 2019). Men om Dune 7 bare er verdens nest høyeste, er den kanskje verdens vakreste?

Støv og sand fra Namibørkenen har blitt registrert 150 kilometer ute i Atlanterhavet, og årlig skal mengden sand som havner i Atlanterhavet fra Namib-ørkenen, være hele 4000 tonn.

Denne saken ble første gang publisert 29/06 2021, og sist oppdatert 29/06 2021.

Les også