TEST: Garmin Instinct

– Denne overrasket oss da vi begynte å grave under overflaten

Vi skaf­fet oss Gar­min In­stinct for­di det­te var en ny, in­ter­es­sant jakt­klok­ke med GPS og kom­mu­ni­ka­sjon med hunde­pei­ler­ne fra Gar­min samt ac­tion­ka­me­ra­et Gar­min Virb. Men vi ble overrasket – svært over­ras­ket – da vi be­gyn­te å gra­ve un­der over­fla­ten.

Pluss ikon
<b>FUNKSJONSRIK:</b> Garmin Instinct har mange funksjoner. Det gjelder å ha tålmodighet til å undersøke alle mulighetene.
FUNKSJONSRIK: Garmin Instinct har mange funksjoner. Det gjelder å ha tålmodighet til å undersøke alle mulighetene. Foto: Arne T. Hamarsland
Sist oppdatert

Gar­min In­stinct ser ut som en gam­mel­dags Ca­sio-klok­ke med plast­kas­se og myk gum­mi­reim, men skin­net kan bedra! Når bruks­an­vis­nin­gen var las­tet ned og skre­vet ut ble vi sit­ten­de og bla, det var lik­som in­gen ende på alt den­ne klok­ka kun­ne gjø­re.

Aktiver snarveiene

Slik du får klok­ka i hån­den er mye av funksjonene skjult. For å gjø­re In­stinct til en jakt­klok­ke må du gå inn på lis­ta over snar­vei­er (widgeter) og ak­ti­ve­re dis­se. Vi valg­te å leg­ge inn kompass, hunde­spo­ring, inreach-kon­trol­ler, virb-kon­trol­ler og sol opp/ned/skum­ring.

Kompasset er elek­tro­nisk og det er ikke nød­ven­dig at du be­ve­ger deg for å få kor­rekt kom­pass­kurs. Det du får opp er et over­sikt­lig bil­de med sik­te­pil, him­mel­ret­nin­ger og gra­der.

LES OGSÅ: Dette må du gjøre før du selger, gir bort eller kaster PC-en din

<b>VELG FARGE:</b> Garmin Instinct kommer i flere farger.
VELG FARGE: Garmin Instinct kommer i flere farger. Foto: Garmin

Nyttige funksjoner

Sol opp/ned/skum­ring bru­ker GPS ko­or­di­na­te­ne og gir deg nøy­ak­ti­ge data for ste­det der du er. At skumring både mor­gen og kveld an­gis er en nyt­tig funk­sjon, da vet du når du må ut for å rek­ke grå­lys­nin­gen og du vet når du må være hjem­me på kvel­den hvis du ikke vi stum­pe i mør­ket el­ler gå med ho­de­lykt. En an­nen prak­tisk funk­sjon er at du kan leg­ge inn vars­ler for sol­opp­gang, sol­ned­gang og uvær. Du vel­ger hvor lang tid på for­hånd du øns­ker var­selet. Alle vars­ler er greie å opp­fat­te, klok­ka vib­re­rer gjen­tat­te gan­ger og det vi­ses på skjer­men. Klok­ka job­ber godt sam­men med smart­te­le­fo­nen og hen­ter bla. inn kalender og vær og vi­ser vars­le­ne fra dis­se.

Hundesporing

In­stinct kom­mu­ni­se­rer med hundesporingsenhetene Alpha 50 og Alpha 100 slik at du får info om av­stand og ret­ning til hun­den rett på klok­ka og slip­per å gå med en­he­ten i hån­da. In­stinct kan kobles sam­men med in Reach mini satellittnavigator (ikke in Reach Explorer-mo­del­le­ne). Det gir mu­lig­het for å sty­re de vik­tig­ste funk­sjo­ne­ne fra klok­ka på hånd­led­det. Li­ke­le­des kan den kobles med ac­tion­ka­me­ra­ene VIRB 360 og VIRB Ult­ra 30. Da kan du sty­re de vik­tig­ste ka­me­ra­funk­sjo­ne­ne fra klok­ka.

Mye knappetrykking

Tren­ger du å vite ko­or­di­na­te­ne for po­si­sjo­nen din hol­der du inne GPS-knap­pen så kom­mer nord/sør-ko­or­di­na­ter og høy­de opp på klok­ka. Po­si­sjo­nen du er på kan lag­res og gis et navn slik at du kan na­vi­ge­re til­ba­ke til den. Det­te går greit å få til i prak­sis, men det er mye knappe­tryk­king.

Du kan også vel­ge et punkt på kar­tet og angi ret­ning og av­stand for å opp­ret­te et vei­punkt, og så na­vi­ge­re til det­te ved hjelp av ret­nings­pil. Un­der na­vi­ge­ring kan du få vars­ler når det er en be­stemt dis­tan­se el­ler tid til du er frem­me. Du kan også få var­sel der­som du er ute av kurs. In­stinct vi­ser ikke bak­grunns­kart, kun vei­punk­ter, spor og din gjel­den­de po­si­sjon i for­hold til dis­se.

LES OGSÅ: Test av fjellsko

Finn hjem

Har du satt i gang re­gist­re­ring av en aktivitet, for eks­em­pel jakt­tur, kan du når som helst na­vi­ge­re til­ba­ke til start­punk­tet, en­ten ved hjelp av en rett lin­je el­ler ved at klok­ka vi­ser deg vei­en langs sam­me rute som da du gikk inn.

En nyt­tig mu­lig­het er «Finn te­le­fo­nen min». Hvis te­le­fo­nen er in­na­for blå­tann-rek­ke­vid­de, sen­der den ut var­sel­lyd og i til­legg vi­ses sig­nal­styr­ken på klok­ka – jo høy­ere ver­di jo nær­me­re mo­bi­len er du. Vi fikk det­te til å fun­ge­re på opp til 8–10 meters av­stand.

Fakta: Gar­min In­stinct

Be­skyt­tel­se: Vann­tett, tå­ler 10 ATM trykk
Po­si­sjo­ne­ring: GPS, GLONASS, Ga­li­leo
Vekt: 52 gram

Laveste nettpris: 2.459 kroner

Im­por­tør: Gar­min, www.garmin.no

Hvis du sit­ter stil­le over leng­re tid på­vir­ker det­te krop­pen ne­ga­tivt. Gar­min har der­for lagt inn en be­ve­gel­ses­vars­ler som gir deg be­skjed om at nå er det på tide med litt be­ve­gel­se. For å få lett til­gang til inn­stil­lin­ge­ne og da­ta­ene In­stinct re­gist­re­rer må du laste ned ap­pen Gar­min Con­nect og bru­ke den­ne for å koble klok­ke og mo­bil sam­men.

Konklusjon

Ho­ved­kon­klu­sjo­nen et­ter et halvt års dag­lig bruk av In­stinct er at den­ne klok­ka har svært man­ge nyt­ti­ge funk­sjo­ner. Ut­ford­rin­gen er å hol­de over­sikt og fak­tisk greie å bru­ke alle sammen. Det­te er en klok­ke du kan ha i man­ge år og sta­dig opp­da­ge nye si­der av. Når det gjel­der na­vi­ge­ring har den som alle and­re GPS-klok­ker ut­ford­rin­gen med at skjer­men er li­ten og at in­for­ma­sjo­nen blir kno­te­te å lese.

VÅR VURDERING

+ Svært man­ge funk­sjo­ner, lett, drifts­sik­ker

– Li­ten skjerm med be­gren­set opp­løs­ning

Anbefales!

En an­nen er­fa­ring er at den myke si­li­kon­reima hol­der klok­ka sik­kert på plass og er svært be­ha­ge­lig å ha på. Glas­set lig­ger for­sen­ket og er kje­misk for­ster­ket. Det har tålt test­pe­ri­oden uten syn­li­ge ri­per.

I smartklokkemodus hol­der en opp­la­ding i ca. 10 da­ger, mens den i GPS-mo­dus hol­der i ca. 12–14 ti­mer. Den er rask å lade via med­føl­gen­de USB-lade­ka­bel.

Denne saken ble første gang publisert 28/09 2019, og sist oppdatert 13/08 2019.

Les også