TEST AV JAKTRIFLE

Vi har testet den nyeste boltriflen på markedet: Sauer 505

505 er ei ny boltrifle og systemvåpen fra Sauer, som vil avløse 404-modellen fra 2015.

Pluss ikon
<b>TRINNLØS HEVING: </b>Synchro-skjeftene har integrert kinnstøtte som trinnløst kan heves inntil seks centimeter.
TRINNLØS HEVING: Synchro-skjeftene har integrert kinnstøtte som trinnløst kan heves inntil seks centimeter. Foto: Pål S. Jensen
Publisert

Låskassa på 505 er av stål, ikke aluminium som hos forgjengeren, og har feste for kikkertmontasje på toppen.

Dette montasjefestet er det samme som vi finner på Blasers våpen, og denne sadelmontasjen kan også brukes på 505. Kikkertmontasjen er meget anerkjent, og betyr igjen at du kan ta kikkerten av og på børsa uten å få treffpunktforandring.

Praktisk er det også at alle piper og skjefter fra forgjenger 404, unntatt Silence-modellen, vil passe på en 505.

Fakta

Modell: Sauer 505

Pris og vekt:
b XT uten tommelhull: 39 580 kroner, med treverk fra 49 080 kroner, vekt ca. 3,5 kilo
b Synchro XT: 44 080 kroner, vekt 3,55 kilo
b Synchro XTC: 75 080 kroner, vekt 3,23 kilo

Mer info: www.sauer.de

+ Sikker, myk og lydsvak opp- spenner, godt avtrekk og glatt sluttstykkegange, presisjon

– Kanskje litt hard og fiklete magasinutløsning

= Systemvåpen som gir stor valgmulighet og fleksibilitet

Les også: (+) 25 tips som sikrer suksessfull smygjakt

Sikring, avtrekk og låskasse

Som 404 og Blaser-riflene har 505 mekanisme med oppspenner. Oppspennet er mykt, ikke hardt og nærmest lydløst. Jeg vil vel også si at oppspennet er mykere og bedre enn på Blaser.

Med dette får du også samme sikkerhetsfunksjonalitet som på andre oppspennervåpen; børsa er helt sikker fram til den spennes opp, og du risikerer ikke en sikring som ikke fungerer.

<b>GJENNOMFØRT:</b> 505-en har lett og lydsvak oppspenner og låskasse i stål med fester for Blaser-kikkertmontasje.
GJENNOMFØRT: 505-en har lett og lydsvak oppspenner og låskasse i stål med fester for Blaser-kikkertmontasje. Foto: Pål S. Jensen

Quattro-avtrekket, som Sauer kaller det, er utmerket og uten kryp. Dette kan også justeres til fire valgfrie avtrekksvekter: 350, 750, 1000 og 1250 gram. Dette gjøres ved å ta av skjeftet så du kommer til låskassas underbeslag.

Dette kan du gjøre med universalverktøyet, en 4 mm sekskantnøkkel, som er integrert i det fremre reimbøylefestet. Denne kan også brukes for å demontere for- og bakskjeftet og bytte pipe. 505-en har heller ikke noe spesielt krav til moment for tilstrammingen, som 404-en, og pipebytte skal gi minimal treffpunktendring. Dette fikk jeg imidlertid ikke testet.

<b>KLASSISK OG MODERNE:</b> Klassiske linjer med en moderne oppspenner.
KLASSISK OG MODERNE: Klassiske linjer med en moderne oppspenner. Foto: Pål S. Jensen

Pipene er kaldhamret og leveres i 19 ulike kalibre, fra .222 Remington til .375 H & Magnum og 10,3x60R. Standardpipene er 17 mm tjukke, men kan også leveres i tung utgave på 19 mm.

Låskasse og løp har plasmanitrat overflatebehandling. Det skulle tilsi meget god beskyttelse mot rust og overflateskader. Senere tilbys også en enda hardere overflatebehandling som Sauer kaller DLC (DiamondLikeCarbon).

Sauer 505 har løse tre- og femskudds boksmagasiner i plast for standardkalibrene, og for magnumkaliberne er det to- og fireskudds magasiner. Løse magasiner er praktisk når våpenet skal tømmes.

<b>GLIR LETT:</b> Sluttstykket, her sirkelpolert, glir usedvanlig glatt i låskassa og låses i pipa med seks låseklakker.
GLIR LETT: Sluttstykket, her sirkelpolert, glir usedvanlig glatt i låskassa og låses i pipa med seks låseklakker. Foto: Pål S. Jensen

Magasinene har ellers en integrert MagLock magasinlås som hindrer utilsiktet utløsning og tap av magasinet. Magasinutløseren var kanskje i overkant hard og magasinutløsningen var ikke superenkel. Fordelen er imidlertid at magasinet sitter trygt på plass.

Les også: (+) Test av kamuflasje: Dette er de beste jaktdressene til vinteren

Sluttstykket

Jeg fikk prøve tre børser, en med treverk, en Synchro XT i svart polymerplast og en Synchro XTC med karbonskjefte.

De to sistnevnte var laget slik at de også kan brukes av linksskyttere. Vekta på disse er henholdsvis 3,45, 3,55 og 3,23 kilo.

Synchrokolben har integrert kinnstøtte som kan heves trinnvis opp til 6 cm. Alle børsene hadde fin balanse, skjefter som passet meg godt og børsene lå godt både i hendene og skuldra.

Å skyte med 505-en var også en sann fornøyelse. Sluttstykket på 505 er i én del med gjennomgående tennstift. Sluttstykket er altså ikke delt som på 404-en, hvor det er løst sluttstykkehode.

Dette sammen med god polering gjør at sluttstykket glir «som smør» i låskassa, og denne boltmekanismen var antagelig den glatteste og mykeste jeg har prøvd «ut av esken». Sauer har også gjort sluttstykkeveien 9 mm kortere enn på 404-en, og sluttstykket har seks låseklakker som låses i pipa.

<b>VALGET ER DITT:</b> Skjefter kan velges etter smak og behag – og lommebok.
VALGET ER DITT: Skjefter kan velges etter smak og behag – og lommebok. Foto: Pål S. Jensen

Sluttstykket leveres med forskjellig finish: Standard polert og Jewel (som på børsa med treskjefte). På litt sikt skal også sluttstykket komme med DLC.

Les også: (+) Test: De beste støvlene til lange jaktturer

Presisjon

Presisjonen var også imponerende. Jeg testskjøt under noe improviserte forhold i januar, og fikk bare skutt med treningsammo i 308 Winchester på 50 meters hold på grunn av snø. Jeg skjøt imidlertid regelmessige treskuddssamlinger i samme hullet.

<b>SAMLING:</b> Mine testskudd med treningsammo tilsier ypperlig presisjon. Her er det ei «flue» på grunn dårlig avtrekk og ellers fire skudd i ett hull.
SAMLING: Mine testskudd med treningsammo tilsier ypperlig presisjon. Her er det ei «flue» på grunn dårlig avtrekk og ellers fire skudd i ett hull. Foto: Pål S. Jensen

Mer inngående presisjonstesting har jeg ikke hatt muligheten til, men alt tilsier at 505-en vil levere presisjon i ypperste klasse.

Med dette systemvåpenet har du en rekke valgmuligheter for å individuelt tilpasse ditt gevær slik du ønsker det. Sauer 505 vil etter alle solemerker gi førsteklasses presisjon, sikkerhet og fleksibilitet, og bli ei jaktrifle som kommer til å bli populær blant norske jegere.

Alt i alt kunne ikke denne rifla kommet bedre ut av testen - og får 10 av 10 mulige poeng.

Denne saken ble første gang publisert 13/02 2024.

Les også