JAKT

Test av vinterkamuflasje: Dette er de beste jaktdressene for snø

Det er mye som kan avsløre deg når du er ute på jakt; lukt, lyd, bevegelse og kontrast mot bakgrunnen. En god kamuflasje hjelper godt når det gjelder kontrasten din mot bakgrunnen, og da vil også bevegelsene dine være vanskeligere for viltet å oppfatte.

Pluss ikon
VINTERJAKT: Skal du jakte på vinteren, får du garantert bedre resultat om du klarer å kamuflere deg i snøen. Derfor har vi testet fem ulike varianter.
VINTERJAKT: Skal du jakte på vinteren, får du garantert bedre resultat om du klarer å kamuflere deg i snøen. Derfor har vi testet fem ulike varianter. Foto: Arne T. Hamarsland
Publisert

En god vinterkamodress hører til på vinterjakta enten det er på rype, elg eller rev. Men solide, gode vinterjaktdresser kan vi snart føre opp på «rødlista» over truede arter.

Forklaringen fra bransjen er at salgstallene for dette nisjeproduktet er for lave. Det er ikke god nok butikk og modellene forsvinner en etter en ut av sortimentet.

Vi har derfor kun funnet to fullverdige vinterjaktdresser, det øvrige du har å velge i er overtrekksdresser som er beregnet å brukes utenpå den vanlige jaktdressen.

Det er ikke hensiktsmessig å teste fullverdige jaktdresser sammen med lette, enkle overtrekksdresser. Til det er de for ulike – både når det gjelder bruksområde og pris. Vi har derfor delt testen i to klasser.

Det er en rekke vinterkamuflasje-mønstre å velge blant. Selve mønsteret har vi ikke vurdert, det overlater vi til den enkelte å vurdere selv. Noen vil ha et typisk skogsmønster, andre synes de nye, digitale kamomønstrene er tøffe.

Andre igjen vil ha en mest mulig helhvit dress for vinterjakt over skoggrensa. Det vi har vurdert er de praktiske egenskapene ut fra at dressene skal fungere under snøforhold i den kalde årstiden.

For membrandressene er følgende vektlagt positivt:

Jakke: Romslige, praktiske lommer som kan lukkes for snø og holder innholdet tørt i bløtt vær. Jaktradiolomme på begge sider, helst med gjennomgang for antenne/ledning slik at lomma kan lukkes med jaktradioen i, feste for langantenne på skulder. Gjerne håndvarmerlomme og romslig rygglomme. Dobbel frontglidelås som gir mulighet for fleksibel lufting samt åpning nede for frie kneløft i motbakke. Lukkbar beskyttelsesklaff over glidelåsen som ikke gnager mot huden når den er dratt helt opp. Gode reguleringsmuligheter på ermer, i liv og nederst. Romslig hette med regulering på topp og god stramming rundt ansikt, ikke gnag mot huden.

Bukse: Romslige frontlommer/lårlommer. Forhøyet rygg som sammen med lengden på jakka gir god overlapp i korsrygg når du bøyer deg fremover. Patronholder i lomme, nok solide beltehemper og mulighet for bukseseler. Elastikk/borrelåsjustering i livet, gamasjekrok og glidelåsåpning nederst på beina.

Både jakke og bukse: Lite friksjon mot klær under (god bevegelighet), praktiske lufteåpninger, forsterkede slitasjepunkter (albu, kne, sete, nederst buksebein), solide glidelåser som kan opereres med hansker/votter og at de tåler maskinvask og tørketrommel.

Overtrekksdressene er bedømt enklere med hovedvekt på at de er praktisk utformet, greie å ta av og på, samt at de har lite friksjon mot klærne under og gir god bevegelighet.

Se mer

Dressene har fått poeng på en skala der 1 er det dårligste og 10 er det beste.

Pinewood Snow Camo

Pris jakke/bukse: 999 kroner
Vekt jakke/bukse: 290/211 gram(størrelse L)
Materialer: Ytterstoff av 100 % polyester, innerstoff av 100 % polyamid
Størrelser: S–XXXL
Vedlikehold: Maskinvask 40 grader, ikke tørketrommel, klor eller rensing

+ God bevegelighet, lite friksjon mot klærne under
- Glidelås kan gnage i ansiktet, kort jakke

PINEWOOD: Denne dressen kom dårligst ut i vår test, men den er likevel absolutt en brukbar kandidat til vinterjakta.
PINEWOOD: Denne dressen kom dårligst ut i vår test, men den er likevel absolutt en brukbar kandidat til vinterjakta. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Lett og luftig overtrekksdress med svært lys snøkamo. Passer perfekt på hvite vidder der du vil gå i ett med snøflatene. Glatt innside, lett å tre over andre plagg og med god bevegelighet.

Jakka har to romslige frontlommer nede, lukkes med klaff/trykknapper. Solid enkel frontglidelås uten dekklaff. 3-4 cm lang gummiprofil på alle glidelåser gjør det greit å operere disse med hansker/votter. Glidelåsen kan gnage litt i ansiktet når den er dradd helt opp.

Stramming med elastisk snor/snorlås nederst på jakka. Hette med elastisk snorstramming/snorlås rundt ansiktet. Savner stramming på topp for å kunne regulere høyden på ansiktsåpningen. Jakka er relativt kort og en normal jaktdress vil kunne stikke ut nedenfor og være synlig.

Buksa har strikk pluss knytesnor i livet. Fast strikk nederst på beina. Glidelåsåpninger på ca 16 cm gir tilgang til dressen under og lommene der.

En hvit vinterkamo for åpent snølandskap.

Poeng: 6

Les også: (+) Test: De beste støvlene til lange jaktturer

X3M1 3D Løvcamo vinter

Pris sett: 999 kroner
Vekt jakke/bukse: 305/157 gram (størrelse M/L)
Materialer: Polyester
Størrelser: M/L til 4XL
Vedlikehold: Vaskes i varmt vann med uparfymert såpe, hengetørkes

+ Svært lett, rimelig og effektiv
- Helt avhengig av at du har en solid jaktdress under

X3M1: Har du en solid jaktdress under denne overtrekksdressen, kan den være et godt alternativ.
X3M1: Har du en solid jaktdress under denne overtrekksdressen, kan den være et godt alternativ. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Denne overtrekksdressen stiller nesten i en egen klasse som «Den ultralette - ha i sekken – ta frem når du trenger den-dressen». Den er bedømt ut fra dette og for eksempel mangel på del detaljer er ikke lagt avgjørende vekt på.

Sydd i hvit netting med påsydde hvite kamuflasjeremser. Dette gir en 3-dimensjonal-effekt som bidrar til å viske ut konturene dine. Nettingen gjør dette til en svært lett og luftig overtrekksdress. Dressen er meget enkel, det er ingen lommer eller glidelåser.

Jakka tres over hodet og det er elastiske bånd i livet, i halsen og på ermene. Buksa har elastisk snor med snorlås i livet og to symbolske splitter (ca 7 cm) nederst på beina, lukkes med trykknapp. Hetta har plass til ei lue, der løs og festes ikke på dressen.

Tres bare over hodet som en balaclavalue. Dressen er lett og gir mye kamuflasje per gram, perfekt å ha med i sekken ved varierende snøforhold. Lite friksjon mot underliggende lag gir grei bevegelighet.

På testeksemplaret av jakka var to av remsene kun festet i endene slik at disse hang og slang og lett hektet i vegetasjon

Enkel og effektiv vinterkamuflasje som du kan ha med deg over alt.

Poeng: 7

Les også: (+) 25 tips som sikrer suksessfull smygjakt

Swedteam Zero Classic M

Pris jakke/bukse: 3185/2195 kroner
Vekt jakke/bukse: 1230/1005 gram (størrelse EU50)
Materialer: Ytterstoff av myk 100 % polyester, vanntett Covertex 100 100 % polyuretan membran, innerstoff av myk, glatt 100 % polyester
Størrelser: 46–60
Vedlikehold: Maskinvask 40 grader, tørketrommel lav temp, ikke klor eller rensing

+ Rygglomme, god hette/skjerming av hals/ansikt, praktiske detaljer
- De fleste lommene blir våte i regnvær, jaktlomme uten utgang til ledning/antenne, ikke håndvarmerlomme, ikke grepshemper på glidelåsene, litt friksjon mot underliggende tøy

SWEDTEAM: Blant de dyreste alternativene i denne testen, og denne dressen når nesten helt til topps.
SWEDTEAM: Blant de dyreste alternativene i denne testen, og denne dressen når nesten helt til topps. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Solid dress i myk, børstet mikrofiber med Desolve Zero-mønster og glidelåser fra YKK. Jakka har to lommer i front nede, innerlomme i den største lomma. Jaktradiolommer på begge sider oppe og ei stor rygglomme med inngang fra begge sider.

Tre innvendige lommer, to i netting/strikk og en med glidelåslukking. Tre cm grepshemper på alle glidelåser, lett å bruke med votter. Stormklaff med trykknapper over toveis frontglidelås gir fleksible luftemuligheter.

Elastisk snorstramming nederst i livet, ermene stammes med nylonbånd og strammelås. 15 cm lange, elastiske mansjetter med tommelhull tetter godt mot snøføyke og fungerer som halvhansker. Hette med elastisk stramming i nakke og rundt ansiktet.

Kort, stiv, formbar brem gir noe skjerming over ansiktet. Hetta er avtakbar og har akkurat plass til ei lue. Høy hals og trykknapplukking gir meget god lukking/skjerming i front. Buksa har romslige håndlommer og godt plasserte lårlommer med glidelås.

Forsterket nederst på buksebeina. Klaff med tre trykknapper for stramming nederst. Gamasjekrok. Skjermet glidelåssplitt på ca 28 cm nederst på buksebeina gjør det enklere når bukse/støvler skal av/på. Brede, behagelige bukseseler, festet med glidelås bak og borrelås foran, justerbare i lengde.

Kraftige beltehemper og elastiske felt i livet. 30 cm, toveis glidelåsåpninger med netting under armene og 15 cm lufteglidelåser ved hoftene på buksa. Lufteåpningene må brukes aktivt for å unngå innvendig kondens.

I regnvær holder dressen deg tørr, men det er kun i lommene som dekkes av jakka at innholdet holder seg tørt. I rygglomma kommer det inn litt fukt, mens i øvrige lommer blir det klissvått. God overlapp mellom jakke og bukse bak når du bøyer deg (ca 30 cm).

Gjennomtenkt, solid og praktisk jaktdress for vinterforhold.

Poeng: 8

Les også: (+) Test av jaktdresser: Dette er den beste dressen for å bevege seg lydløst i skogen

Testvinner membrandress: Dovrefjell Jegern Vinter jaktdress

Pris jakke/bukse: 1698 kr/1198 kroner, hel dress 2495 kroner
Vekt jakke/bukse: 1107 gram (M)/682 gram (L)
Materialer: Ytterstoff av myk, børstet mikrofiber (polyester), vanntett membran og innerstoff av netting (polyester)
Størrelser: S – 3XL
Vedlikehold: 40 grader maskin, ikke tørketrommel, klor eller rensing

+ Behagelig, holder deg og lommene tørre, mange praktiske detaljer
- Ikke rygglomme på jakke, kun borrelåsstramming nederst på beina, ikke glidelåsåpning nederst på beina

DOVREFJELL: Kamuflasje-dressen fra Dovrefjell er den beste membrandressen i denne testen.
DOVREFJELL: Kamuflasje-dressen fra Dovrefjell er den beste membrandressen i denne testen. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Dress i lydsvak børstet mikrofiber, vanntett membran og tapede sømmer. Innvendig glatt nettingfòr gir god bevegelighet og reduserer kondens.

Meget godt utstyrt jakke med to romslige belglommer (strikk for fire haglpatroner) med klaff og glidelåslukking nede, to håndvarmerlommer med klaff og skråstilt glidelås midt på. Jaktradiolommer på begge sider, glidelåslukking, innvendig åpning for ledning og regnklaff med gjennomføring for antenne.

Stoffløkke på begge skuldre til langantenne. Stikklomme med vertikal glidelås under stormklaffen (trykknapplukking) som dekker glidelåsen i fronten. Toveis YKK glidelås i front gir fleksibel lufting og kan lette kneløftet i motbakkene.

Lufteglidelåser med doble regnklaffer under armene. Elastisk stramming med snorlås i livet og nederst. Avtakbar hette med god plass til lue. Elastisk snorstramming i front og borrelåsstramming på topp. Avstivet skjerm over ansikt.

Sidesynet hindres minimalt. Bukse med to romslige frontlommer og en baklomme på høyre side, alle med glidelås. Lårlomme med belg og klaff/trykknapper på høyre lår. Beltehemper og knapper for trepunktfeste av bukseseler.

Elastikk i linningen ved korsryggen. Skjermede lufteglidelåser på utsiden av låret. Kun klaff med borrelås for å stramme buksa nederst. Forsterkning innvendig nederst på buksebeina. Fem cm forhøyet bak, gir god dekning av korsryggen.

I regnvær holder dressen både deg og lommene tørre. Det er god overlapp bak mellom jakke og bukse når du bøyer deg (ca 24 cm). Glidelåser har fem cm bånd som gjør de lette å bruke også med votter på.

Dovrefjell drar seieren hårfint i land på at den holder alle lommene tørre når det pøser ned og at den har mindre friksjon mot underliggende plagg.

En lun, tørr og rimelig lydløs jaktdress med mange praktiske detaljer

Poeng: 8

Testvinner overtrekksdress: Swedteam Ridge M Zero

Pris hel dress: 1895 kroner
Vekt jakke/bukse: 594/388 gram (størrelse M)
Materialer: Ytterstoff av 100 % polyester
Størrelser: S–3XL
Vedlikehold: Maskin 40 grader, hengetørkes, ikke tørketrommel, stryking, rens eller bleking

+ Mange lommer som alle kan lukkes for snø
- Fast strikk i livet og på ermene, frontglidelås kan gnage i ansikt

Kommentar: Ridge M Zero er overtrekksvarianten av membrandressen Zero M Classic: Lettere, rimeligere, enklere og uten membran. Dressen har det nye DESOLVE kamomønsteret.

SWEDTEAM: Har du en grei jaktdress under, er denne overtrekksdressen fra Swedteam det beste alternativet.
SWEDTEAM: Har du en grei jaktdress under, er denne overtrekksdressen fra Swedteam det beste alternativet. Foto: Arne T. Hamarsland

Til å være overtrekksdress, er den godt utstyrt med lommer: To romslige frontlommer nede med glidelås og regnklaff, jaktradiolomme oppe på venstre side. Den har ikke utgang for ledning/antenne, men dobbel glidelås gjør den lett å tilpasse/lukke for å beskytte radioen.

Rett over frontlommene er det to mindre glidelåslommer med glidelåslukking, men uten regnklaff. Solid dobbel glidelås i front gir fleksibel lufting og letter kneløft i motbakkene.

Kan gnage litt i ansiktet når den er helt oppe. Strikk uten reguleringsmulighet på ermene. Enkel hette med elastisk snor/snorlåser som strammer rundt ansiktet, ingen regulering på toppen, siger lett ned i panna.

Bukse med strikk uten regulering i livet. Glidelåser på ca 23 cm gir grei adgang til lommer i dressen under. Alle lommer/åpninger kan lukkes for snø med kvalitetsglidelåser fra YKK.

Grepshemper på alle glidelåser gjør det enkelt å operere disse med hansker/votter. Dressen har noe friksjon mot underliggende lag, dette merkes mest på bevegeligheten, det går greit å få den på/av.

Solid og godt utstyrt overtrekksdress.

Poeng: 8

Denne saken ble første gang publisert 08/11 2023.

Les også