Ørretskolen

Spesielle triks for ørretfiskere: Slik får du den største fisken

Ørretfiske kan være så mangt, og vanlig kasting med mark, sluk eller flue er bare en del av dette. Her får du tips om elvefiske, nattfiske og noen andre metoder som kan være både spennende og effektive!

Pluss ikon
<b>MED JUSTERT BREMS:</b> Ørreter av denne størrelsen eller tyngre kan gjøre heftige utras. Da gjelder et å ha justert snellebremsen på forhånd.
MED JUSTERT BREMS: Ørreter av denne størrelsen eller tyngre kan gjøre heftige utras. Da gjelder et å ha justert snellebremsen på forhånd.
Sist oppdatert

Fiskeskole (+): Her kan du lese flere av Villmarkslivs fiskeguider

Mange fiskemetoder etter ørret er spennende, men noe av det råeste er å ta fisken nær land om natta. Det er en kjent sak at mange store ørreter tas seint på kvelden eller om natta.

Noe av forklaringen ligger i at de erfarne, store fiskene, særlig i mindre vassdrag, ofte er sky om dagen. I lyst vær kan de være vanskelige å overliste, og kan stå på dypt vann eller gjemt ved steiner eller røtter.

Når det mørkner føler ørreten seg mer trygg, særlig på våren og mot høsten når det er bekmørkt. Da trekker ofte storfisken mot land, og du kan ofte treffe den i grunne viker og utenfor småbekker.

Les også: (+) De beste triksene for å fange ørret på sluk

ORD I SAKEN

Mende: Løfte snøret med stangtuppen og føre det sideveis slik at det for eksempel kan hindres at strøm fører det i bue.

Plastskalle: Brukes ved dorging. En holder der hodet på ­agnfisken stikkes inn og festes.

Intermediate: Brukes om snører og dupper som synker så sakte at de holder seg bare litt under overflaten under fisket.

Takkel: Et oppsett i enden av snøret/fortommen tilpasset ­fiskeformen, og som vanligvis består av en eller flere kroker og søkke.

Forsiktig

Lys fra ei hodelykt og bevegelse vil skremme ørreter som svømmer nær land, derfor er nattfiske en utfordring.

Mange av oss har dårlige minner fra fiske i svarte natta, og da dreier det seg gjerne om vann i støvlene, knekt stang og krok eller snøre som sitter fast i kratt og røtter ved bredden. De gode minnene har stikkord som spenning, plask og digre ørreter.

<b>I VANN:</b> Der langgrunn bunn går brattere ned mot dypet. Over og i kanten av grunner. I områder der vannet smalner, særlig hvis det er noe strøm. Nær små øyer og steiner som stikker opp. I ly av overhengende trær og under veltede trær eller stammer i vannet. Ved utos og et stykke ned i elva om den har nok vannføring. Ved innos og utover vannet i strømmen derfra. Særlig om natta også et stykke opp i elva.                        I elv: Nær og særlig i strømmøtet bak steiner. Der strøm fra to bekker/elver møtes. Innunder torvkanter med litt dypt vann. Der stryk går over i mer sakterennende vann. I dype høler nede mot bunnen. 
I VANN: Der langgrunn bunn går brattere ned mot dypet. Over og i kanten av grunner. I områder der vannet smalner, særlig hvis det er noe strøm. Nær små øyer og steiner som stikker opp. I ly av overhengende trær og under veltede trær eller stammer i vannet. Ved utos og et stykke ned i elva om den har nok vannføring. Ved innos og utover vannet i strømmen derfra. Særlig om natta også et stykke opp i elva. I elv: Nær og særlig i strømmøtet bak steiner. Der strøm fra to bekker/elver møtes. Innunder torvkanter med litt dypt vann. Der stryk går over i mer sakterennende vann. I dype høler nede mot bunnen. 

Nattfisket lykkes best hvis du gjør deg kjent ved vannet der du skal fiske. Dra dit før det mørkner, og kikk på aktuelle fiskeplasser. Fisk helst på en annen plass om dagen, så faren for å ha skremt vekk fisk er eliminert.

Vær tålmodig og begynn nattfisket når det er vanskelig å ta seg fram i mørket – det er da storfisken går grunt!

Nattfiskeren bør oppføre seg som et rovdyr som sniker seg fram til fiskeplassen. Særlig der det er myr langs bredden bør framrykkingen skje sakte, så ikke vibrasjoner skremmer ørreten. For ikke å skremme fisken, bør de første kastene skje før man er framme ved bredden. Selv om himmelen virker mørk, vil ørret nær land kunne se silhuetten av en oppreist person.

Les også: (+) Slik unngår du at ørreten glipper

<b>STORØRRET: </b>For å dra i land store ørreter kan det lønne seg å ta fisketuren på natta.
STORØRRET: For å dra i land store ørreter kan det lønne seg å ta fisketuren på natta. Foto: Dag Kjelsaas

Med flue, mark eller popper

Under fluefiske i mørket er det først og fremst store fluer fisket i overflaten som gjelder. Som alltid er det en stor fordel å vite hva fisken jakter mest etter, og så presentere en imitasjon av dette. Ellers er muddlere og mørke streamere mye brukt. Disse fiskes da gjerne rykkvis nær eller i overflaten.

<b>MANGE PÅ KROKEN: </b>Under nattlig harvefiske er det mange marker på kroken som teller. Men det er en fordel også under andre fiskeformer
MANGE PÅ KROKEN: Under nattlig harvefiske er det mange marker på kroken som teller. Men det er en fordel også under andre fiskeformer

Markfiskeren bør også satse på å fiske i overflaten. Harving er en spennende metode der ei markklyse trekkes inn i små rykk. Begynn rykkingen straks marktugga treffer vannet, og rykk gjerne så kraftig at det av og til høres at noe forflytter seg i overflaten.

Til dette fisket er ei stang som mestrer vekter på 3–12 gram å anbefale, og haspelsnella bør helst ha lett multiline for effektivt fiske med lange nok kast.

Vanlig slukfiske med mørke sluker kan fungere midt på natta, men det mest spennende er å servere en flytende wobbler som tas inn i små rykk, gjerne så det spruter litt i overflaten. Poppere er lite brukt blant norske fiskere, men er bra egnet til nattfiske.

Mending for alle

Mange fluefiskere benytter seg av mending når de fisker i elv. Et løft og en buebevegelse med stanga gjør at fluesnøret vippes til en av sidene.

Hensikten er å unngå at snøret tas av strømmen og buer seg. Om det skjer kan flua ofte stripe eller føres feil i vannet. Det blir også vanskeligere å gi tilslag hvis snøret ligger i bukter.

En lignende teknikk kan også med fordel brukes når det fiskes med spinnutstyr, og særlig når det er multiline på spolen.

Denne legger seg ofte oppå vannet, og er så lett at du kan stramme til så den løftes fra overflaten. Ikke bare gjelder dette i elver, der strømmen trekker med seg snøret så det buer seg, det kan også skje når vinden tar tak i lina under kastet, slik at den blir liggende i en bue.

<b>MENDIG:</b> Ved å løfte stanga og føre den i en bue, kan snøret flyttes på vannet slik at det ikke bukter seg eller trekkes med av strømmen.
MENDIG: Ved å løfte stanga og føre den i en bue, kan snøret flyttes på vannet slik at det ikke bukter seg eller trekkes med av strømmen.

I noen tilfeller spiller det ingen rolle om snøret går i en bue, mens det i andre gjør at du fisker lite effektivt. Det gjelder særlig i ei elv.

Om du kaster sluk eller kastedupp nesten over til den andre siden, og strømmen midt i drar i vei med snøret, risikerer du at dupp eller sluk raser av sted nedover inntil den henger nedstrøms på den siden du kaster fra. Enkelte ganger er det greit å fiske slik, men særlig i litt strie elver kan det være nytteløst.

<b>AGNFISK: </b>En effektiv fiskemetode etter storørret er bruk av agnfisk. Bruk krøkle, småmort, ørekyte eller andre arter som finnes i vannet, og den skal avlives før det festes en treblekrok ved ryggfinnen.
AGNFISK: En effektiv fiskemetode etter storørret er bruk av agnfisk. Bruk krøkle, småmort, ørekyte eller andre arter som finnes i vannet, og den skal avlives før det festes en treblekrok ved ryggfinnen.

Teknikk ved innos

En yndet fiskeplass i mange vassdrag er området der ei elv renner inn i en innsjø, eller der ei hurtig strømmende elv endrer karakter og blir bred og sakteflytende. Det kan være godt fiske flere hundre meter nedenfor slike overganger, men tilsynelatende umulig å fiske der fra land fordi vi ikke når ut.

<b>LANGT UT:</b> En metode for å nå langt ut ved et elveinnløp, er å la strømmen føre snøret utover i vannet.
LANGT UT: En metode for å nå langt ut ved et elveinnløp, er å la strømmen føre snøret utover i vannet.

Mange steder er det likevel mulig å fiske kontrollert og effektivt på slike steder. Først gjelder det å kaste så langt som mulig, gjerne litt nedstrøms, og det må straks gis ut snøre. I noen tilfeller kan det slippes ut hundre meter snøre på denne måten. Kombinert med mending vil det da være mulig å begynne den aktive fiskingen svært langt ute og nedenfor der vi står.

<b>FANG OG SLIPP: </b>Hvis ørreten skal settes ut igjen, bør den behandles varsomt. Ha fuktede hender og la fisken være i vannet uten kontakt med tørt land.
FANG OG SLIPP: Hvis ørreten skal settes ut igjen, bør den behandles varsomt. Ha fuktede hender og la fisken være i vannet uten kontakt med tørt land.

Metoden kan brukes med flere typer utstyr, men er spesielt effektiv med fluestang og flytesnøre eller haspelutstyr med multiline og fluedupp. I enden av snøret kan det da sitte en streamer, ei tubeflue eller nymfe. Trekk rykkvis inn når flua har nådd go'plassen.

Les også: (+) Slik får du mer ørret – disse faktorene har alt å si

Elvefiske

Ikke få sportsfiskere mener at markfiske etter ørret i elv er på høyde med hva som helst annet innen sportsfiske.

Vanligvis bruker elvefiskeren et takkel bestående av søkke som er «passe» tungt i forhold til draget i strømmen, slik at det danser sakte nedover langs bunnen, samt en halv meter fortom påknytt agnkrok med meitemark.

Søkket er ofte festet noen desimeter over kroken, men kan også på laksefiskevis henge ned fra en hempe eller svivel.

<b>BØR UNNGÅS:</b> Når ørreten går til værs øker faren for at den frigjør seg for kroken. Unngå å holde stanga høyt i siste del av kjøringen, og hold om nødvendig stangtuppen under vann om fisken svømmer opp mot overflaten.
BØR UNNGÅS: Når ørreten går til værs øker faren for at den frigjør seg for kroken. Unngå å holde stanga høyt i siste del av kjøringen, og hold om nødvendig stangtuppen under vann om fisken svømmer opp mot overflaten.

Gå tur med marken

Det vanligste er å kaste litt oppstrøms eller på tvers i elva, for så å la marken bli ført i en bue til den er nedstrøms og sveives inn for nytt kast.

<b>GÅ TUR:</b> Når forholdene ligger til rette for det, kan vi forflytte oss nedover elva i samme hastighet som marken flyter nedover.
GÅ TUR: Når forholdene ligger til rette for det, kan vi forflytte oss nedover elva i samme hastighet som marken flyter nedover.

Vil du fiske mer effektivt, og nedover en lengre del av elva i hvert kast, er løsningen å gå langs bredden. Dette kan føres et hakk videre ved å droppe søkket.

Særlig i høler og litt dype elveområder med middels eller sakte strøm, er den spesielle markfiskemetoden oftest mer effektiv enn tradisjonelt fiske med søkke.

Lange nok kast

På kroken sitter det gjerne to-tre marker som gir litt tyngde når det skal kastes. Dermed kommer du langt nok ut i de fleste elver. Kastet gjøres rett ut i elva, ikke på skrå. Det kan med fordel gjøres der elva er smal, og et godt stykke ovenfor aktuelle standplasser for fisken.

Det er viktig straks å gå like fort langs bredden som snøret forflytter seg. Fiskeren følger årvåkent med på snørets gang i vannet og gir ut snøre når elva blir videre.

<b>STORØRRET:</b> De store ørretene står ofte langt fra land om dagen, og nås da med båt, som her. Nattetid siger de nærmere land, og byr på spennende fiske.
STORØRRET: De store ørretene står ofte langt fra land om dagen, og nås da med båt, som her. Nattetid siger de nærmere land, og byr på spennende fiske.

Med erfaring er det mulig å se når snørets drift stopper opp og forteller at marken er tatt av en fisk. Hvis det er vanskelig å tyde varslene gjennom snøret, kan det gjøres små napp med jevne mellomrom for få kjenne om marken er fri.

En grunn til at markfiske i elv uten søkke er effektivt, er at marken uten hindring vil følge det samme strømdraget som fiskens byttedyr nedover elva, og at fisken ikke kjenner motstand fra noe søkke når den biter.

Du setter heller ikke så lett fast fordi marken stort sett danser over steinene nedover elva. Metoden er også velegnet under laksefiske.

Denne saken ble første gang publisert 29/09 2023, og sist oppdatert 02/10 2023.

Les også