KVEITEFISKE

Slik lykkes du med jakten på kveita

Man­ge hav­fis­ke­re drøm­mer om stor kvei­te, og an­ser den­ne ar­ten for å være sel­ve dron­nin­ga på dy­pet. Når du først fin­ner den, er den ikke alt­for van­ske­lig å få. 

<b>DRON­NIN­GA:</b> Kvei­ta re­gje­rer ha­vet, fra sto­re dyp til grun­ne­re ban­ker. (Foto: Yng­ve Ask)
DRON­NIN­GA: Kvei­ta re­gje­rer ha­vet, fra sto­re dyp til grun­ne­re ban­ker. (Foto: Yng­ve Ask)
Sist oppdatert

Andreas Næristorp er en artsfisker fra Lillestrøm som kan mye om de fleste fiskearter. Han fisker alt med alle metoder bortsett fra fluefiske. Han sitter også i juryen som godkjenner norske sportsfiskerekorder, og er fast skribent for bladet Alt om Fiske.

De al­ler fles­te sports­fis­ke­re i Norge har hørt om kvei­ta, men ikke alle har fått den. Det er en skik­ke­lig drøm­me­fisk for man­ge.

Ar­ten blir stor og sterk, og til ti­der kan de være fryk­te­lig van­ske­li­ge å finne. For min del tok det fle­re år før jeg en­de­lig fikk en fisk over 20 kilo, men til gjen­gjeld var det­te en skik­ke­lig bra fisk som vei­de 80 kilo, iføl­ge kvei­te­ta­bel­len.

Kveita tok på 250 me­ters dyp un­der fiske et­ter uer, og sel­ve opp­le­vel­sen var sur­rea­lis­tisk og hek­tisk, med fle­re lan­ge ut­ras på over 100 me­ter.

Fis­ken ble målt og satt ut igjen, da de stør­ste kvei­te­ne ikke er den beste mat­fis­ken. Sjan­sen for at de har ak­ku­mu­lert mye mil­jø­gif­ter, som all an­nen stor rov­fisk, er også stor.

Les også: (+) Hvordan få mer ørret: Disse to faktorene har alt å si

Til­pas­nings­dyk­tig

Kvei­ta kan bli over 300 kilo tung, og min­ste­mål for kvei­te fan­get i Norge er 80 cen­ti­me­ter. Ar­ten gy­ter på dyp fra 300 til 700 me­ter fra de­sem­ber til mai.

Den gy­ter gjer­ne på vel­dig små og kon­sen­trer­te gy­te­plas­ser, som dess­ver­re kan være sår­ba­re for fiske med fast­stå­en­de red­skap.

<b>AT­LAN­TISK KVEI­TE: </b>Det er drømmefisken for mange, og kan bli over 300 kilo. Norgesrekorden er på 233,5 kilo på stang, fisket av Mar­co Liebenow i Lak­se­fjord, 4. juli 2013.
AT­LAN­TISK KVEI­TE: Det er drømmefisken for mange, og kan bli over 300 kilo. Norgesrekorden er på 233,5 kilo på stang, fisket av Mar­co Liebenow i Lak­se­fjord, 4. juli 2013. Foto: Yngve Ask

Hun­ne­ne blir kjønns­mod­ne når de er 8–10 år, mens han­ne­ne blir kjønns­mod­ne når de er rundt sju år gam­le.

LA­TINSK NAVN: Hippoglossus hippoglossus

FA­MI­LIE: Flynd­re­fa­mi­li­en

STØR­REL­SE: Over 300 kilo.

UT­BRE­DEL­SE: Kvei­ta er ut­bredt langs hele nor­ske­kys­ten. Be­stan­den er vel­dig tynn i Sør-Norge og mot Vestlandet, og den blir stør­re og stør­re jo len­ger nord i lan­det du kom­mer.

HA­BI­TAT: Ho­ved­sa­ke­lig myk bunn be­stå­en­de av sand, grus, skjell­sand og mud­der.

NOR­GES­RE­KORD: 233,5 kilo på stang, fisket av Mar­co Liebenow i Lak­se­fjord, 4. juli 2013.

Se mer

Kvei­ta er vel­dig til­pas­nings­dyk­tig. Det gjel­der både i for­hold til hva slags dyp den le­ver på, men også hva slags type byt­te­fisk/byt­te­dyr den le­ver av.

Si­den den gy­ter på dypt vann, er det en del kvei­ter som rett og slett bo­set­ter seg på dy­pet, og blir spe­sia­lis­ter på å spi­se de ar­te­ne som le­ver der. Det­te kan være uer, vassild, kol­mu­le og an­nen fisk.

Noen kvei­ter vand­rer også mel­lom dypt og grunt vann, mens and­re ute­luk­ken­de opp­hol­der seg på grunt vann. Hva slags fisk som blir den pri­mæ­re fø­den, end­rer seg et­ter hvor dypt el­ler grunt den le­ver.

Kvei­ta li­ker seg på nes­ten all slags bunn, men ho­ved­sa­ke­lig på bunn be­stå­en­de av sand, grus, skjell­sand, mud­der og blan­dings­bunn av dis­se.

De kan også leg­ge seg på rul­le­stei­ner og fjell­bunn, men det­te er hel­ler unn­ta­ket enn fa­si­ten.

Kvei­te­ne jak­ter ikke bare på bun­nen, men også i frivannet. Kvei­ta er rask, og har god man­øv­re­rings­evne. Den kan snu seg rundt sin egen akse på et blunk. Der­for kan også rask, pe­la­gisk stim­fisk som to­bis, sild, sei og mak­rell bli byt­te­fisk for kvei­ta.

Fred­nings­ti­der

Sør for 62 gra­der er kvei­ta to­tal­fre­det for både yr­kes­fis­ke­re og sports­fis­ke­re i tids­rom­met mel­lom 20. de­sem­ber og 31. mars. All fisk – død el­ler le­ven­de – skal slip­pes til­ba­ke i det­te tids­rom­met.

Nord for 62 gra­der er det kun til­latt å fiske med krok i tids­rom­met mel­lom 31. mars og 20. de­sem­ber. Garn­fis­ke er for­budt.

Jeg fikk min al­ler før­s­te kvei­te i 2008 un­der en kystmeiteøkt i Os­lo­fjor­den. Den gan­gen var det nes­ten en sen­sa­sjon for meg å få ei li­ta kvei­te som vei­de 1350 gram.

Det mest sen­sa­sjo­nel­le med den fis­ken, var at den ble tatt på inn­si­den av un­der­vanns­mu­ren i Drø­bak. De siste 15 åre­ne har jeg hørt om noen spo­ra­dis­ke fangs­ter av kvei­te i Os­lo­fjor­den, men den er ikke tall­rik der. Det er nord­over i lan­det at kvei­ta re­gje­rer.

<b>MIN­STE­MÅL:</b> Skal du ta opp en mat­fisk må den måle over 80 cen­ti­me­ter. (Foto: Andreas Næristorp)
MIN­STE­MÅL: Skal du ta opp en mat­fisk må den måle over 80 cen­ti­me­ter. (Foto: Andreas Næristorp)

Fis­ke­plas­se­ne

Kvei­te­ne li­ker mye strøm og be­ve­gel­se i van­net. Fis­ke­ne opp­hol­der seg i nær­he­ten av strøm­ut­sat­te plas­ser, da dis­se vel­dig ofte til­trek­ker seg byt­te­fisk. Gode tids­punk­ter å fiske på er rundt toppflo og bunn­fjære, og gjer­ne et par ti­mer før og et­ter at ti­de­van­net har snudd, og det er bra med be­ve­gel­se i van­net.

<b>FANG-OG-SLIPP: </b>De stør­ste kvei­te­ne eg­ner seg ikke som mat­fisk, og bør slip­pes ut igjen. (Foto: Andreas Næristorp)
FANG-OG-SLIPP: De stør­ste kvei­te­ne eg­ner seg ikke som mat­fisk, og bør slip­pes ut igjen. (Foto: Andreas Næristorp)

Jeg li­ker å fiske et­ter kvei­te­ne i sand­renner, og i sla­ke undervannsraviner, på slet­ter be­stå­en­de av sand og gan­ske fla­te kan­ter og hyl­ler. Slike plas­ser fin­ner man i nær­he­ten av and­re struk­tu­rer, som for eks­em­pel en grunnetopp be­stå­en­de av stein. På de ret­te om­rå­de­ne vil det­te til­trek­ke seg byt­te­fisk, og da også de sto­re pre­da­to­re­ne som nett­opp kvei­te, stor­sei og torsk.

På dypt vann er det nes­ten in­gen fa­sit på hvor kveitene opp­hol­der seg til van­lig. De føl­ger ofte pe­la­gisk- og bunn­le­ven­de byt­te­fisk i dy­pet, og der kan du tref­fe på kvei­te­ne så å si over­alt.

Sik­rings­krokFor å sik­re og slip­pe ut igjen sto­re kvei­ter med minst mu­lig ska­de, bør du bru­ke en stor sik­rings­krok uten mot­ha­ke. (Foto: Andreas Næristorp)
Sik­rings­krokFor å sik­re og slip­pe ut igjen sto­re kvei­ter med minst mu­lig ska­de, bør du bru­ke en stor sik­rings­krok uten mot­ha­ke. (Foto: Andreas Næristorp)

Båt­fis­ke

Det er in­gen hem­me­lig­het at du kom­mer enk­lest fram til de beste kvei­te­plas­se­ne med båt, men det er også and­re me­to­der som kan le­ve­re fin kvei­te.

Et­ter at du har fun­net en plass du vil tes­te er fis­ket og fis­ke­tek­nik­ken egent­lig vel­dig en­kel. Det al­ler før­s­te du bør sjek­ke, er hvor høy av­drift du har på bå­ten. Er den fra 0,5 knop og ned­over, så an­be­fa­ler jeg en­ten at du fis­ker med agn­fisk og fis­ker gan­ske sak­te, el­ler at du set­ter bå­ten i gir og jiggtroller.

Det­te er sak­te dor­ging hvor du slip­per jig­gen til bunns, og så ro­lig kjø­rer fram­over. Når du får mye vin­kel på sena, så set­ter du mo­to­ren i fri slik at jig­gen syn­ker til bunns igjen. Sveiv opp og slipp ned når sena pe­ker for mye bak­over vekk fra bå­ten, hvis ikke kan du få pro­ble­mer med å kro­ke fis­ken når den tar.

<b>GUMMISHAD: </b>I en­den av snø­ret er det van­ligst å bru­ke en stor gummishad med vekt fra 150 til 700 gram. (Foto: Produsenten)
GUMMISHAD: I en­den av snø­ret er det van­ligst å bru­ke en stor gummishad med vekt fra 150 til 700 gram. (Foto: Produsenten)

Er det bra med strøm på plas­sen, slik at bå­ten dri­ver med en fart på mel­lom 0,5 og tre knop, så leg­ger du bå­ten på drift og hå­per at du tref­fer om­rå­det du øns­ker. Gjen­ta det­te fle­re gan­ger i det sam­me om­rå­det inn­til du byt­ter plass.

Om du har båt med ek­ko­lodd, så bruk det­te flit­tig og se et­ter sti­mer med byt­te­fisk. Følg med når du er over gan­ske flat bunn.

Det er ikke noe po­eng å fiske et­ter kvei­te på fjell. Det er én ting som er vik­tig når du fis­ker kvei­te, og det er å ha tål­mo­dig­het. Det kan gå man­ge ti­mer mel­lom hver fisk, før du til slutt kan opp­le­ve at det plut­se­lig nap­per hele ti­den.

Les også: (+) Fisketips: Av og til kan det lønne seg å tenke smått...

Jigg­fiske

Når jeg jigg­fis­ker, slip­per jeg jig­gen ned og der­et­ter dun­ker jeg den noen gan­ger i bun­nen. Sveiv den så opp noen me­ter i vann­laget, og løft jig­gen opp og ned så den beveger seg. Vær ak­tiv og kon­sen­trert når du fis­ker, og va­ri­er hele ti­den.

<b>STANG OG SNELLE: </b>Når kvei­ta skal tas bør du være ut­rus­tet med en kort og re­la­tivt stiv stang i leng­de fra fem til maks sju fot. Du trenger også en li­ten og kom­pakt hav­fis­ke­snel­le med god brems, fylt opp med mul­ti­fi­la­ment i tyk­kel­ser fra 0.30 mm til 0.40 mm.
STANG OG SNELLE: Når kvei­ta skal tas bør du være ut­rus­tet med en kort og re­la­tivt stiv stang i leng­de fra fem til maks sju fot. Du trenger også en li­ten og kom­pakt hav­fis­ke­snel­le med god brems, fylt opp med mul­ti­fi­la­ment i tyk­kel­ser fra 0.30 mm til 0.40 mm. Foto: Andreas Næristorp

Vær oppmerksom på at kveita kan ta selv når du bare hol­der stanga helt stil­le i en pe­ri­ode, men den trig­ges ofte av be­ve­gel­se.

Slipp jevnt og trutt ned til bun­nen, slik at du har en viss anel­se om hvor mye over bunnen du fis­ker, og va­ri­e­r også det­te. Husk at der­som du fis­ker tett på en struk­tur, så er det lett å set­te seg fast i ta­re­skog og stein.

Agn­fisk

Når du fis­ker med agn­fisk er det nes­ten ikke nød­ven­dig å gi noen eks­tra be­ve­gel­se til ag­net, men du må kla­re å pre­sen­te­re fis­ken et lite styk­ke opp fra bunnen, så du ikke set­ter deg fast.

<b>KYSTNÆRT: </b>Kvei­te­ne spi­ser pri­mært fisk, og di­et­ten be­står av ar­ter som sild, mak­rell, to­bis, sei og an­nen tors­ke­fisk. (Foto: Chris Appleby)
KYSTNÆRT: Kvei­te­ne spi­ser pri­mært fisk, og di­et­ten be­står av ar­ter som sild, mak­rell, to­bis, sei og an­nen tors­ke­fisk. (Foto: Chris Appleby)

Jeg sy­nes at nap­pe­ne på agn­fisk, hvor du har en lang for­tom, kan være gan­ske mye mer dif­fu­se enn når du fis­ker med jigg. Fel­les for beg­ge dis­se me­to­de­ne er at du må gi kvei­ta tid til å slu­ke ag­net.

Spe­si­elt med gum­mi­jigg vil du ofte kjen­ne røs­king og nap­ping i stang­tup­pen, og da gjel­der det å ha litt is i ma­gen og vente len­ge nok før du set­ter til­slaget. Det­te gjør du når kvei­ta har fått slukt skik­ke­lig og stang­tup­pen har god bøy ned i van­net.

Sett to, tre har­de til­slag og vær kjapt ute med å jus­te­re brem­sen. Mest sann­syn­lig vil fis­ken set­te av går­de i et hef­tig ut­ras.

<b>PELAGISK: </b>Kvei­ta er til­pas­nings­dyk­tig i mat­vei­en, og kan også spi­se pe­la­gisk byt­te­fisk som vassild, kol­mu­le, uer og lusuer. (Foto: Chris Appleby)
PELAGISK: Kvei­ta er til­pas­nings­dyk­tig i mat­vei­en, og kan også spi­se pe­la­gisk byt­te­fisk som vassild, kol­mu­le, uer og lusuer. (Foto: Chris Appleby)

Det kan være lurt å set­te på en stingerkrok, både når du fis­ker med jigg og når du fis­ker med agn­fisk. En stingerkrok, eller assistkrok som det ofte blir kalt, er en ekstra krok som festes på jiggen for å kunne kroke fisk bedre, og kan være både treble- og enkeltkroker.

And­re me­to­der

Det er mu­lig å is­fis­ke et­ter kvei­te, og det­te har jeg selv vært med på både i Trøn­de­lag og i Troms. Skal du fiske et­ter kvei­te på isen gjel­der det å ha en god por­sjon flaks, men også å til­pas­se ut­sty­ret. Sta­tisk mei­te med hel agn­fisk og fri­kob­let spo­le er vei­en å gå. Ha agn­fis­ken et lite styk­ke over bun­nen, så slip­per du kan­skje unna bi­fangst og slim­ål.

Kystmeite et­ter kvei­te er også en tek­nikk som kan fungere. Da gjel­der det å finne de ret­te plas­se­ne med mye strøm, hvor du tror kvei­te­ne kan pas­se­re i lø­pet av da­gen.

Da kan du også kaste i strøm­kan­ten, om den er nære nok land, slik at du lar strøm­men gi be­ve­gel­se til agn­fis­ken. Jeg an­be­fa­ler et glide­takkel med en li­ten, hel agn­fisk som du kan kaste langt med.

Noen spinn­fis­ker også kvei­te fra land, og i om­rå­der som for eks­em­pel Salt­strau­men kan det­te le­ve­re fisk. Da kas­ter du ut og svei­ver ro­lig inn, el­ler lar sluken hoppe like over bun­nen ved å pilke den inn­over.

Mat­fisk

Kvei­te er en fan­tas­tisk rå­va­re og kan la­ges på de al­ler fles­te må­ter. Med sitt kritt­hvi­te og mar­mo­rer­te kjøtt kan den både kokes, ste­kes, ba­kes og spi­ses rå som su­shi.

Fis­ken har ab­so­lutt godt av en tids mod­ning før den skal spi­ses. Da blir den mø­re­re og en god del av sma­ken kom­mer fram, men det­te er ikke en ab­so­lutt nød­ven­dig­het.

Denne saken ble første gang publisert 04/10 2023, og sist oppdatert 04/10 2023.

Les også