Ørretskole:

– Wobbleren bør være førstevalget for mange ørretfiskere

Ørreten er en rovfisk som spiser småfisk når den har kommet litt opp i størrelse. Med sin vrikkende gange og fiskelignende form er wobbleren til forveksling svært lik en ekte småfisk. Ikke rart ørreten lar seg friste til å bite på en wobbler.

Pluss ikon
<b>DYPTGÅENDE:</b> Denne elveørreten ble tatt på en dyptgående wobbler med stor styreskje.
DYPTGÅENDE: Denne elveørreten ble tatt på en dyptgående wobbler med stor styreskje.
Sist oppdatert

Wobblere lages stort sett i plast eller tre og utstyres med fra en til tre treblekroker. Noen modeller har hel kropp, andre har et eller flere ledd. Noen flyter, mens andre er synkende. Noen er designet for å gå dypt, andre holder seg nær overflaten når vi sveiver inn.

Med et detaljert fargemønster kan wobbleren til forveksling se ut som en fisk, eller den kan ha en skrikende farge som gjør at den synes på lang avstand.

Det er vanlig å hevde at wobbleren skal imitere en skadet fisk. Samtidig vet vi at den bør gå rett i vannet og slå raskt fra side til side slik at du kjenner vibrasjon i stangtoppen ved innsveiving. Det viktigste er at ørreten fristes til hugg.

Kanskje biter den fordi den er sulten, kanskje er den irritert og vil fjerne en inntrenger.

Alt ligger til rette for at wobbleren burde være førstevalget for mange ørretfiskere, og det er den da også for dorgefiskerne.

Men å tro at dette bare er redskap for fiske fra båt, er helt feil. Med riktig utstyr kan du fiske problemfritt med wobbler også fra land.

Ørretskole (+): Fiske med nymfe og streamer er enklere enn du tror

<b>FISKESPISER:</b> Et bevis på at ørreten er en grådig fiskespiser. Her lot den seg likevel friste av en wobbler med fristende kroppsform og farge.
FISKESPISER: Et bevis på at ørreten er en grådig fiskespiser. Her lot den seg likevel friste av en wobbler med fristende kroppsform og farge.
Du kan fiske sakte med wobbler i vannene allerede når isen har løsnet fra land. Prøv også skrått nedstrømsfiske i elvene først i sesongen. Som med annet ørretfiske bør det avfiskes ved kanter mot grunner, ved overhengende trær, nær store steiner særlig i elv og ved inn- og utløp av elver. I perioden før høstfredningen kan wobblerfiske være spesielt bra ved elveutløp og i elvehøler.
Du kan fiske sakte med wobbler i vannene allerede når isen har løsnet fra land. Prøv også skrått nedstrømsfiske i elvene først i sesongen. Som med annet ørretfiske bør det avfiskes ved kanter mot grunner, ved overhengende trær, nær store steiner særlig i elv og ved inn- og utløp av elver. I perioden før høstfredningen kan wobblerfiske være spesielt bra ved elveutløp og i elvehøler.

Lange kast med bra utstyr

Synkende ørretwobblere veier ofte det samme som ørretsluker, og kastingen bør derfor ikke by på problemer.

Flytende wobblere er derimot ganske lette i forhold til størrelsen, og det stilles derfor litt krav til stang, snelle og snøre for at kastene skal bli lange.

Haspelsnella bør ha en slik kvalitet at den legger opp snøret jevnt på spolen, så det er minst mulig motstand i kastet. Du kan lykkes med tynn, sterk sene hvis stang og snelle er bra, men de fleste erfarne ørretfiskere velger multiline.

Fordi multilina er så sterk, kan du bruke 0,10-0,13 mm i de fleste fiskesituasjoner. Med et par meter fortom av sene på kanskje 0,25 mm, er det da ikke noe problem å få til så lange kast at du når ørreten i de fleste elver og vann. Hvis det fortsatt er vanskelig å nå langt nok, kan det festes et kulesøkke på 10–15 gram én meter foran wobbleren, eller du kan bruke en kastedupp med wobbleren hengende en snau stanglengde bak.

10 TIPS TIL WOBBLER-FISKE

  1. Veksle mellom rask og svært sakte innsveiving.
  2. Wobblere på 6–12 cm lokker både stor og middels stor ørret.
  3. Ørretfarge, sølvfargede sider eller innslag av grønt fungerer bra. Prøv også knalloransje.
  4. Wobblerfiske kan fungere godt også når fisken ikke tar noe annet.
  5. Hvis ørreten er godt kroket: Trekk den inn på ei slak strand og unngå surr i håvnettet.
  6. Med flytende wobbler: Varier mellom rask innsveiving og rykking med stanga når den flyter opp til overflaten.
  7. I relativt varmt vann: Sveiv enkelte kast inn så fort du klarer.
  8. La strømmen i elva føre den flytende wobbleren til områder du ellers ikke når.
  9. Fiske i mattemørke: La den flytende wobbleren svømme i overflaten som en frosk.
  10. Om fisken bare følger etter inn til land: Stopp helt, smårykk med stangtuppen.

Begge alternativer stiller ganske store krav til kasteteknikken, og det bør brukes ei stang på gjerne 3,0 til 3,4 meters lengde.

Ved wobblerfiske etter ørret fra land trives jeg med ei stang på rundt 2,5 m for vekter på 3–15 gram. For å kjenne vibrasjonen fra wobbleren når den går riktig i vannet, liker jeg at stanga er lett og spenstig med tilnærmet toppaksjon.

Wobblerfiske kan være effektivt i alle ørretvassdrag med fisk fra rundt 30 cm Og oppover, og særlig der det er stor ørret. I vassdrag med ørekyte, røye, sik, harr, lagesild eller krøkle vil du kunne lykkes spesielt bra med wobbler, særlig dersom du fisker på samme dyp som småfiskstimene finnes. Prøv å fiske ved elveinnløp i store sjøer og i store elver. Hvis vannet er varmt, bruk dyptgående wobblere ved kanter mot dypt vann.
Wobblerfiske kan være effektivt i alle ørretvassdrag med fisk fra rundt 30 cm Og oppover, og særlig der det er stor ørret. I vassdrag med ørekyte, røye, sik, harr, lagesild eller krøkle vil du kunne lykkes spesielt bra med wobbler, særlig dersom du fisker på samme dyp som småfiskstimene finnes. Prøv å fiske ved elveinnløp i store sjøer og i store elver. Hvis vannet er varmt, bruk dyptgående wobblere ved kanter mot dypt vann. Foto: Dag Kjelsaas
<b>ETTER NATTFISKE:</b> Ørretfiske om natta er ofte effektivt. Det er all grunn til å drømme søtt etter å ha sovnet inn på morgenkvisten etter at en slik ørret ble lurt til å ta wobbleren.
ETTER NATTFISKE: Ørretfiske om natta er ofte effektivt. Det er all grunn til å drømme søtt etter å ha sovnet inn på morgenkvisten etter at en slik ørret ble lurt til å ta wobbleren. Foto: Dag Kjelsaas
<b>IKKE BARE ØRRET:</b> I vann med flere fiskearter vil du oppleve at også andre rovfisker enn ørret tar wobbleren. På denne turen ble det også tre abbor.
IKKE BARE ØRRET: I vann med flere fiskearter vil du oppleve at også andre rovfisker enn ørret tar wobbleren. På denne turen ble det også tre abbor. Foto: Dag Kjelsaas

Sjekk gangen i vannet

Når vi fisker med sluk, er prosedyren ganske enkel: knyt på og kast! Riktig så enkelt er det ikke hvis vi vil fiske bra med wobbler. Enkelte modeller har ikke styreskje, men på de aller fleste er det festet en «underkjeve» av plast eller metall som får wobbleren til å styre seg nedover i vannet. Det skal ikke så mye til før gangen i vannet endres hvis styreskjea er skjev eller skadet.

Dersom det er tilfelle, vil forsiktig oppvarming mykne plasten slik at formen kan endres litt med ei tang.

<b>SVAK KROK:</b> Sjekk krokene, særlig på små eller billige wobblere. Her var det bare flaks at ørreten ikke stakk av da krokene rettet seg.
SVAK KROK: Sjekk krokene, særlig på små eller billige wobblere. Her var det bare flaks at ørreten ikke stakk av da krokene rettet seg.

Vanligere er det at krokfestet er litt skjevt, kanskje etter møte med en stein under innsveiving. Dersom sena er knytt med en hardt tildratt knute direkte til festet foran på wobbleren, kan det også være at wobbleren trekkes litt skjevt. Slike småfeil fører til at wobbleren skjener eller får en ujevn gange i vannet. Løsningen er å vri litt på knuten eller bøye litt på senefestet. Test wobbleren ved å trekke den gjennom vannet på kort snøre. Vrikker den seg rett framover er alt bra.

Ørretskole: De aller beste triksene for å fange ørreten på sluk

<b>LITEN WOBBLER:</b> I et skogsvann med mest halvkilos-ørret viste denne vesle wobbleren seg å være svært effektiv, selv om kastelengdene ble korte.
LITEN WOBBLER: I et skogsvann med mest halvkilos-ørret viste denne vesle wobbleren seg å være svært effektiv, selv om kastelengdene ble korte.

Skifte kroker?

Det er en god regel å sjekke mest mulig rundt ørretbestanden i vannet der man skal fiske. I vann med småørret vil utstyret nesten alltid tåle en kjempende fisk. Vet du derimot at det er bra mulighet for å få på stor ørret, bør både linetykkelse og ikke minst kroker være rustet for dette.

Små wobblere kan ha mindre og svakere kroker enn det du vil bruke der det er stor ørret. Når du så skifter til større krok, bør wobbleren testes i vannet så endringen ikke har ødelagt gangen i vannet.

Det finnes wobblere (og sluker) som har for dårlige kroker til å tåle påkjenningen som oppstår når en stor ørret kjemper for å komme fri. Krokene kan du teste ved å stikke tommelen langs krokstammen mot bøyen, og med krokspissen mot tommelfingerneglen. Med litt erfaring ser du hva kroken tåler ved å presse litt utover. Er du i tvil, så skift til bedre krok.

<b>PÅ WOBBLER:</b> Denne «steikefisken» var stor nok til å gyve på en fiskelignende wobbler på 9 cm.
PÅ WOBBLER: Denne «steikefisken» var stor nok til å gyve på en fiskelignende wobbler på 9 cm.

Fisketeknikk

Wobblerfiske i ei elv med jevnt strømdrag og dybde på en meter eller mer er noe av det enkleste. Da kan du bare kaste skrått nedstrøms, slå over snellebøylen, og la strømmen gjøre jobben. Hold stanga i vinkel mot fiskeretningen, og følg vibrasjonene i stangtoppen.

Kaster du oppstrøms i elva, må du sveive temmelig raskt inn for å ha drag i snøret så wobbleren går bra i vannet. Dette kan være effektivt fordi fisken må slå til raskt på impuls.

I vann fiskes wobbleren som en sluk. Varier innsveivingshastighet og prøv forskjellige dyp. En spennende metode er å fiske ved elveutløp med flytende wobbler. Kast langt skrått nedstrøms og la strømmen føre wobbleren langt ut i vannet før du sveiver inn.

En annen metode som kan friste ørreten, er å bruke flytende wobbler som trekkes rykkvis inn hver gang den flyter opp til overflaten. Her snakker vi om å imitere en skadet småfisk!

10 tips: Slik unngår du at ørreten glipper

Leddet: Wobblere med leddet kropp har ofte en ekstra vrikkende og lokkende gange i vannet.
Leddet: Wobblere med leddet kropp har ofte en ekstra vrikkende og lokkende gange i vannet.
Høyt og lavt: Øverst to klassiske flytende wobblere, nederst to med store styreskjeer som gjør at de fisker dypt.
Høyt og lavt: Øverst to klassiske flytende wobblere, nederst to med store styreskjeer som gjør at de fisker dypt.

Valg av wobbler

Det finnes en stor mengde wobblermodeller i forskjellige former, størrelser og farger, men du må ikke ha et digert fiskeskrin fullt for å lykkes. En saktesynkende modell på rundt 7 cm med ørretmønster er førstevalget mitt i de fleste mindre vann. En slik modell ble også vinner i Vilmarkslivs wobblertest. Du kan gå opp til både 9 og 11 cm der det er gode muligheter for ørret av bra størrelse.

I vann hvor det finnes smårøye, og når du vil provosere ørreten til å bite, velger jeg en modell med oransje som den dominerende fargen. Dette kan blant annet fungere bra først i sesongen og før høstfredningen.

En grei regel er å velge wobblerform og farge etter hvilke byttefisker ørreten tar. Ørretfarge er derfor alltid aktuelt. Et klassisk og godt mønster er sølvfargede sider med mørk rygg, noe som særlig fungerer der det er stimer av blanke byttefisker.

Utpå sommeren med høy temperatur i vannet er ofte en dyptgående modell med stor styreskje et bra valg på dagtid. Om natta vil noen av de store ørretene komme inn mot land og i høyere vannlag, og kan da bite helt i overflaten. 

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Villmarksliv nr 06 2020

Fiskemønster: Tester og erfaring viser at wobblere med prikker og fiskemønster fanger bra.
Fiskemønster: Tester og erfaring viser at wobblere med prikker og fiskemønster fanger bra.
Krokløsner: Mange fiskere har fått wobblerkroker i fingrene. Ei krokløsnertgang er nyttig når fisken skal løsnes.
Krokløsner: Mange fiskere har fått wobblerkroker i fingrene. Ei krokløsnertgang er nyttig når fisken skal løsnes.
Håven: Fordi wobblerne har mange kroker, er det en fordel med en håvtype med nett der krokene ikke fester seg så lett. Denne har gummibelagt nett.
Håven: Fordi wobblerne har mange kroker, er det en fordel med en håvtype med nett der krokene ikke fester seg så lett. Denne har gummibelagt nett.
Haspelsnella: Ei kompakt, jevntgående snelle som legger lina jevnt opp er et bra grunnlag for lange kast. Størrelse 1000 holder bra til ørretfiske om du bruker multiline, noen velger litt større snelle.
Haspelsnella: Ei kompakt, jevntgående snelle som legger lina jevnt opp er et bra grunnlag for lange kast. Størrelse 1000 holder bra til ørretfiske om du bruker multiline, noen velger litt større snelle.
Stanga: For å ha god kontakt med wobblerens dirrende gange i vannet og til kasting med flytende, lette modeller, er det en fordel å ha ei lett stang med mest aksjon mot toppen. Lengder på 2,4 til 2,7 meter og vektklasse 3–15 gram er mye brukt.
Stanga: For å ha god kontakt med wobblerens dirrende gange i vannet og til kasting med flytende, lette modeller, er det en fordel å ha ei lett stang med mest aksjon mot toppen. Lengder på 2,4 til 2,7 meter og vektklasse 3–15 gram er mye brukt.

Denne saken ble første gang publisert 10/08 2020, og sist oppdatert 28/06 2021.

Les også