Fyrferie i Norge

Ferie i fyr og flammer

Omkring 60 av fyrtårnene tilbyr i dag idylliske overnattingsmuligheter med havutsikt og måkeskrik ytterst i havgapet.

<b>FORTSATT I DRIFT:</b> På Utsira kan du bo i et fyrtårn som fortsatt er i drift.
FORTSATT I DRIFT: På Utsira kan du bo i et fyrtårn som fortsatt er i drift. Foto: Tove Grimsby, Visit Norway
Sist oppdatert

Siden Lindesnes fyr ble åpnet i 1656 har det vært 212 fyrstasjoner i Norge – 154 av dem i drift samtidig. Men etter at siste fyrvokter flyttet ut av Bøkfjord fyr i Sør-Varanger i 2006, har samtlige fyrtårn i drift vært automatisert og uten folk. Det har åpnet for nye muligheter.

Fjord Norge, som markedsfører turisme til de tre vestlandsfylkene, anbefaler i samarbeid med Visit Norway en rekke fantastiske fyr du kan overnatte i langs vestlandskysten.

Spennende historie

Utsira fyr utenfor Karmøy og Haugesund er Norges eneste gjenværende tvillingfyr, og det ene er fortsatt i drift. Med en sveiphøyde 78 meter over havet er det Norges høyestliggende fyr. Utsira fyrstasjon tilbyr fem overnattingsenheter, med plass fra en til fem personer i hver. I tillegg til overnatting finnes det også en kafé, et galleri og en gjenbruks-
butikk. Det er et godt utgangspunkt for fiske og fuglekikking, og stedet har en spennende historie med hustufter fra folkevandringstiden.

<b>SOM ET SKIP:</b> Stabben fyrtårn ser ut som et majestetisk skip der det ligger i havgapet utenfor Florø.
SOM ET SKIP: Stabben fyrtårn ser ut som et majestetisk skip der det ligger i havgapet utenfor Florø. Foto: Fjordkysten.no

Stormsuite

Et av de mest særpregede fyrene finner vi utenfor Florø. Stabben fyrstasjon er lett synlig fra kystleia og Florø, med et fyr som dekker hele skjæret og som har en grunnmur bygget som en skipsbaug slik at bølgene kan slå seg av. Overnatting er væravhengig.

Dersom du er glad i vær, og gjerne av det mer stormfulle slaget, er Kråkenes fyr verdt en anbefaling. Her kan du bo i stormsuiten 45 meter over havet, eller i litt tryggere avstand i Stormhuset, som har 11 senger fordelt på fire rom. Kråkenes ligger ut mot stadthavet, lengst nordvest på Vågsøy i Kinn kommune, lengst nord i Vestland fylke.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 11 2021

<b>MOLJA:</b> Rom 47 på Hotel Brosundet i Ålesund er dette vakre fyrtårnet.
MOLJA: Rom 47 på Hotel Brosundet i Ålesund er dette vakre fyrtårnet. Foto: PO Dybvik/Brosundet hotell

Flere fine fyr

Obrestad Fyr er fra 1873 og er det fyret på fastlandet i Norge som ligger lengst mot vest. Fyret har tre overnattings-
enheter.

Runde Fyr ligger på fugleøya Runde, rett utenfor Ålesund, og er ett av de eldste i Norge; fra 1767. I dag er den nyeste fyrvokterboligen gjort om til en selvbetjent turisthytte med 24 senger.

Molja Fyr er et sjarmerende landemerke ytterst på moloen ved innløpet til Ålesund. Første etasje har et elegant baderom, mens en spesialbygget seng tar opp halve andre etasje, med utsikt over Atlanterhavet.

Sjekk ut Fjordnorway.no for flere tips.

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2021, og sist oppdatert 10/03 2021.

Les også