sove ute

Etter at Elin (49) og Ingrid (49) overnattet ute i hengekøye for aller første gang, fikk de en vill idé

De to venninnene angrer ikke et sekund.

<b>SOVE UNDER ÅPEN HIMMEL:</b> Elin (t.v.) og Ingrid fra Lom mener en natt i det fri er godt for både kropp og sjel.
SOVE UNDER ÅPEN HIMMEL: Elin (t.v.) og Ingrid fra Lom mener en natt i det fri er godt for både kropp og sjel. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Altså, jeg hadde aldri sovet ute under åpen himmel noen gang i hele mitt liv, sier Ingrid Strind.

– Jeg hadde kun sovet et par netter ute i sovepose på fisketur – på sommeren, sier Elin Kirkestuen.

En vårdag i 2020 fikk Elin lyst til å forsøke å se orreleik, noe som var et godt og spennende minne fra barndommen.

Ingrid ble spent med. Hun lånte morens sovepose og fikk slik sitt livs aller første natt under åpen himmel.

Noe orreleik fikk venninnene fra Lom ikke oppleve, men naturopplevelsen var så fin at det ga mersmak å sove ute. Begge hadde veldig lyst til å prøve hengekøye.

Siden ingen av dem hadde prøvd det før, startet de hjemme i hagen og på terrassen under tak. Da kunne de bare gå inn igjen om de ble kalde, skulle på do eller noe skjedde. Nesten hele den sommeren sov de ute og ble trygge på å sove i køyene sine. De hadde aldri sovet bedre.

Da vinteren kom, fikk Ingrid den ville ideen: «Vi skulle ikke prøve å dra ut på tur og sove ute én natt hver måned et helt år, da, Elin?»

Snøen lavet ned og kuldegradene ble stadig flere. Det var snart julen 2020.

Elin var ikke vond å be. Selv om hun slet litt med helsen, og derfor ofte ikke sov så godt, hadde hun merket hva de gode søvnnettene ute gjorde med henne.

Les også: Da Frida (4) ble alvorlig syk, trengte ikke bestefar Trond betenkningstid

<b>BARE KOS:</b> Venninnene får til turene sine fordi det er lavterskel, og at de har fokus på kos – ikke trim. God vin og god mat er alltid med. Her fra Raudberget.
BARE KOS: Venninnene får til turene sine fordi det er lavterskel, og at de har fokus på kos – ikke trim. God vin og god mat er alltid med. Her fra Raudberget. Foto: Privat

Campet rett ved bilen

Slik gikk det til at mens ektemennene og barna satt hjemme og fulgte spent med på mobiltelefonene om de to mammaene skulle få kalde føtter, hang Elin og Ingrid opp hengekøyene sine en liten biltur unna i Meadalens skog.

• UTSTYR: Vi er veldig glad i tarp og jervenduk. Det kan brukes både før leggetid og når man legger seg. Følg med på finn.no, der er det mye fint å få kjøpt. Legg penger i god sovepose! Vi liker også veldig godt å lage mat i Omnia. Det er en liten stekeovn som brukes på gassbluss. I den kan man lage alt man kan i stekeovn og stekepanne: Brød, kaker, omeletter og pastagryter. Det er viktig å spise seg mett før en sover ute for å holde bedre på varmen.

• MAT: Vi forbereder mest mulig av maten hjemme. Vi blander alt det tørre og legger i Omina-formen. Blanding av fløte og egg, eller annet flytende, har vi på en flaske og heller dette over i formen før vi setter det på primusen. Mens maten lager seg selv, ordner vi overnattings­plassen.

• VARME: Om vinteren er det veldig lurt å ha tynne fingervanter i ull og varmeflaske i soveposen. Dette vannet bruker vi som kaffevann om morgenen. Da er det lunkent og koker fort. Det er viktig å legge seg med tørre klær i ull; ikke for mye, ha heller lett tilgjengelig ekstra klær. Det er viktig å holde føttene varme.

Se mer

– Vi campet rett ved bilen i tilfelle det skulle bli ubehagelig eller kaldt. Det ble det ikke. Det var en helt fantastisk natt. Fullmånen lyste, de nyinnkjøpte soveposene holdt hva de lovet, men varmeflaskene var gode å ha likevel, sier Ingrid.

– Vi stekte ostesmørbrød og kokte kaffe på bål. Og Baileys – det må vi ha i kaffen. Vi så månens gang, pratet til langt på natt og sovnet til skogens ro. Det eneste negative er at jeg må opp og tisse en gang hver natt. Men det er jo bare å få gjort det, og så sove videre, forteller hun.

– Om morgenen stekte vi egg og bacon og medbrakte muffins. Og så vakkert det var ute i juletreskogen. Da vi stolte dro hjem til mann og barn, gledet vi oss allerede til neste tur, sier Elin.

Vin og mat i sekken

Mat og drikke er veldig viktig på disse koseturene. I sine 65-liter-sekker pakker de med seg alt det gode de kan bære.

I Omnia-ovnen, som de plasserer rett på primusen, lager de favoritten chorizogryte eller pastagryte, og steker brød. Andre ganger har de bare med ferdigsmurte matpakker og kanelsnurrer, eller steker ostesmørbrød eller pølser på bålet.

Det de alltid har med, er Baileys, vin og spillet Qwixx. Det gir mye latter og gode samtaler i skogene.

Les også: (+) Ekskona mener at hun har rett til å overta hytta. Prøver hun å lure meg?

<b>ALLTID GOD MAT:</b> Elin og Ingrid er blitt avhengige av å lage mat i formen på Omnia-ovnen, som de setter rett på primusen. Her venter de på pastagryte med laks til utsikt mot Sognefjellet, med Fannaråken og Hurrungane bak.
ALLTID GOD MAT: Elin og Ingrid er blitt avhengige av å lage mat i formen på Omnia-ovnen, som de setter rett på primusen. Her venter de på pastagryte med laks til utsikt mot Sognefjellet, med Fannaråken og Hurrungane bak. Foto: Privat

Neste tur i målet deres ble januar-overnattingen 2021. Den tok de utenfor setrene sine i Visdalen, venninnene er også naboer der.

– Vi går aldri lengre enn maks én time. Dette er ikke trimturer, men koseturer. Det er viktig for oss at overnattingsturene er helt lavterskel. Men når jeg går meg varm, kjenner jeg at kroppen min fungerer bedre og smerter forsvinner, sier Elin.

– En times gange er topp for meg som har et stillesittende arbeid i bank. Og litt må vi jo også gå for å finne de beste utsiktsplassene å campe ved. Vi planlegger månedsturene våre etter værmeldingene og når det er fullmåne. Månelys gjør alt ekstra vakkert, nesten litt magisk. Dette er turer vi alltid ser frem til, og vi har aldri avlyst en planlagt tur, forteller Ingrid.

Én natt ute hver måned i hele 2021 er nå tilbakelagt. Det har vært så flott, både for kropp og sjel og nattesøvn, at damene fortsetter dette året også. Nå er målet å ha to overnattinger på rad ute.

Selv om hengekøye er favoritten, hender det også at de sover i et lite telt. Noen ganger ligger de også rett på bakken med liggeunderlag. Alt etter sted og vær.

– Jervenduk og underquilt er viktig for å holde seg ordentlig varm. Underquilt er et ekstra «teppe» under hengekøya. Vi har laget våre selv av gamle soveposer, sier Elin.

Les også: Wenche var jenta som var litt for flink

<b>GÅR IKKE LANGT:</b> Er været godt, går de maks en times tid. Men er vinteren tung, går de kanskje bare noen meter fra bilen før de camper. Her ved Raudberget med utsikt mot Lomseggen.
GÅR IKKE LANGT: Er været godt, går de maks en times tid. Men er vinteren tung, går de kanskje bare noen meter fra bilen før de camper. Her ved Raudberget med utsikt mot Lomseggen. Foto: Privat

– Selv om vi begge elsker disse små overnattingsturene ute, må vi ha en avtale for å få det til. Livet er travelt for alle, og alt ekstra er så lett å utsette. At vi har en avtale, gjør at det faktisk blir noe av.

– Målet om én natt i måneden i ett år gjorde også at vi satte ekstra fokus på å klare det. Én ting er i alle fall helt sikkert: Vi angrer aldri! Dette gir oss både stor glede, naturopplevelser og bedre helse, understreker de to venninnene.

Denne saken ble første gang publisert 02/06 2022, og sist oppdatert 02/06 2022.

Les også