Et eventyrslott i Bayern

Neuschwanstein er det mest berømte av slottene kong Ludwig 2. av Bayern oppførte. Den er en slags romantisk ridderborg. 

Foto: Softeis/Wikimedia Commons
Sist oppdatert

De sammenhengende bygningene som utgjør det 150 meter lange Neuschwanstein ligger på toppen av en åskam. Byggingen begynte etter at restene av to middelalderborger ble revet og sprengt.

Grunnsteinen ble nedlagt i 1869. En dampkran heiste byggematerialene opp fra dalsidene nedenfor. I 1872 var kjelleren ferdig, og fire år senere var hele første etasje bygd og innredet. Den eksentriske og romantiske Ludwig 2. oppholdt seg der i perioder for å overvåke byggearbeidet. Han skulle aldri oppleve det fullført.

Beslagla slottene

Slottet legemliggjør både samtidig arkitektonisk mote som kalles slottsromantikk og kongens entusiasme for vennen Richard Wagners mytologiske operaer. Slottsdesignene til Christian Jank ble realisert av arkitekten Eduard Riedel.

Neuschwanstein ble oppført i samtidens historistiske og romantiske ånd. Ludwig 2. ville ha et slott som kunne ha vært bebodd av gamle tyske riddere. Tre hundre bygningsarbeidere var i sving ikke bare om dagen, men til tider også om natten, i lys-skjærene fra oljelamper.

Etter at kongens gjeld hadde passert 14 millioner mark, bare insisterte han på å fortsette. Han truet med selvmord hvis kreditorene beslagla slottene hans.

Brøt med det middealderske

Værelsene i Neuschwanstein omfatter blant annet tronhallen, kong Ludwigs suite, sangernes hall (den største av hallene), ballrommet og en kunstig anlagt grotte. Kongen viste en dyp interesse for både design og dekorasjoner. Særlig tronsalen var inspirert av bysantinsk arkitektur.

Mange dekorasjoner var basert på tyske legender med temaer i Wagner-operaer, blant annet Lohengrin. En sak for seg var at sentralvarme, vannklosetter og elektriske ringeklokker til å tilkalle tjenere brøt med det middelalderske.

Mye manglet

Det lange og ruvende byggverket er utstyrt med en rekke tårn, gavler, balkonger og skulpturer. Mange av vinduene er i romansk stil. En rekke rom er udekorerte, og bare 14 haller og rom var fullført da Ludwig 2. døde. Totalt gulvareal er nærmere 6000 kvadratmeter.

Hadde slottet blitt fullført, ville det hatt mer enn to hundre værelser, deriblant rom til gjester og tjenere. Men mye manglet, blant annet tronen i tronsalen.

Uforklarlige dødsfall

Neuschwanstein kunne tas i bruk først i 1884. I juni 1886 besluttet Bayerns regjering seg for å avsette kongen som hadde flyttet inn. 11. juni ble kongen tvunget til å forlate slottet. Han ble satt under tilsyn av psykiateren Bernard von Gudden.

To dager senere ble likene av både kongen og psykiateren funnet nær Starnberg-innsjøen og slottet Berg. Dødsfallene ble stående uforklart. Ludwig 2. av Bayern hadde ved sin død bare hatt 11 overnattinger i Neuschwanstein.

Guidet omvisning

Slottet var som nevnt langt fra ferdig da kongen døde. Han hadde aldri noen intensjon om å gjøre det tilgjengelig for offentligheten. Men bare seks uker etter kongens død, beordret prinsregent Luitpold slottet åpnet for betalende besøkere.

I dag er Neuschwanstein et populært turistmål med omkring 1,3 millioner besøkende årlig. Av sikkerhetsgrunner får besøkende kun en halvtimes guidet omvisning.

Litteratur: Merkle, Ludwig: Ludwig II. und seine Schlösser, München 2001; Wikipedia: Neuschwanstein, Neuschwanstein Castle

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 04 2021

Denne saken ble første gang publisert 27/01 2021, og sist oppdatert 27/01 2021.

Les også