hoggorm

Barnefamilien var på tur da den lille gutten plutselig sa: «Mamma, det er mange slanger her»

Gifttelefonen får mange henvendelser om hoggorm-bitt. Hoggorm-ekspert sier at antallet hoggormer i Norge kan ha økt de siste 50 årene.

GIFTIG: Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Når hoggormen er på jakt, kan hoggtennene lynraskt foldes ut og gapet kan nesten åpne seg 180 grader.
GIFTIG: Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Når hoggormen er på jakt, kan hoggtennene lynraskt foldes ut og gapet kan nesten åpne seg 180 grader. Foto: Colourbox
Sist oppdatert

Hoggorm-sesongen er i gang, og Gifttelefonen har merket en økning i antall henvendelser de siste årene.

2021 ble et rekordår med en kraftig økning i antall henvendelser om mulig hoggormbitt. Giftinformasjonen mottok hele 521 henvendelser, 311 av dem kom i juli (se tabell nedenfor).

– Antallet henvendelser korrelerer med været. Når det er varmt og fint vær er folk mer ute i skog og mark og gjerne i tynne sko. Mediedekningen spiller også inn på hvor mange henvendelser vi får, sier avdelingsdirektør i Giftinformasjonen, Mari Tosterud til Klikk.no.

Les også: Test av tursjokolade: Kan noen utfordre Kvikk Lunsj?

TOPPÅR: Giftinformasjonen mottok hele 521 henvendelser på hoggormbitt i 2021. Det er en markant økning fra årene før.
TOPPÅR: Giftinformasjonen mottok hele 521 henvendelser på hoggormbitt i 2021. Det er en markant økning fra årene før. Foto: helsebiblioteket.no

Barn mest utsatt

Selv om det høres skummelt ut, trenger ikke et hoggormbitt å være farlig, men det er i alle tilfeller viktig å kontakte Gifttelefonen på 22 59 13 00 for råd og veiledning. Mange faktorer er med i vurderingen om man skal på sykehus eller kan se an hjemme.

– Er det snakk om barn eller gravide som blir bitt, så må de oftest til lege eller sykehus for observasjon eller behandling. Blir man bitt i rumpen eller andre steder i «kjernen» av kroppen så er man også mer risikoutsatt enn om man blir bitt i armer og bein.

EKSPERT: Dag Dolmen forsker på hoggormer ved NTNU. Her holder han et levende eksemplar, men ikke prøv dette hjemme, er hans budskap.
EKSPERT: Dag Dolmen forsker på hoggormer ved NTNU. Her holder han et levende eksemplar, men ikke prøv dette hjemme, er hans budskap. Foto: NTNU

Det bekreftes av zoolog og amfibieforsker ved NTNU, Dag Dolmen. Han har forsket på hoggorm i Trondheims-marka i en årrekke.

– Ikke lek med hoggormen. Hvis man blir bitt og den sprøyter inn gift, så hender det at det skjer dødsfall. Det skjer omtrent hvert tiende år. Det er små barn som er mest utsatt på grunn av forholdet mellom mengde gift de får i seg og kroppsvekt. Men jeg kjenner også til store mannfolk som har gått rett i bakken. Jeg vet om en som mistet synet i en uke etterpå, forteller Dolmen til Klikk.no.

Dolmen har lagt merke til økningen i antall saker og mener tallene for de siste årene kan tyde på at man har et økende antall hoggorm i Norge.

– Det har også vært en liten økning i antall bitt hvert år, og ligger nå på over 200 i året. Det kan tyde på at det er flere ormer nå enn for 50 år siden, men det er ingen som vet sikkert. Det kan også henge sammen med at flere er klar over giftinformasjonen, og ringer dem, sier han.

Les også: (+) Test av bålpanner

«Mamma, det er mange slanger her»

Dolmen forteller at sjansen for å møte på hoggorm er størst dersom du befinner deg i en sørvestvendt solhelling, med gode skjulesteder i nærheten.

Ofte ser man de i myrkanten, på fuktige enger eller i steinrøyser.

– Hoggormen er litt som oss mennesker. Den kommer som oftest ut etter påske når det begynner å bli godt og varmt i solen. Da ligger de utenfor overvintringsplassen og soler seg. Spesielt hanndyrene, sier han.

Det er imidlertid ikke lett å oppdage overvintringsplassene til hoggormen.

– Det var slik vi oppdaget det store ormebolet her i Trondheimsmarka for en del år siden. Det var en familie som rastet, og plutselig kom den lille gutten i familien og sa til foreldrene at «det er mange slanger her». Totalt var det 10 til 12 hoggormer som lå ute og solte seg, forteller Dolmen.

Les også: 10 fantastiske toppturer i Norge

Mest hissig om sommeren

Dolmen og kollegene ved NTNU har kartlagt og forsker på ormene i det aktuelle bolet de siste årene.

Hans erfaring er at hoggormen er mer dovne og ikke biter like mye på våren.

Om sommeren er de derimot langt mer hissige, og sprøyter som regel inn gift hver gang.

– En hel del av bittene er tørre og bare for å «skremme», men om sommeren biter de mye mer. Vi håndterer ormene med spesialhansker, og da ser vi at de nesten alltid spruter gift om sommeren. De blir rett og slett mer hissige da, sier han.

Dolmen mener at turgåere bør være ekstra oppmerksomme fra mai og om sommeren.

Når det er kjølig vær holder ormen seg gjerne i skjulestedet sitt.

Når dagtemperaturene stiger igjen vil ormene komme frem fra gjemmestedet og legge seg til soling.

Det kan imidlertid bli for varmt for hoggormen. Hvis temperaturen i solen bikker 30 grader, vil du neppe se noe til den.

– Hoggormen har en optimaltemperatur på rundt 32 grader, så om temperaturen er over 30 grader i solen, så gjemmer den seg i skyggen i en kvisthaug eller lignende.

Les også: Dette visste du ikke om brunost

Symptomer på at du er forgiftet

Er man så uheldig at man blir bitt, bør man kontakte Giftinformasjonen eller ringe 113.

– Vår klare melding er at vi alltid vil at man skal ringe oss, unntatt om man allerede har alvorlige symptomer. Da ringer man 113, sier Tosterud i Giftinformasjonen.

200 ARTER: Hoggorm eller huggorm er en av mer enn 200 arter i hoggormfamilien, men den eneste som lever fritt i Nord-Europa. I Skandinavia er hoggormen truet og den står nå oppført på rødlisten. Det er den eneste giftige orm/slange som finnes i Norge og giften kan være dødelig.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
200 ARTER: Hoggorm eller huggorm er en av mer enn 200 arter i hoggormfamilien, men den eneste som lever fritt i Nord-Europa. I Skandinavia er hoggormen truet og den står nå oppført på rødlisten. Det er den eneste giftige orm/slange som finnes i Norge og giften kan være dødelig. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Er man voksen og frisk og er blitt bitt i hånden ikke har noen symptomer, da kan man ofte følge med på det hjemme. En samtale med Giftinformasjonen er likevel lurt så man får informasjon om hva man skal følge med på hjemme og hvordan man skal forholde seg. Situasjonen kan forverre seg i timene etter bittet. Dersom man ikke får noen symptomer, er det ikke sikkert man er blitt bitt eller at huggormen ikke har sprøytet inn gift, fortsetter hun.

Dolmen forteller at man som oftest raskt merker om man er utsatt for et giftig bitt.

– Du merker det som regel etter få minutter. Du vil da kunne oppleve kaldsvette, hjertebank, svimmelhet samt opphovning på bittstedet. Det går nesten alltid bra, men man risikerer å måtte ligge på sykehus ett døgn til observasjon.

I de verste tilfellene kan man også oppleve symptomer som også oppkast, magesmerter, sjokk og bevisstløshet. Barn er mer utsatt for kraftigere reaksjoner enn voksne.

Les også: Slangemannen Mohammed putter slanger i munnen hele tiden

Dødelig for hunder

Hoggorm er langt farligere for hunder enn for mennesker. Årlig dør rundt 20 hunder i Norge som følge av hoggorm-bitt.

Slik blir du kvitt hoggorm på tomta

Dag Dolmen får jevnlig henvendelser fra hytteeiere og andre, som lurer på hvordan man blir kvitt hoggorm på eller rundt tomta. Den beste løsningen på dette er å holde tomta ryddig og minst mulig innbydende for krypdyret.

– Ta bort alt bringebærkratt og lignende rundt hytta. Tett igjen alle sprekker i murer og fjern steinrøyser. Lag tomta åpent og uten skjulesteder. Da er det ikke noe grunn til at hoggormen vil trives, fordi den ønsker å være i nærheten av et skjulested, sier Dolmen.

– Det eneste riktige rådet er at hvis man har mistanke eller at man vet at hunden har blitt bitt, uavhengig av symptomer, skal man ta hunden i bånd inntil seg, sette seg i bilen og dra rett til veterinær. Det er helt avgjørende, har Torill Moseng, veterinær og president i Den norske veterinærforening sagt til TV 2.

– Jo raskere du kommer, jo mer sjanse har de for at det ikke blir sykdom og at hunden dør. Vi mister dessverre hunder av huggormbitt hvert eneste år.

Denne saken ble første gang publisert 14/05 2020, og sist oppdatert 30/06 2023.

Les også