Velkommen til støvellandet

Det beste av Italia

Høye fjell, hvite strender, pulserende byer og guddommelige smaks­opplevelser.
Dette er våre italienske favoritter.

<b>PALERMO:</b> Natteliv i Via Maqueda. 
PALERMO: Natteliv i Via Maqueda.  Foto: foto:
Publisert

Italia er alltid representert høyt opp på statistikkene som viser hvor nordmenn helst vil reise på ferie utenlands, selv om landet som regel havner litt bak Spania, Hellas og Frankrike. Men få ting slår å sitte under skyggen av en parasoll, med litt skinke fra Umbria på tallerkenen og rødvin fra Piemonte i glasset, og følge livet i et travelt gatekryss i Italia. PS: Artikkelforfatteren bor i Toscana.

BYER Å BESØKE

1. Palermo

Ut av mafiaens klør

Sicilias hovedstad byr på yrende folkeliv, markeder, spennende historie og kultur. Byen har vært assosiert med mafia-initiert vold, som toppet seg med de dødelige attentatene mot antimafia-dommerne Giovanni Falcone og Paolo Borsellino i 1992, men dette har endret seg. Nå varter Palermo opp med fredfulle opplevelser tett på det gnistrende blå Middelhavet. Her har ulike folkeferd og nasjoner – arabere, normannere, grekere og spanjoler – hatt makten, noe som har satt spor man kan nyte godt av i dag. Som den varierte matkulturen som spenner fra ambisiøse fiskerestauranter til Italias beste utbud av gatemat. Eller den imponerende arkitekturen der antikke konstruksjoner og statuer blandes med moderne veggmalerier. Gå ikke glipp av de bysantinske mosaikkene i det vakre kapellet Palatina og den staselige domkirken som ble reist på 1300-tallet.

Spise og drikke: Prøv fiske­restaurantene Aja Mola (ajamolapalermo.it) og Le Cattive (lecattive.dwmenu.it). Bra gatemat hos Antica Focacceria S Francesco (anticafocacceria.it). Rund av med et glass eller flere på Cappadonia (cappadonia.it).

Bo: Lei en leilighet via Wonderful Italy (wonderfulitaly.eu).

<b>NAPOLI:</b> Episenter for italiensk pizza. 
NAPOLI: Episenter for italiensk pizza.  Foto: foto:

2. Napoli

Pizza og Maradona

<b>NAPOLI:</b> Ta en espresso på Gran Caffe Gambrinus. 
NAPOLI: Ta en espresso på Gran Caffe Gambrinus.  Foto:  Gran Caffe Gambrinus

I Napoli skjer det så mye på en og samme tid at det tar litt tid å venne seg til tempoet. Som Midtøsten lever napolitanerne mye av tiden utendørs. Torg og gater syder av liv, mens klær tørker på snorer mellom husveggene. Napoli er smale gater og store torg, raske motorsykler, mopeder uten lydpotte, store gester og syngende dialekt. Byen byr på kvintessensen av det italienske kjøkkenet: enkle oppskrifter blandet med elegante og kompliserte retter – og selvsagt pizza. Elsker du italiensk pizza er Napoli stedet. Byen er for et episenter å regne når det gjelder pizza med basisingrediensene deig, tomatsaus, ost og basilikum. Og apropos episenter. Kun ni kilometer øst for Napoli ligger Vesuv, vulkanen som begravde byen Pompeii i år 79. For den kulturinteresserte er Napoli et skattkammer. Byen har akvedukter fra romertiden. Besøk det arkeologiske museet som rommer verker fra romer­tiden og nevnte Pompeii. Se på maleriene til Caravaggio på kunstmuseet Capodimonte, hør opera i San Carlo, Sør-Italias svar på Milanos La Scala, og drikk Italias beste espresso på en av byens mange barer. For eksempel Bar Nilo som har et eget alter dedikert Diego Maradona. Den argentinske fotballkunstneren kom til Napoli i 1984, ble en frelser og har nå gudestatus i den fotballgale byen. En interessant og fortsatt ganske ukjent severdighet er det underjordiske Napoli. Sjekk ut kristne katakomber og bomberommene der napolitanerne gjemte seg under andre verdenskrig.

<b>DIEGO:</b> Bar Nilo har et eget alter for Maradona – fotballgud i Napoli. 
DIEGO: Bar Nilo har et eget alter for Maradona – fotballgud i Napoli.  Foto: foto:

Spise og drikke: Fritert pizza hos Isabella de Cham i Via Arena della Sanità, en av byens få kvinnelig pizzabakere. Kaffe på Gambrinus (grancaffegambrinus.com).

Bo: Relais Partenope (partenoperelais.it) er et flott hotell.

3. Trieste

<b>TRIESTE:</b> Kaffehovedstad og hjemsted for en av de største regattaene i verden, La Barcolana.
TRIESTE: Kaffehovedstad og hjemsted for en av de største regattaene i verden, La Barcolana. Foto: foto:

Europas kaféhovedstad

Trieste forbindes kanskje med en stor og ganske trist havneby, men byen er først og fremst Europas kaffemekka. Trieste ligger i Italias nordøstre hjørne i regionen Friuli Venezia Giulia, inneklemt mellom Italia, Slovenia og Kroatia. Trieste er hovedkvarteret til kaffeprodusenten Illy, som sågar har startet et kaffeuniversitet. Byen har en bråte historiske kafeer som viser hvor viktig den mørke og beske drikken har vært opp gjennom historien. Triestes kafeer er akkurat like vakre som i Wien eller Venezia. Byens innbyggere drikker i snitt dobbelt så mye kaffe som resten av Italia. Og byen har mer å by på en kaffe. Se det romerske amfiteatret midt i byen samt bygningsrester fra Romerriket på høyden Colle di San Giusto. Der finner også Triestes stolthet, middelalderslottet Castello di San Giusto. Fra Piazza Unitá dell’Italia, sentralt i Trieste, er det flott utsikt ut over havet mens himmelen skifter fra blått til alle tenkbare sjatteringer av rosa. I bukten nedenfor holdes hvert år La Barcolana, verdens største regatta.

<b>TRIESTE:</b> Caffè degli Specchi har selvsagt kaffe, men mye annet snadder også.
TRIESTE: Caffè degli Specchi har selvsagt kaffe, men mye annet snadder også. Foto:  Caffè degli Specchi 

Spise og drikke: Caffè degli Specchi (caffespecchi.it).

Bo: L’Albero Nascosto (alberonascosto.it) eller Hotel Duchi d’Aosta (duchi.eu).

4. Lecce

Som på 50-tallet

<b>LECCE:</b> Lecce omtales gjerne som Sør-Italias Firenze.
LECCE: Lecce omtales gjerne som Sør-Italias Firenze. Foto: foto:

Som en hvit oase møter Lecce sine besøkende. Husene, bygget i lys sandsten, skifter farge gjennom dagen og glimrer som gull når solen går ned. Å komme hit til regionen Puglia, lengst ned på den italienske hælen, føles som å reise inn i en italiensk film fra 50-tallet. Barn som leker på torget. Eldre, distingverte herrer på parkbenkene. Elegante, rakryggede kvinner på høyhælte sko til tross for at gatesteinen gjør det tilnærmet umulig. I Lecce må man løfte blikket for å beundre de mildt sagt dekorerte bygningene. På 1700-tallet konkurrerte de adelige familiene om oppmerksomheten med fasader, kirker og balkonger smykket med barokke statuer, dekor og symboler. Det ble ikke spart på kruttet. Nyt vakre torg, hyggelige restauranter og fornminner fra da grekerne rådet her, som det godt bevarte amfiteatret midt i sentrum.

Spise og drikke: En av Italias mest ambisiøse restauranter er Bros’ (brosrestaurant.it). En stjerne i Michelin-guiden.

Bo: Midt i sentrum ligger luksuriøse Patria Palace (patriapalace.com).

5. Verona

Opera og romantikk

<b>VERONA:</b> Arena di Verona er et romersk amfiteater og brukes i dag blant annet til store operaforestillinger. 
VERONA: Arena di Verona er et romersk amfiteater og brukes i dag blant annet til store operaforestillinger.  Foto: Wikimedia Commons

Mindre enn Roma, renere enn Firenze og ikke like turisttett som Venezia. Det gjør Verona til den perfekte byen for en weekend. At Shakespeare valgte å la Romeo og Julies kjærlighetshistorie utspille seg i Verona er ikke vanskelig å forstå. «Julies balkong» finner du i Via Cappello. Det er lett å bli romantisk av byens renessanse­palasser, middelaldersk torg og antikke ruiner. I Verona er det masse å oppdage og det meste er innen gangavstand. Et av de første byggverkene man oppdager når man kommer inn mot byens sentrum er Arena di Verona. Det er bare Romas Colosseum og amfiteatret i Capua som er større. Mellom juni og september er Arena Italias operasentral. Går du videre inn i sentrum, forbi alle luksusbutikkene, kommer du til det som en gang var det romerske torget, forum romanum. Nå heter torget Piazza Erbe, og her drikker lokalbefolkningen Spritz.

Spise og drikke: Antica Bodega del Vino (bottegavini.it).

Bo: Book gjerne losji via Verona Suites (veronasuites.it).

TIL TOSCANA

1. Maremma

Urørte natur­strender

<b>MAREMMA:</b> Våtmarker og malaria gjorde Maremma i det sørlige Toscana ugjestmildt. 
MAREMMA: Våtmarker og malaria gjorde Maremma i det sørlige Toscana ugjestmildt.  Foto: foto:

Sør i Toscana ligger de pittoreske byene på rad, kun avbrutt av lange sandstrender. Langs hele kysten strekker det seg et belte av irrgrønn pinjeskog som gir svalende skygge på hete sommerdager. Maremma er fortsatt ganske urørt av masseturisme og her finnes mange vakre strender. Den fineste ligger i nasjonalparken Parco dell’Uccellina, sør for byen Grosseto. Stranden er syv kilometer lang og her finnes ikke en eneste parasoll eller solstol så langt øye rekker. Inne i reservatet er det stier som kan utforskes til fots eller på hesteryggen. Området har dessuten fornminner fra etruskerne som levde i antikkens Italia. Innland møter hav, gammelt blandes med nytt. Litt inn i landet har det i de seneste årene dukket opp vingårder med en bygninger som er tegnet av noen av verdens mest kjente arkitekter. Da er det rart å tenke på at det ikke er så lenge siden Maremma var tilholdssted for malariamygg og banditter.

Spise og drikke: Vingården Petra og strandbaren Nano Verde (nanoverde.it).

Bo: Poggio Ai Santi (poggioaisanti.com).

2. Monte Conero

Hvite strender og muslinger

<b>MOSCIOLI:</b> Ville blåskjell.
MOSCIOLI: Ville blåskjell. Foto:  Da Giacchetti

Regionen Le Marche på østkysten er som et Toscana i miniatyr. Bølget terreng, olivenlunder og vingårder, men best av alt er den hvite remsen med strender som møter lyseblått hav rett nedenfor Monte Conero. Det 572 meter høye fjellet ser ut som det stikker rett opp av havet. Gå ikke glipp av Porto-Novo, et tettsted ved strandkanten. Her kan du spise «moscioli», skjell som ikke er dyrket på farm, som bare kan fanges mellom april og oktober. Det er et sikkert minne for livet å sitte tett på havet med lyden av bølgene som klasker mot strandkanten som eneste bakgrunns­musikk, mens du spiser det beste man kan få av skalldyr.

Spise og drikke: Da Giacchetti (ristorantedagiacchetti.it) er kjent for moscioli.

Bo: Acanto Relais (acantocountryhouse.it).

<b>MONTE CONERO:</b> Marche-regionen ligger på øst­kysten mot Adriater­havet.
MONTE CONERO: Marche-regionen ligger på øst­kysten mot Adriater­havet. Foto: Wikimedia Commons

3. Amalfikysten

Bratt og bedårende

<b>AMALFI:</b> Enormt vakker og populært. Velg reise­tids­punkt med omhu. 
AMALFI: Enormt vakker og populært. Velg reise­tids­punkt med omhu.  Foto: foto:

Amalfikysten ligger sør for Napoli og begynner straks etter Sorrento­halvøya. Her ligger de pastellfargede byene på rad. Positano, Praiano, Amalfi, Ravello, Cetara og Vietri sul Mare. Mellom byene går SS163 som svinger seg som en orm og en smal grense mellom hav og himmel. Amalfi ble populær på 50- og 60-tallet og turismen er til tider så voldsom at myndighetene har sett det nødvendig med begrensninger i biltrafikken. Køene på den 35 kilometer strekningen mellom Vietri sul Mare og Positano kan være endeløs. Velg derfor tidspunktet for å reise til Amalfi med omhu. Styr unna de verste sommermånedene. Tidlig vår eller sen høst er best.

Spise og drikke: La Torre rett utenfor Sorrento (facebook.com/ristorantelatorreonefire) eller på Al Convento (alconvento.net).

Bo: Luksusklasse på Monastero Santa Rosa (monasterosan­­­tarosa.com) eller på Santa Caterina (hotelsantacaterina.it).

TIL FJELLS

<b>AOSTADALEN:</b> Er du klar for en luftig tur, så prøv Skyway-gondolen fra vakre Courmayeur. 
AOSTADALEN: Er du klar for en luftig tur, så prøv Skyway-gondolen fra vakre Courmayeur. 

1. Valle d’Aosta

Nære himmelen

Vakre Aostadalen i Italias nord­vestre hjørne passer for deg som synes Dolomittene er for tamme og Sveits for snobbete. De drøyt 130 000 innbyggeren er trespråklige. Italiensk og fransk er de offisielle språkene, mens den lokale dialekten valdôtain er en blanding av de to. Skikjøring om vinteren og fjellvandring om sommeren gjør Aosta til et helårs reisemål. Ta gjerne gondolen Skyway, som åpnet i 2015. Heisen starter i flotte Courmayeur og er en luftig tur som tar deg 2300 høydemeter opp til Punta Helbronner på 3448 meters høyde. Da er du tett på Monte Bianco – eller Mont Blanc som fjellet heter på fransk. Vil du ha flere luftige opplevelser, så kan du bevege deg ut på glassgulvet Sky Vertigo, som synes å henge i løse luften. Fra Punta Helbronner er det mulig å stå på ski over til Chamonix på fransk side. Om sommeren kan du ta Panoramic Mont Blanc-gondolbanen – en 50 minutters luftig reise over Géant-­isbreen fra Helbronner til 3842 meter høye Aiguille du Midi på fransk side.

Spise og drikke: Trattoria Campagna (trattoriadicampagna.it/.

Bo: Alpissima Mountain Hotel (alpissima.it).

2. Abruzzo

Fjell møter hav

Abruzzo er en region som selv italienere flest knapt kjenner til. Høye fjell møter brusende hav på bare noen timer. Regionen har tre store nasjonalparker der man kan vandre, ride og nyte fantastiske utsikter. Om vinteren er det hit søritalienerne kommer for å stå på ski. Skikjøring i Gran Sasso d’Italia-massivet er minst like bra som lenger nord. Kyststrekningen Costa dei Trabocchi er en favoritt. Navnet Trabocchi kommer av fiskerianleggene som ble reist fra slutten av 1700-tallet og som i dag ser ut som skrøpelige brygger. Opprinnelig sørget de for at innbyggerne kunne fiske uten å være avhengig av båt. I dag er de fleste anleggene gjort om til restauranter.

<b>ABRUZZO:</b> Abruzzo-regionen ligger rett øst for Roma. Flere av de gamle fiskerianleggene på Costa dei Trabocchi er blitt bevertningssteder. 
ABRUZZO: Abruzzo-regionen ligger rett øst for Roma. Flere av de gamle fiskerianleggene på Costa dei Trabocchi er blitt bevertningssteder.  Foto: :

Spise og drikke: Niko Romito (nikoromito.com) har tre stjerner i Michelin-guiden. Trabocco Punta Cavaluccio (www.traboccopuntacavalluccio.it/en) kan anbefales på det varmeste.

Bo: La Chiave dei Trabocchi (lachiavedeitrabocchi.it) eller Castello di Semivicoli (castellodisemivicoli.com).

Fotturer og forpleining i fjellet: Valcocchiara (valcocchiararetreat.it/en).

3. Dolomittene

Fra hytte til hytte

<b>DOLOMITTENE:</b> Rifugi nær den berømte fjell­formasjonen Tre Cime di Lavaredo i Dolomittene.
DOLOMITTENE: Rifugi nær den berømte fjell­formasjonen Tre Cime di Lavaredo i Dolomittene.

Man behøver ikke være spesielt sporty for å kunne nyte provinsen Trentinos skjønnhet. En favoritt er tettstedet Mezzano di Primierio. Turen opp til den høyeste toppen i denne delen av Dolomittene, Le Pale di San Martino-­massivet, er virkelig flott. Stien beveger seg opp til 2600 meters høyde. Du kan overnatte i såkalte rifugi (tilflukt), ofte enkle hytter som byr på kost og losji for en rimelig penge. Hyggelig er det også å besøke en malga – en seter. Som i Norge var det hit bøndene tok buskapen på beite om sommeren. Flere av setrene tilbyr overnatting. Noen av dem har også restaurant. Som Malga Lozen. Den drives av familien Bettega, der pappa Arnaldo står for matlagingen. Seteren ligger et steinkast fra innsjøen Calaita, der Le Pale di San Martino speiler seg i det klare vannet.

Spise og drikke: Da Anita (ristorante-da-anita.com) eller Agritur Malga Lozen (agriturismotrentino.com/en/).

Bo: Rifugio Caltena (rifugiocaltena.it).

4. Etna

Ildsprutende kvinne

<b>ETNA:</b> Vulkanen har stadige utbrudd, men de er sjeldent livsfarlige for omgivelsene. 
ETNA: Vulkanen har stadige utbrudd, men de er sjeldent livsfarlige for omgivelsene. 
<b>ETNA:</b> Den smalsporede jernbanen rundt Etna kan oppleves med veterantog.
ETNA: Den smalsporede jernbanen rundt Etna kan oppleves med veterantog. Foto: Ferrovia Circumetnea

Etna, eller Mungibeddu som hun kallas på siciliansk, er med sin form og 3350 meters høyde et imponerende skue. Verdens tredje mest aktive vulkan puster og peser og har stadige utbrudd. De når imidlertid sjeldent ned til bebyggelsen. Etna anses som pålitelig og omtales derfor i hunkjønn. Vesuv derimot, han er ikke til å stole på. Etnas svarte jord har medført at området rundt vulkanen er blitt blant Italias heteste vinregioner. Du kan vandre opp til toppen av vulkanen, helst med guide som forteller om de mange og til dels dramatiske utbruddene opp gjennom historien. Du kan til og med ta tog rundt foten av Etna med Ferrovia Circumetnea. Turen starter i byen Riposto og tar cirka fire timer.

Spise og drikke: Caveox (caveox.it).

Bo: Shalai (shalai.it) eller Monaci delle Terre Nere (monacidelleterrenere.it).

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 46 2022

Denne saken ble første gang publisert 21/09 2022.

Les også