KALDE FØTTER?

Derfor fryser du på føttene

Når kulda kommer krypende, fryser vi lett på føtter og tær. Det er flere grunner til at beina er så utsatt. Hvordan blir man kvitt kalde føtter?

<b>UTSATT:</b> Føtter og tær er blant de første stedene du vil begynne å fryse.
UTSATT: Føtter og tær er blant de første stedene du vil begynne å fryse. Foto: Randulf Valle
Publisert

Sprengkalde vinterdager kan være fantastisk vakre, og vinteren gir naturopplevelser i toppklassen.

Samtidig gir den kalde årstiden ekstra utfordringer, og mange har opplevd å få slike turdager ødelagt av stadig kaldere tær.

Det er flere grunner til at føtter og tær er så utsatt i kulda. For det første er varmetapet fra disse kroppsdelene stort.

En nøkkelfaktor for størrelsen på varmetapet fra et objekt er forholdet mellom overflate og masse. Jo større overflaten er i forhold til massen, desto større er varmetapet.

Føttene er relativt flatklemte med stor overflate, og for tærne er forholdet mellom overflate og masse enda verre.

Les også: (+) Riktig bruk av gassbrenner på tur: Dette må du vite

Bare beina er i kontakt med bakken

Når vi står og går, er også føttene eneste kroppsdel som er i kontakt med bakken. Det kan gi effektiv overføring av varme fra fotsålene og ned i bakken.

Hvor stort dette varmetapet blir, vil avhenge av hvor mye isolasjon fottøyet gir mellom fotsålen og bakken. Tykke skosåler og innleggssåler i ull vil begrense varmetapet, men det vil alltid være et ekstra varmetap fra fotsålene og ned i bakken når vi står på føttene.

Under stillestående aktiviteter som postjakt og isfiske, kan det være lurt å ordne seg med et isolerende lag du kan stå på, for eksempel en bit av et liggeunderlag.

<b>GODT KLEDD:</b> For å holde deg varm på tærne, må resten av kroppen være varm. Da hjelper dunjakka godt.
GODT KLEDD: For å holde deg varm på tærne, må resten av kroppen være varm. Da hjelper dunjakka godt. Foto: Randulf Valle

Liten varmeproduksjon

Føttene har altså stort varmetap, men de har liten evne til selv å erstatte varmetapet. Varme genereres i muskler, mens føttene i stor grad består av sener og bein.

De må derfor i stor grad basere seg på varmt blod fra overkroppen. Men kroppen vil vurdere om den har varme å avse til føtter og hender.

Dersom vi taper mer energi til omgivelsene enn vi produserer, vil kroppen reagere med å senke temperaturen i hender og føtter.

Undersøkelser har vist at vi begynner å føle kulde når hudtemperaturen på tærne kryper under 25 °C. Når temperaturen når 15 °C overtar i stedet en følelse av smerte.

Smertene øker raskt med synkende temperatur og beskrives som «uutholdelige» når tærne nærmer seg 10 °C. Aller farligst er det når smerten forsvinner. Det er normalt et tegn på at du er i ferd med å forfryse tærne.

Når kroppen senker temperaturen i fingre og tær, gir dette mindre temperaturforskjell mellom føttene og omgivelsene. Det vil i sin tur gi mindre drivkraft for varmetap, og kanskje er dette nok til å balansere varmetapet med kroppens varmeproduksjon slik at man unngår ytterligere nedkjøling.

<b>BEVEGELSE:</b> Holder du deg i bevegelse holder også tærne seg varmere.
BEVEGELSE: Holder du deg i bevegelse holder også tærne seg varmere. Foto: Randulf Valle

Det er viktig å forstå at når du fryser på føttene, så kan det altså komme av at du har på deg for lite klær på resten av kroppen. Du kan altså få tilbake varmen i føttene ved å ta på deg dunjakka.

Det vil også hjelpe å bevege seg, slik at kroppens energiproduksjon øker, men forsøk har vist at det kan gå ganske lang tid før varmen vender tilbake til tærne.

Les også: (+) Test av 10 tynne jakker som varmer

Svette fra føttene

En siste grunn til at det kan være vanskelig å holde temperaturen oppe i føttene, er at vi svetter relativt mye akkurat der. I varme omgivelser kan vi svette opp til 50 gram per fot i timen.

I kulda går svetteproduksjonen ned og kan være så lav som 3 gram i timen om vi står i ro. Men under aktivitet øker svetteproduksjonen, selv om det er kaldt.

Normal mengde er cirka 10 gram i timen per fot. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det blir en desiliter på ti timer. Under virkelig hardt arbeid i kulda er det registrert opp til 30 gram svetteproduksjon i timen.

Svettingen reduserer isolasjonsevnen til fottøyet ganske kraftig. Et kontrollert forsøk med termoregulert fotprotese viste at skoens isolasjonsevne ble redusert med 19–26 prosent når 15 gram vann ble tilført i løpet av 90 minutter.

Det er altså ikke uten grunn at du kan bli kald på føttene på slutten av en lang vinterdag ute.

Les også: Dette må du vite om allemannsretten

7 tips for varme føtter på kalde dager

● Vintersko må ha god plass til minst ett par tynne og ett par tykke sokker, og det må fortsatt være plass til å røre på tærne.

● Tykke ullsåler i bunnen av skoen hjelper på isolasjonen.

● Hold deg i bevegelse. Føttene blir fort kalde om du står i ro.

● Start med varme og tørre sko og sokker.

● Ha med nok sokker til skift. Mye av fuktigheten samler seg i sokkene. Bytt til tørre sokker når du blir kald.

● Er du på tur i skikkelig sprengkulde, må du regne med å jobbe kontinuerlig med både fingre og tær for å holde varmen.

● Drikk nok. Du taper mye væske via pusten i kulda, og du holder lettere varmen når væskebalansen er i orden.

Denne saken ble første gang publisert 30/11 2023.

Les også