Himmelen i skyene

Åtte fantastiske steder for vinteraktiviteter i Østerrike

Skiferie i Østerrike står høyt på listen hos mange alpinelskere. Fra silkemyk puddersnø i høytliggende offpiste-løyper, skikjøring på isbre 3000 meter over havet eller mer familievennlige løyper. I Østerrike finner man et blendende utvalg av skiresorter og noe som passer for alle. Legg til en uimotståelig tyrolersjarm og velutviklet afterski - ikke rart vi nordmenn lar oss friste.

<b>OFF-PISTE I ST. ANTON:</b> St. Anton regnes for å være stedet for de viderekomne. Denne karen har nok kjørt utenfor oppmerkede løyper tidligere.
OFF-PISTE I ST. ANTON: St. Anton regnes for å være stedet for de viderekomne. Denne karen har nok kjørt utenfor oppmerkede løyper tidligere. Foto: Austrian National Tourist Office/Patrick Bätz
Publisert

De østerrikske alper er for mange synonymt med skiferie, solkrem og afterski. Ikke uten grunn. Regionen Tyrol, som delvis ligger i Østerrike, er i tillegg til sine mange skianlegg kjent for sine majestetiske fjell og natur. Faktisk kalles regionen ofte for himmelen i skyene, der den formelig troner over lille, men mektige Østerrike. I Østerrike, et land som bare har en femdel av Norges areal, ligger det et mylder av skianlegg og sjarmerende landsbyer. Vi har tatt en kikk på noen av de mest populære stedene du kan besøke for en skiferie i De østerrikske alpene.

<b>Vakkert i natten:</b> St. Anton er et besnærende syn også på kveldstid.
Vakkert i natten: St. Anton er et besnærende syn også på kveldstid. Foto: Österreich Werbung

1. St. Anton am Arlberg

St. Anton blir ofte kalt alpinsportens vugge. Alpenes første skiklubb ble startet her i 1901. Alt på 1920-tallet kom skigruppe-timene til St. Anton. Stedet fikk også en av Alpenes første gondoler. St. Anton er koblet sammen med de øvrige skianleggene i Arlberg gjennom et heissystem, noe som gjør det til at av verdens mest komplette skianlegg med noen av de mest utfordrende løypene Alpene har å by på. De 280 kilometerne med løyper byr på alt fra stupbratte fjellsider hvor man knapt greier stoppe dersom man først har satt utfor, til mer overkommelige passasjer som også de litt mindre fartsglade kan kose seg i. På 2800 meters høyde finnes offpiste-muligheter for de viderekomne. Det årlige rennet The White Trill (Der weisse Rausch) i slutten av april samler mer enn 500 alpinister som kjemper om å komme ned 2811 meter høya Valluga. St. Anton har også flere velkjente løyper som The Run Of Fame som er 85 kilometer lang og går gjennom hele Arlberg. Selve St. Anton er også verdt et besøk. Den bilfrie lille byen er et mylder av butikker, kafeer, koselige vertshus og hoteller i alle prisklasser. Og selv om selve skianlegget kanskje ikke er stedet for nybegynnere; afterskien kan hvem som helst hevde seg i. Et must i så måte er et besøk på Mooserwirt, et av Alpenes mest berømte vannhull. Stedet har dessuten en vinkjeller som teller mer enn 20 000 viner. På Mooservirt starter afterskien klokken halv fire hver dag. Prost!

Om du skulle ønske å stille til start i The White Thrill, som går av stabelen 22. april 2023, finner du mer info her: der-weisse-rausch.at.

2. Kitzbühel

Mens ekspertene sverger til St. Anton, sies Kitzbühel å være stedet for alle andre. Sjarmerende og romantisk er merkelapper som gjerne settes på denne skibyen med sine bygninger malt i fargerike kontraster. Koselige tavernaer befinner seg langsmed de brosteinsbelagte gatene i den middelalderske gamlebyen. Luksuriøse hoteller, et godt utvalgt av butikker, museer, restauranter og barer gjør at Kitzbühel også appellerer til dem som foretrekker kulturelle innslag over brennende lår, eller halsbrekkende manøvrer på afterskien. Men her får utvilsomt alpinelskerne også sitt; Kitzbühel er viden kjent for det årlige Hahnenkamm-renn, som går for å være det mest krevende av alle utforrennene i den alpine verdenscupen. Det prestisjetunge rennet ble sist vunnet av en nordmann tilbake til 2015, da Kjetil Jansrud gikk til topps. Atle Skårdal har også vunnet Hahnenkamm-utforen, noe han gjorde 25 år før Jansrud. Vinner man her, får man egen gondol opp til start neste gang. Selve utforløypa, Die Streif, er populær også blant dem som ikke heter Kjetil Jansrud, Aleksander Aamodt Kilde, Aksel Lund Svindal eller Atle Skårdal, og regnes for å være en av de mest utfordrende alpinløypene i verden med en maksimal helning på 85 grader og en lengde på 3300 meter. Og kanskje står Arnold Schwarzenegger og nikker anerkjennende til deg i bunnen av løypa? Den alpinfrelste The Governator er fast gjest i Kitzbühel. De 170 kilometerne med løyper i Kitzbühel favner om alle nivåer, og dersom lårene brenner intenst etter krappe svinger ned bratte fjellsider, er det et stort utvalgt av hyggelige små hytter langs løypene som serverer varm drikke og enklere mat.

<b>Brattest: </b>Harakiri-henget i legendariske løype 34 på Benken-fjellet i Mayrhofen er svært utfordrende. Med 78 prosents helling er den blant Alpenes aller bratteste.
Brattest: Harakiri-henget i legendariske løype 34 på Benken-fjellet i Mayrhofen er svært utfordrende. Med 78 prosents helling er den blant Alpenes aller bratteste. Foto: Dominic Ebenbichler

3. Mayrhofen

Det sies at Mayrhofen med sine 159 kilometer med løyper i alle vanskelighetsgrader er stedet for alle, og det er lett å forstå hvorfor. I Mayrhofen finner man alt fra slake strekk selv tippoldemor ville kommet seg helskinnet igjennom mens hun nikker anerkjennende til den betagende utsikten over Zillertaler-dalen, til krevende svartheng selv de mest rutinerte må anstrenge seg for å komme igjennom uten å lande langflate i pudderet. Her finner man blant annet Østerrikes bratteste preparerte heng, Harakiri, som har en helning på 78 prosent og et vertikalt fall på 375 meter. Man kan også prøve seg som slalåmkjører; i anlegget finnes det tre løyper på mellom 200 og 450 meter der du kan leke Henrik Kristoffersen eller Marcel Hirscher for en dag. Mayrhofen har også egne løyper og en park tilrettelagt for snøbrettkjørere, som ofte kaller Mayrhofen sitt andre hjem. Nettopp variasjonen er med på å gjøre Mayrhofen så populær og er kanskje også grunnen til at en tysk avis kåret det vesle tettstedet til skireisemålet der man får mest valuta for pengene. Selve Mayrhofen er med sin tyrolersjarm østerriksk postkort-idyll på sitt beste. Men la deg ikke lure av det vakre utseendet; på kveldstid kommer stedet til liv med afterski og ølseidler så langt øyet rekker. I tillegg har byen en av verdens største og lengstlevende vinter-musikkfestivaler, Snowbombing, som avholdes i april hvert år. 10.-15-april er datoene for 2023. Men raska på, festivalen blir fort utsolgt: snowbombing.com

4. Sölden

Beliggende mellom to isbreer med høyeste punkt 3250 meter over havet er det ikke til å stikke under stol at du vil få en litt annen opplevelse i Sölden. Grunnet de gode snøforholdene i høyden kan man stå alpint her fra september til juni. Sölden ligger bare en times kjøring fra Innsbruck, men ble først oppdaget av massene da den var kulissen for James Bond-filmen Spectre fra 2015. Nærmere 150 kilometer med løyper i alle vanskelighetsgrader gir nok av valgmuligheter, skjønt her er flere mindre krevende løyper enn mange av de andre resortene. Kjøring på isbreer er det imidlertid ikke alle som kan tilby. De to isbreene med tre tilhørende fjellsider er koblet sammen med 31 heiser, to gondoler samt diverse mellomstasjoneer. Den alpine verdenscupen åpner for øvrig i Sölden hvert år i slutten av oktober. Sölden har også Østerrikes lengste skiløype, Schwarze Schneid, som begynner på en plattform ved det 3340 meter høye Schwarze Schneidf. Løypas endestasjon er 15 kilometer og 2000 høydemeter unna, nede i bunnen av den innbydende Rettenbach-dalen.

Sölden har i tillegg Østerrikes kanskje høyestliggende gourmetrestaurant, ice Q, som ligger 3048 moh.: iceq.at

5. Ischgl

Ischgl blir ofte kalt vinter-partyhovedstaden i Alpene. Det kommer på den bakgrunn neppe som noen overraskelse at den er kjent for sin livlige afterski. Hotel Elizabeth er udødeliggjort for sin oompah-stemning og fortettede dansegulv der lokale skjønnheter gjerne tar en dans med øltørste nordiske alpinelskere. Flotte løyper og et utmerket heissystem gjør at Ischgl har det meste å by på for en vellykket skiferie. Med tanke på hvor tett-i-tett mange gjerne oppholder seg i de svært populære barene og pubene her, er det kanskje ikke så rart at Ischgl også ble kjent for å være et av stedene der covid-pandemien fikk fotfeste i Europa gjennom flere såkalte superspredere i mars 2020. Flere nordmenn rapporterte også å ha pådratt seg korona etter å ha vært i Ischgl i februar og mars 2020, uvitende om utbruddet før det var for sent. Lokale myndigheter fikk i ettertid kritikk for ikke å ha stengt ned byen tidligere, og for å ha isolert smittede sammen med ikke-smittede. Dette har i ettertid ledet til flere søksmål, blant annet fra familien til 72 år gamle Hannes Scopf, som døde etter å fått viruset etter å ha blitt satt i karantene sammen med smittede.

Innen 8. mars (2020 red. anm) var det allerede klart at flere turister i Ischgl hadde pådratt seg viruset, men myndighetens reaksjon var svak, for treg og kom altfor sent, hevdet familiens advokat Alexander Klauser i en uttalelse i forbindelse med søksmålet mot myndighetene. Myndighetene avviste kritikken. Vinteren 2022/2023 er skihverdagen med tilhørende afterski igjen tilbake som normalt i Ischgl.

6. Innsbruck

Regnes for å være hovedstaden i Tyrol. Fra sentrum av denne pittoreske byen ved elven Inn, har man rask tilgang til seks forskjellige skianlegg via et gondolsystem. Fra sentrum går det også busser til alle anleggene. Et skipass her kan gi deg tilgang til mer enn 300 kilometer med løyper. Inkludert i dette er 50 kilometer med løyper på isbreen Stubai, for de viderekomne. Nordkette ligger nærmest Innsbruck sentrum, og her er noen av Tyrols bratteste heng og mest populære off-piste-løyper. Innsbruck har for øvrig vært vertskap for vinter-OL to ganger, i 1964 og 1976.

<b>Fargerikt:</b> Innsbruck, hovedstaden i Tyrol, er kjent for sine fargerike bygninger.
Fargerikt: Innsbruck, hovedstaden i Tyrol, er kjent for sine fargerike bygninger. Foto: Österreich Werbung

7. Bad Gastein

<b>POPULÆRT:</b> Kurbad, afterski og velpreparerte løyper: Bad Gastein kan by på det meste, og er populær blant skandinaver.
POPULÆRT: Kurbad, afterski og velpreparerte løyper: Bad Gastein kan by på det meste, og er populær blant skandinaver.

Bad Gastein er ikke bare et gammelt kurbadsted, det er også et av Østerrikes mest populære alpinsteder. Her finner du mange skandinaver. Du kan starte skituren på 2.700 meters høyde, og ifølge friflyt.no vil det moderne heissystemet frakte deg 1.140 høydemeter uten heisbytte. Ikke så rart at stedets motto er non-stop to the top. Bad Gastein var alt på 1950-tallet kjent for å tiltrekke seg fiffen og kunne skilte med et yrende jetset-liv med fornemme besøkende fra hele verden. Bad Gastein sto også i sentrum da Østerrike var vertskap for ski-VM i 1958. Bad Gastein er en svært vakker by som har tatt godt vare på tradisjonell byggestil og arkitektur med luksushoteller som Whürer`s Bellevue, Grand Hotel de l`Europe, Salzburger Hof og Elisabeth Park, opplyser friflyt.no som besøkte stedet. Utelivet og afterskien finner man i dag i de øvre delene av byen, som ligger nærmest alpinanlegget. Silver Bullet går for å være et populært afterski-sted for skandinaver.

8. Flachau

Flachau ligger ganske lavt, men fortjener allikevel en plass på listen da anlegget er kjent for sin cordfløyel-prepping og enkle tilkomst bare en times kjøretur fra Salzburg. Her finner du løyper for alle nivåer. Dessuten, mens Kitzbühel er kjent for å være flittig besøkt av The Terminator, har Flachau The Herminator. Den østerrikske skilegenden Hermann Maier tok fire VM- og to alpine OL-gull samt høstet hjem ikke mindre enn 54 seire i den alpine verdenscupen. Flachau var hans lekegrind. Hva bedre enn å prøve The Hermann Maier Tour? Denne turen tar deg gjennom totalt 6.704 høydemeter og 35 kilometer med løyper og du må benytte ikke mindre enn 20 skiheiser på ferden. Løypa har noen svartheng, men regnes ellers for å være av middels til noe høy vanskelighetsgrad og kan gjøres unna på en dag.

Kilder: planetware.com, welove2ski.com, snowmagazine.com, kitzbuehel.com, soelden.com, visitaustria.no, austria.info, gastein.com, friflyt.no, flachau.com

Denne saken ble første gang publisert 25/01 2023.

Les også