Tips til turen

16 idiotiske tabber på tur – og hvordan du unngår dem

Alle har vi gjort talløse tabber på tur. Her er noen av våre, pluss velmente råd for å unngå de verste.

<b>LUNEFULLT:</b> Høyfjellet kan være fantastisk om sommeren, men neste dag KAN det snø! En vanlig tabbe er å pakke for lite og tynne klær.
LUNEFULLT: Høyfjellet kan være fantastisk om sommeren, men neste dag KAN det snø! En vanlig tabbe er å pakke for lite og tynne klær. Foto: Lars H. Krempig
Sist oppdatert

Villmarksliv-redaktør Knut Brevik har vært på mang en langtur i villmarka opp gjennom årene. Av egen erfaring deler han de verste og vanligste tabbene man ryker på når man skal ut på tur.

1. Kjenn din turkamerat

Det å legge av gårde på en lengre tur med folk du ikke kjenner godt, eller verre; vet at du ikke går spesielt bra overens med, er tabbe nummer en.

Det er nemlig ikke når turen planlegges i en varm kjellerstue med kaffe, småkaker og fyr på ovnen at det smeller eller røyner på. Det er derimot når dere har gått 10 timer med tung sekk, det er fire pluss, det sludder, gnagsåret har verket i flere timer og blodsukkeret er lavt.

Da skal det ikke så mye til før du bjeffer eller før det blir dårlig stemning. Når folk er tomme for krefter, har litt vondt og det er kaldt og vått i tillegg, er det noe helt annet enn den perfekte fasaden som synes. Og det er ikke alltid et vakkert syn.

2. Ha hvert deres telt på tur

En annen klassisk tabbe på tur, er å ha kun ett telt. Det er riktignok vektbesparende, men ellers en riktig dårlig idé.

Uansett hvor gode venner dere er, blir en litt lei hverandre innimellom, og når dere har gått en dag i fjellet, sittet ved et lite bål og snakket etter maten, er det gull verdt å ha sitt eget telt å trekke seg tilbake til.

<b>FLERE TELT:</b> Er man venner som skal på tur sammen, kan det være lurt å ha hvert sitt telt.
FLERE TELT: Er man venner som skal på tur sammen, kan det være lurt å ha hvert sitt telt. Foto: Kenneth Johansson

De to-tre kiloene ekstra er verdt sin vekt i gull, tro oss. Et annet grep kan være å bære med seg en 4x3 meter stor presenning hvor dere lager bål og sitter mens dere spiser, for så å kunne trekke seg tilbake.

3. Del på oppgavene og skryt av hverandre

En vanlig kilde til trøbbel på tur, er at én blir stående igjen med uforholdsmessig mye ansvar.

Når det viser seg at turkompisen ikke har tenkt å hjelpe til med å finne tørrved, ikke har tenkt å lage noe mat og ikke har tenkt å bære sin halvdel av oppakningen eller ta orienteringen, kan det bli fort bli surt.

<b>SAMARBEID: </b>Når man er på tur med andre bør man fordele arbeidsoppgavene for å unngå dårlig stemning.
SAMARBEID: Når man er på tur med andre bør man fordele arbeidsoppgavene for å unngå dårlig stemning. Foto: Tom Furuseth

Del på oppgavene – og vær enige om det på forhånd. Én lager middag, én setter opp leir, én henter ved og én henter og varmer vann – for eksempel. Neste dag roterer dere på oppgavene.

Dessuten – skryt av hverandre! Ikke vær negative og kritiske. Det blir aldri god stemning av å påpeke andres feil. Har du ikke noe fint å si, vær stille og tenk på noe hyggelig.

Les mer: Lars Monsen: Slik startet det eventyrlige turlivet

4. Lag deg en pakkeliste

Noen husker alt, andre glemmer det utroligste – som sin egen bryllupsdag, kremt, kremt. Det siste skjer bare én gang, som oftest. Det er vel så ugreit når dere er en dagsmarsj unna bilen å finne ut at ingen av dere tok med parafin, eller at begge trodde den andre tok med tørrmaten.

<b>NØDVENDIG</b>: Førstehjelpsutstyr er et must å ha på pakkelista.
NØDVENDIG: Førstehjelpsutstyr er et must å ha på pakkelista. Foto: Yngve Ask

Mitt foreløpige høydepunkt er å glemme sluttstykket til rifla – to ganger samme høst. Lag en pakkeliste, kryss ut det du pakker ned etter hvert som du pakker.

En del av pakkelista bør være førstehjelpsutstyr, reparasjonsmaterialer og nødutstyr som en fjellduk. Bare ved å tenke på ting som kan gå galt på forhånd, er du i utgangspunktet litt bedre mentalt rustet til å takle uforutsette hendelser.

5. Sikre ting som kan gå i stykker

Alt som kan gå i stykker i en sekk, går i stykker i en sekk. Det lærte jeg den første og eneste gangen jeg pakket en usikret boks med seterrømme i posen med ekstra tøy.

Jeg skulle ligge en uke på hjortejakt langt unna folk, og det er lov å si at jeg luktet surt etter noen dager. Ekstra surt, får en vel si. Andre ting som bør sikres mot slag og fuktighet, er mobiltelefoner, fyrstikker, ekstra briller og andre ting som garantert vil gå i stykker eller bli ødelagt.

6. Ikke reis av gårde med ubrukt utstyr

Fjellstøvler har blitt mindre krevende å gå inn med årene, men ikke dra på en lengre tur med helt nytt og uprøvd utstyr. Som fjellstøvler. Du vil angre bittert allerede dag én, hvor gnagsåret plager deg sammenhengende fra morgen til kveld.

Og når vi er inne på fjellstøvler – kjøp dem en størrelse for store. Etter en lang dag vil føttene dine hovne opp litt, og er det for trangt i støvlene, kommer gnagsårene.

<b>BRUKT UTSTYR: </b>Har du kjøpt deg nye fjellsko, bør du gå dem inn før du legger ut på langtur.
BRUKT UTSTYR: Har du kjøpt deg nye fjellsko, bør du gå dem inn før du legger ut på langtur. Foto: Knut Brevik

Sett opp teltet i hagen hjemme først en varm sommerdag, sørg for at du skjønner hvordan GPS-en virker og test kokeapparatet før du legger av gårde. Velprøvd utstyr er trygt – uprøvd utstyr er risikabelt.

Les mer: (+) Nordmannen var det første mennesket på Antarktis. Så ble han fryst ut av historiebøkene

7. For lite mat og for lite tøy

Som fiskeglad 17-åring la jeg og en kompis ut på en 4–5 dagers tur i juli. Vi var en brødsmule uerfarne på pakking, og provianten besto av et eneste kneippbrød og en boks sjokoladepålegg. Resten av maten skulle vi fiske.

<b>NOK MAT: </b>Det er viktig å pakke sekken med nok mat - for mye er bedre enn for lite.
NOK MAT: Det er viktig å pakke sekken med nok mat - for mye er bedre enn for lite. Foto: Dag Kjelsaas

Det viste seg utrolig nok at det ene brødet kun holdt til den første dagen. Hvem ville trodd det? Først tredje dagen smalt det på noen fine ørreter, og da hadde vi lært mye om proviantering.

En annen klassisk tabbe er å pakke sekk i varmt sommervær – da virker det unaturlig å legge ned varmt tøy. Været kan som kjent være noe biskere 1000 meter høyere oppe. Kompis Dags gode råd er følgende; pakk aldri turmat når du er mett og pakk aldri tøy når det er varmt i været ute!

8. Ikke planlegg for lange dagsetapper

Det stemmer at du i snitt kan regne med å bevege deg rundt 2–3 kilometer timen, helt avhengig av formen din, eller rettere sagt; formen til den svakeste i laget, stigning, om det er terreng eller sti og hvor mye vekt du har på ryggen.

<b>TA DEG TID: </b>Husk å nyte veien mot målet, og ikke stresse for å komme frem fortest mulig.
TA DEG TID: Husk å nyte veien mot målet, og ikke stresse for å komme frem fortest mulig. Foto: Stig Werner

Ikke legg opp til 30 kilometers dagsetapper hvis du ikke er et råskinn med dårlig tid. Det er tross alt – for å si det med en klisjé – veien som er målet. Kos dere med turen, ta pauser og nyt Norge. Løpe og stresse kan du gjøre resten av året.

9. Drikk nok, spis nok

Er det et sted det er lov å kose seg med fet mat, er det på tur! Når kroppen din er varm går den best på fett, så bær gjerne med deg bacon og annen fet mat på tur.

<b>NOK MAT OG DRIKKE: </b>På tur kan man gjerne unne seg litt fet mat.
NOK MAT OG DRIKKE: På tur kan man gjerne unne seg litt fet mat. Foto: Knut Brevik

Det kan være lurt å få i seg litt ekstra fett til lunsj, ellers er det greit å få i seg karbohydrater til frokost, gjerne havregryn eller grøt med tørket frukt, honning, rosiner, sukker, sjokolade eller nøtter. Om kvelden er det lurt å få i seg karbo­hydrater igjen.

Kroppen trenger karbohydrater til å komme i gang neste dag. ­Middagen skal være en energibombe. Husk at en pose turmat inneholder rundt 500 kalorier – altfor lite i seg selv etter en lang dag. På en lang dag med sekk kan du forbruke 3000–5000 kalorier!

Husk også å drikke mye vann. Er urinen gul eller mørkegul drikker du for lite, og da presterer kroppen din dårlig. Urinen skal være blank. Da har du drukket nok.

Les mer: (+) Vitnene sa skipene kolliderte − myndighetene nektet å etterforske

10. Brente sko, sokker og votter

Den som ikke har brent opp, eller i det minste svidd sokker og votter svarte, har ikke vært på tur. En gang brant jeg opp en fjellstøvel, og måtte humpe tilbake til bilen på én fjellstøvel og én joggesko.

<b>HOLD AVSTAND: </b>Sørg for at klær og sko som skal tørkes plasseres litt unna bålet.
HOLD AVSTAND: Sørg for at klær og sko som skal tørkes plasseres litt unna bålet. Foto: Heidi Amundsen

Hold avstand mellom bålet og det du skal tørke – det blir varmere enn du tror etter et par timer. Det generelle bålforbudet fra 15. april til 15. september skal respekteres. Utenom bålforbudet skal man også ta hensyn til brannfaren.

I tiden med bålforbud kan du likevel tenne bål på steder der det er helt trygt, eksempelvis dersom det har regnet i flere dager, i strandkanten der det ikke finnes brennbart materiale rundt og på offentlige bålplasser – så lenge det ikke er gitt et totalforbud mot bålbrenning. Fyr ikke bål ­direkte på fjell eller andre steder der du setter ­merker.

11. Maurtua vinner – alltid!

En av de tabbene vi alle har gjort, og som vi aldri gjentar, er å legge leiren eller teltet i umiddelbar nærhet av ei maurtue, eller dens hovedveier.

<b>SMÅKRYP: </b>Kunne du tenke deg en liten maurinvasjon i soveposen din? Hvis ikke anbefaler vi å legge deg i god avstand fra en maurtue.
SMÅKRYP: Kunne du tenke deg en liten maurinvasjon i soveposen din? Hvis ikke anbefaler vi å legge deg i god avstand fra en maurtue. Foto: Dag Kjelsaas

Maurtua vinner alltid over teltet, soveposen og deg.

Andre ting du bør ha i bakhodet når du slår leir er sola, om stedet er vindutsatt, om det er langt til rennende vann, om det er tørrkvist i nærheten og om det er eksempelvis vann eller ei myr hvor du kan spa deg en halvmeter ned og oppbevare fersk mat.

12. Ikke avslutt dagen for sent

Hvis dere ikke avslutter dagen før mørket kommer, går dere glipp av det fineste på tur; timene før natta kommer, kosen med maten og den sjeleroen du får etter en dag på tur med tung sekk.

Det å gi seg i god tid er enda viktigere om høsten, hvor det kan bli ruskevær. Da er det viktig å få slått leir mens du har godt lys og ser omgivelsene klart.

<b>IKKE VENT FOR LENGE: </b>Det er lurt å slå opp leir mens det enda er rikelig med dagslys.
IKKE VENT FOR LENGE: Det er lurt å slå opp leir mens det enda er rikelig med dagslys. Foto: Lars H. Krempig

13. Klassikeren brekt stang

Stenger brekker på tur. På vei ut av bilen, når baklokket smekkes igjen, når du faller i myra, når du braser gjennom kratt, når du skal ut og late vannet om natta og tråkker på stanga. I det hele tatt – stenger brekker.

<b>KNEKT STANG?</b> Nei takk.
KNEKT STANG? Nei takk. Foto: Augustus Moltubakk

Ta med en ekstra eller ta med noe å reparere med. Til selve transporten vil vi anbefale et futteral og klarer du i tillegg å lene stanga eller stengene opp mot et fast tre i nærheten av der du setter opp teltet, er mye gjort.

14. Når du skjønner hva hunden din akkurat har spist …

Det var bare elghunden min og meg. Hunden var vel tre, fire måneder og vi var på overnatting sommertid for å bygge trygghet for valpen i skogen.

<b>HUNDEKOS: </b>Eller, det er ikke spesielt kos dersom du glemmer å grave ned hundens avføring.
HUNDEKOS: Eller, det er ikke spesielt kos dersom du glemmer å grave ned hundens avføring. Foto: Dag Kjelsaas

Jeg våkner av at hunden slikker meg i ansiktet, det stinker og det tar meg to-tre sekunder å innse hva valpen nettopp har gaflet i seg. Erkjennelsen er rystende. Det som nå delvis er smurt ut over mitt eget ansikt, er noe jeg inntil dagen i forveien har hatt et nært forhold til. Men som jeg nå aldri ønsker å se igjen.

Der og da lærte jeg det jeg trengte for å steine ned avføring. Det hender også jeg med en liten stikkspade for å få etterlatenskapene ut av syne og under jordens eller myras overflate. Noen lærepenger glemmer du aldri.

15. Planlegg neste dag

Noe av kosen og friheten ved å være på tur, er muligheten for å ta en avstikker eller bruke en dag på en topp hvis dere har lyst til det.

I praksis betyr det at dere gransker kartet sammen hvis dere skal ut og gå neste dag, og blir enige om en rute eller et opplegg for dagen. Det er alltid lurt å fortelle hverandre om forventninger og ønsker for neste dag. På denne måten fjerner dere mulige konfliktårsaker.

<b>SE TILBAKE: </b>Det er fort gjort å glemme noe. Husk å dobbeltsjekk før du forlater leiren.
SE TILBAKE: Det er fort gjort å glemme noe. Husk å dobbeltsjekk før du forlater leiren. Foto: Dag Kjelsaas

16. Se deg alltid tilbake

Det er laget talløse sanger om aldri å se seg tilbake. Låtene er åpenbart skrevet av folk uten felterfaring.

Når du forlater en leir, bør du alltid se deg tilbake. Jeg har glemt igjen det meste rundt om i Norge – kniver, øks, tøy, kompass, hundepeiler, en jaktradio, kopper, og sitteunderlag for å nevne noe.

En gang glemte jeg igjen hagla. En annen gang bikkja, men den bjeffet rasende, og da husket jeg den. Gjør det til en regel når du forlater leiren, å gå tilbake for en siste sjekk. Du finner alltid noe. Tro meg.

HØR: 21 praktiske tips til fjellturen

Denne saken ble første gang publisert 11/07 2023, og sist oppdatert 15/08 2023.

Les også