Ammebilder fjernet

Utestengt fra Facebook

"Hey, Facebook, breastfeeding is not obscene" er en av nettstedets raskest voksende grupper.

AMMING: Naturlig , men ikke enkelt å få til for alle.

AMMING: Naturlig , men ikke enkelt å få til for alle. Foto: FOTO: Istockphoto

Publisert Oppdatert
TV-skuespilleren Lucy Lawless frontet kampajnen for World Breastfeeding Day i 2001.

TV-skuespilleren Lucy Lawless frontet kampajnen for World Breastfeeding Day i 2001.

Mødre verden over er i harnisk etter at mødre har fått bilder fjernet og blitt utestengt fra det sosiale nettstedet Facebook.

"Laktivister"

De snart 150 000 mødrene som er medlemmer i gruppen "Hey, Facebook, breastfeeding is not obscene", mener Facebook opptrer diskriminerende overfor spedbarn, mødre og samfunnet i sin helhet når de fjerner bilder av amming, og har i julen gjennomført protestaksjoner mot Facebook-kontoret i Palo Alto i den amerikanske delstaten California. Mødrene, som kaller seg laktivister, krever at bilder som viser ammende barn ikke lenger skal klassifiseres som obskøne på det populære nettstedet.

Stiller spørsmål

- Vi lurer på hva som egentlig er obskønt med ammende barn? Særlig sammenlignet med mange andre bilder på Facebook, som virkelig er obskøne, skriver mammaene på siden sin. Interessegruppen ble startet i Australia på bakgrunn av at mødrene som var blitt utestengt eller fikk bildene sine fjernet, reagerte på at Facebook samtidig publiserte en annonse med et bilde av en toppløs modell.

Andre regler

- Det er så diskriminerende at jeg blir sint, sa "laktivist" Pru Wirth til theage.com i september 2007, den gangen gruppen bare hadde 7000 medlemmer. I Australia har ammende mødre en lovfestet rett til å amme i offentlighet, og dersom en kaféeier ber en ammende om å kneppe igjen eller fjerne seg, får han 40 000 dollar i bot for diskriminering. De ammende mødrene er sinte fordi de de ikke har samme rettigheter i den virituelle verden.

- Instillingene for bregrensing av Facebook-profilen er så bra, at vi deler bare bildene med familie og venner. At det ikke skal være lov, skjønner jeg ikke. Amming er en viktig og stor del av moderskapet, og når man får det ordentlig til, er det noe men gjerne vil dele. Det bør vi ha rett til, sier Wirth.

Bare bryst

Talskvinne for Facebook, Meredith Chin, sier at de ikke hindrer noen i å laste opp bilder av at de ammer og de kun har fjernet bilder de har fått klager på.

- Bilder av bare bryst er i strid med vårt regelverk, og er blitt fjernet, sier Chin. Men det finnes ingen klar definisjon av hva som kvalifiserer til betegnelsen "bart bryst", noe som er forvirrende for "laktivistene". Pru Wirth synes Facebook sin forklaring faller på sin egen urimelighet, all den tid Facebook brøt sine egne retningslinjer for å tjene penger.

- Annonsen det er snakk om, er fjernet fordi den var i strid med regelverket, svarte talskvinne Meredith Chin.

Protestgrupper mot amming

Det finnes også norske interessegrupper rundt temaet amming. En gruppe støtter retten til offentlig amming, men gruppen Amming i offentlighet er umorask og galt! er av motsatt oppfatning.

Greit hos nettby

Norges største nettsamfunn, Nettby, har ingen planer om et liknende forbud. Og kan ikke huske å ha fått klager på bilder av ammende.

- Nettby har som hovedpraksis å tillate det som er vanlig i det offentlige rom og i norsk sammenheng er ammende mødre ikke noe uvanlig syn. I USA ser man jo ganske annerledes på amming og det er ikke vanlig å amme i det offentlige rom. Facebook sin handlemåte er nok en refleks av det, sier Rune Røsten som er leder i Nettby Community AS.

Nettsamfunnet har blant annet grupper som diskuterer amming i ofentlig rom.

Les også:

- Melkepupp er barneporno

Morsmelken smaker surt

Tabu med pupp

Amming gir ikke hengepupper

PROVOSERER: Bilder av ammende spedbarn er obskønt, mener Facebook.

PROVOSERER: Bilder av ammende spedbarn er obskønt, mener Facebook. Foto: Foto: Istockphoto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning