JUL I SMÅBARNSFAMILIEN

– Ikke la svigers styre jula

Ta plass i stappfulle tog eller legg ut på glatte vinterveier. Valget er ditt. Alt for å tekkes svigermor og resten av slekta. Må det virkelig være sånn?

<b>HJEMME ELLER BORTE:</b> Hvordan dere ønsker å feire jula, er opp til dere – ikke resten av familien.
HJEMME ELLER BORTE: Hvordan dere ønsker å feire jula, er opp til dere – ikke resten av familien. Foto: Illustrasjonsbilde Unsplash
Sist oppdatert

Endelig er den fine, kalde tiden her, og dere skal skape en magisk jul for de søte små. Proppfull av minner fra deres egen barndoms jul.

Luktene av gløgg og nellikspiker, smaken av klementiner og pepperkaker. Julegrøt lille julaften, Donald Duck på TV og julestrømpen første juledag.

Opplevelsene fra barndommen sitter som støpt i pannebrasken – og nå er det endelig deres tur til å sette tradisjonene ut i livet. En real nostalgitripp. Med deres julemat, opplegg for gaver og julemusikk.

Men det kan være vanskelig nok å enes innad i foreldreduoen. Sannsynligvis er dere oppvokst med ulike tradisjoner, og begge parter ønsker å videreføre sin jul til barna.

Skal dere ha ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Kjøpe juletre eller hugge et eget? Skal dere se «Tre nøtter til Askepott» på formiddagen eller ha utetid med barna så de får løpt fra seg?

Kos blir kaos

Det er ikke lett å være en nybakt småbarnsfamilie. Spesielt ikke når det er jul, når følelsene sitter utenpå kroppen. Det kan være vanskelig nok for mor og far å bli enige, og når besteforeldrene i tillegg skal komme med sin mening, kan det lett bli kaos i stedet for kos.

Kanskje har dere gledet dere til å feire jul i eget hus for første gang? Da kan det komme ubeleilig på at besteforeldre, kanskje på begge sider, insisterer på at dere skal feire jul hos dem.

ROLIG: Selv om jul med besteforeldre kan være skikkelig koselig, kan det være dere behøver å litt mer ro rundt dere i kjernefamilien denne julen.
ROLIG: Selv om jul med besteforeldre kan være skikkelig koselig, kan det være dere behøver å litt mer ro rundt dere i kjernefamilien denne julen. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images

Det sukkes i mamma-gruppene i diverse forum på nettet. Jepp, mammaene er lei av at svigermor skal bestemme hvor det skal feires jul, og hvordan det skal gå for seg.

Les også (+): Må alle juleavslutninger legges i arbeidstiden?

<b>GODE RÅD:</b> Familieterapeut Dora Thorhallsdottir hjelper deg ut av juleknipa. 
GODE RÅD: Familieterapeut Dora Thorhallsdottir hjelper deg ut av juleknipa.  Foto: Dora Thorhallsdottir

Tekkes svigermor

Mange småbarnsfamilier ønsker nok egentlig å feire jula hjemme, og da er det ikke lett når besteforeldre insisterer på at de skal komme hjem til jul.

Så da er det bare å bite sammen tennene og drasse med seg ettåringen og treåringen på tur.

Noe som innebærer å pakke ned vanlige klær, penklær, bleier, uteklær og gaver for å reise på en ukes «ferie» på andre kanten av landet. Ta plass på stappfulle tog eller legg ut på glatte vinterveier.

Valget er ditt. Alt for å tekkes svigermor og resten av slekta.

Etter at juletreet er pyntet og julegrøten fortært, står forventningene i taket. Det er duket for selveste julaften. Men for småbarnsforeldrene står utfordringene nok en gang i kø.

Bestemor er sliten av ungebråk, dere har brakkesjuke etter flere dager med sur vind og slapsevær (hvorfor er det aldri en ordentlig hvit jul, slik det var da vi var små på 80- og 90-tallet?).

Da er det ikke fristende å gå ut, men ut må man jo med småfolk i hus. Ut og lufte ungene, så bestemor skal få ro i sjela.

Les også: «Kjære julenisse. I år ønsker jeg at det ikke er jul»

Ungen kaster gavene

Så var det gavene. Eller rettere sagt, antall gaver. For dette er en gjenganger når det kommer til betente temaer i storfamilien. For hva er egentlig poenget med at en ettåring skal overøses med så innmari mange gaver?

Det er godt ment, men gir fort en vond bismak når ungen er overtrøtt og kaster gavene rundt fordi hen ikke skjønner opp ned på noe.

Hørte vi noe om at fire gaver egentlig er nok for de minste?

Ekspertenes råd

Her trengs det gode råd, og det umiddelbart! Jula må reddes.

Familieterapeut Dora Thorhallsdottir har som vanlig svaret på det meste når det gjelder Familien AS, også når det kommer til julehøytiden.

– Vi ønsker barnas beste, selvfølgelig også i jula. Men husk at barna lever «her og nå». Derfor er det aller viktigste å skape en god julestemning rundt barna, sier hun.

BARNAS HØYTID: Snakk sammen, slik at dere unngår småkrangling i jula - for barnas skyld.
BARNAS HØYTID: Snakk sammen, slik at dere unngår småkrangling i jula - for barnas skyld. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images

Det er ubehagelig med krangling og konflikter. Da er det bedre å konfrontere det som ligger i lufta og elefanten i rommet, som det kalles.

– Så om du føler på at en i familien enten blir fort sint eller for full, eller at du vet at noen ikke snakker sammen, er det lurt å ta hensyn til det når storfamilien samles, mener Thorhallsdottir.

Snakk sammen

Hennes råd er å være tydelig på hvordan dere foretrekker å feire jula – og hva dere og barna har behov for.

– Får dere som småbarnsfamilie en mer behagelig jul hjemme, bør dere gi beskjed om det. Det kan være slitsomt å reise til andre kanten av landet og møte hele slekta når man har små barn. Det er absolutt ikke nedtur å feire hjemme selv om dere ellers selvfølgelig også er mye hjemme, sier hun.

Men da er det lurt å si til familien at dere blir hjemme denne jula og neste jul, sier familieterapeuten.

– Så vil ting endre seg etter hvert som barna blir eldre.

Les også: «Det skremmende om vi ikke er bevisst på dette. Vi kan tilbringe dag etter dag sammen med barn uten å egentlig se dem»

Lettere hjemme

Som småbarnsfamilie er det fint å lage sine egne juletradisjoner. Det vil dere ha mer utbytte av også.

– Alle som har hatt små barn, vet at det alltid er best å komme hjem til rutinene når man har vært på ferie. Livet er ofte enklere hjemme enn andre steder. Er barna 2, 4 og 7 år, er det klart det er mye styr når de skal legge seg klokka 19, 20 og 21, og tidsskjemaet vil fort ryke – juleferie eller ei, sier Dora.

Gledelig jul, da dere!

Denne saken ble første gang publisert 20/12 2021, og sist oppdatert 22/12 2023.

Les også