Tomme trusler

Det er ikke din skyld at dun kommer med dem.

VENT TIL MAMMA KOMMER: Hvis du truer med at den andre parten skal komme å kjefte, undergraver du din egen autoritet.

VENT TIL MAMMA KOMMER: Hvis du truer med at den andre parten skal komme å kjefte, undergraver du din egen autoritet. Foto: FOTO: Crestock

Publisert Oppdatert

En av grunnene til at så mange foreldre sier de samme frasene er at de selv har hørt dem i barndommen.

Vet at de ikke virker

Vi har masse automatiske setninger inne i oss som vi hørte fra foreldrene våre og de igjen høre fra sine foreldre. Men foreldre må trene på å ikke si dem, for de virker ikke. I dag vet man at det ikke virker, men det gjorde ikke foreldrene våre.

Les også: Skynd deg, ellers går jeg!

- Det forsket så mye på det og man vet at kjeft og negativ oppmerksomhet ikke virker, det er dokumentert over hele verden, sier barnepsykolog Berit Waal til klikk.no.

Gi ros

Skal du ha flinke barn må du oppmuntre dem og si hyggelige ting, da bli barna roligere og positive. Dette er ifølge barnepsykologen ikke alltid så lett å gjennomføre, og foreldre må ikke være altfor selvkritiske, men gjøre så godt de kan. Barn elsker å øve og trene, så hvis man kan hjelpe barnet å øve på noe som er positivt, så hjelper det.

- Når man sier slike negative ting underminerer man barns selvfølelse. Mange av disse setningene spiller på barns utilstrekkelighet, imens det de trenger er å føle seg trygge og aksepterte.

På grunn av omfattende forskning på området vet vi nå at all oppmerksomhet forsterker atferd. Og negativ oppmerksomhet forsterker den negative atferden mer enn den stopper den. Man skal heller neglisjere negativ atferd så mye som mulig, hvis man ikke gir atferden oppmerksomhet får ikke barnet gevinsten det er ute etter.

- Bortsett fra når det for eksempel gjelder ting som kan være farlige eller når dyre ting kan blir ødelagt. Da skal man bare ta barnet bort derfra, se dem i øynene og si at det ikke er lov, forklarer Waal.

- Nærvær, tilstedeværelse og å gjøre hyggelige ting sammen er det viktigste for å få flinkere barn. Det er en bedre oppskrift enn irettesettelser, råder Waal.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning