test av Termostøvler

Vi har testet termostøvler
til slapseføre

Vi har testet støvler for skikkelig slapseføre. Bra nivå, mener eksperten. Selv den billigste støvelen på sisteplass, har gode tekniske egenskaper.

NØYE VURDERT: støvlenes tekniske egenskaper blitt vurdert av Kavita Kerai og Kristina Tominich, begge ortopedi­ingeniører hos OCH Ortopedi
NØYE VURDERT: støvlenes tekniske egenskaper blitt vurdert av Kavita Kerai og Kristina Tominich, begge ortopedi­ingeniører hos OCH Ortopedi Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Sist oppdatert

Dette er en test av støveltypen som vi tidligere bare kalte cherrox. I denne testen kaller vi de termostøvler.

Støvlene har et vanntett ytterskall med fôr på innsiden, og er ment for slaps og nullføre. Støvlene vi har testet, er hentet fra de mest kjente produsentene og kjedenes egne merker.

To testteam

Vi har brukt to ulike testteam for å komme fram til resultatet. Den praktiske delen er gjort i en barnehage, der støvlene er blitt brukt under alle typer aktiviteter.

– Termostøvler er lettvinte og praktiske i bruk, men de bør brukes med måte, sier Katja Andersen som er lederen for testteamet i barnehagen.

– Det blir som regel klamt i en slik støvel, og de sitter ikke alltid like bra når barna er aktive. Derfor er det lurt å begrense bruken mest mulig, påpeker Andersen.

  • Støvlene er testet i en barnehage, fra sein vinter til tidlig vår.
  • I ekspertpanelet satt Lilleba Sagranden og Katja M.
  • Andersen.
  • I tillegg er støvlenes tekniske egenskaper blitt vurdert av Kavita Kerai og Kristina Tominich, begge ortopedi­ingeniører hos OCH Ortopedi.
  • Støvlene er vurdert etter en skala fra én til seks, der seks er best.
Se mer

Les også: Test av regnsett

Bra teknisk nivå

I tillegg har vi fått to ortopediingeniører til å gjøre en vurdering av støvlenes tekniske egenskaper.

– Det er bra teknisk nivå på støvlene i denne testen, sier Kristina Tominich, ortopediingeniør hos OCH Ortopedi.

– Med noen unntak er det tenkt på støtte for foten og at støvlene har god fotavvikling. Det siste er viktig for at barna skal få en naturlig gange når de bruker støvlene.

Vanntett, ventilert og varmt

En termostøvel skal være helt vanntett, ventilere godt og være varm. Den skal også være enkel å ta av og på. Dette er noe de større barna skal klare selv. Passformen skal være god, slik at støvelen sitter godt under lek.

ALL SLAGS AKTIVITET: Støvlene er testet av barnehagebarn.
ALL SLAGS AKTIVITET: Støvlene er testet av barnehagebarn. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Det er også viktig at den gir god støtte til foten på de riktige stedene. I praksis betyr det at sålen skal være vridningsstabil, og den skal være konstruert slik at vi får det som kalles god fotavvikling.

Det gjøres ved at sålen bøyer under tåballen, eller har en avrunding i forfoten. I gelenken, på innsiden av foten, skal sålen være stiv slik at fotbuen ikke faller ned.

I tillegg skal støvelen gi støtte med en god hælkappe.

Les også: Dette kjennetegner overbeskyttende foreldre

Fukt

Fukt kan skape problemer i denne typen støvler. Oppstår det fukt, blir føttene kalde, og støvlene blir vanskelige å få av seg. Det tar også tid å få dem tørre, og da begynner de å lukte.

Dock Boot

DOCK BOOT: Varm, god passform, god støtte for foten.
DOCK BOOT: Varm, god passform, god støtte for foten. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Tykt neopren-fôr gjør at støvlene holder føttene varme og tørre. I tillegg er de komfortable på foten. De har passe høyde, og er svært enkle å ta av og på. Støvlene fungerer også godt selv om temperaturen stiger. Støvlene er noe tunge, men passformen er god. Dette er også støvelen med best støtte i hælkappen. Sålen er vridningsstabil, men rund under, slik at den er noe ustabil sideveis. God fotavvikling.

Pluss: Varm, god passform, god støtte for foten.

Minus: Noe ustabil sideveis.

Materiale: Ytterdel i gummi,innerdel i 5 mm neopren.

Pris: Fra kr 499

Terningkast: 5

Viking Frost Fighter

VIKING FROST FIGHTER: Varm, gode tekniske egenskaper, god støtte for foten.
VIKING FROST FIGHTER: Varm, gode tekniske egenskaper, god støtte for foten. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Støvlene holder føttene varme, og de er enkle å ta av og på. Noen av barna klagde på at snølåsen som sitter på toppen av støvelen klemte på leggen, ellers sitter de godt og er be­hagelige i bruk. Passformen er god, med en ganske bred lest. Bra støtte i hælkappen, bred og stødig såle og god fotavvikling.

Pluss: Varm, gode tekniske egenskaper, god støtte for foten.

Minus: Ble ikke helt venn med snølåsen.

Materiale: Ytterdel i Elastopan, fôr i ullblanding (25 % ull).

Pris: Kr 549

Terningkast: 5

Tretorn frost neo

TRETORN FROST NEO: Terningkast 4. Varme støvler med god passform.
TRETORN FROST NEO: Terningkast 4. Varme støvler med god passform. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Støvlene er varme og gode og kjennes gode på foten. De har god passform slik at støvlene sitter godt, og de er enkle å få av og på. Hælkappen gir god støtte, og sålen er vridnings-stabil. Støvelen gir også god fotavvikling. Sålen er noe av-rundet slik at støvelen blir litt ustabil sideveis.

Pluss: Varme, god passform.

Minus: Noe ustabile sideveis.

Materiale: Ytterdel i gummi,inner-/overdel i neopren.

Pris: Kr 500

Terningkast: 4

Kavat GIMO

KAVAT GIMO: Uttakbart fôr med god kvalitet. Pluss for at det kan tas ut og tørkes. Litt høyt skaft.
KAVAT GIMO: Uttakbart fôr med god kvalitet. Pluss for at det kan tas ut og tørkes. Litt høyt skaft. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

En varm og god støvel. Bra kvalitet på fôret, og pluss for at det kan tas ut og tørkes. Skaftet er noe høyt, noe som hemmer bevegelsen. Passformen er grei, ellers er støvelen myk alle veier. Det gir dårlig støtte på de viktige stedene.

Pluss: Varm, uttakbart fôr.

Minus: Dårlig støtte på de viktige stedene.

Materiale: Støpt PVC i ytterdel, fôr i ull.

Pris: Kr 500

Terningkast: 4

Bisgaard Thermo Boot

BISGAARD THERMO BOOT: Godt og varmt ullfô, men mangler støtte på de viktige stedene.
BISGAARD THERMO BOOT: Godt og varmt ullfô, men mangler støtte på de viktige stedene. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Denne støvelen føles varm og god på foten. Først og fremst på grunn av det gode ullfôret. Den har fin høyde, enkel å ta av og på. Snølåsen på toppen av støvelen er mest til pynt, denne klarer ikke barna å betjene selv. Passformen er god, støvelen har god fotavvikling, men den er myk alle veier. Det gir dårlig støtte på de viktige stedene.

Konklusjon

Det er ingen virkelig dårlige støvler med i testen. Selv Friends-støvelen, som vi har rangert på sisteplass, er en helt grei støvel. Særlig om man tar prisen i betraktning. Testens vinner er Dock Boot, med Viking hakk i hæl. Disse støvlene scorer bra på nesten alle kriteriene og er gode støvler, både funksjonelt og teknisk. De andre støvlene er mer ujevne. Typisk scorer de gjerne lavt på det rent tekniske, men dette veies opp av funksjonelle egenskaper.

Pluss: Varm, behagelig fôr, god passform.

Minus: Dårlig støtte på de viktige stedene, snølåsen er litt kronglete.

Materiale: Ytterdel i gummi, fôr i ull.

Pris: Kr 499

Terningkast: 4

Friends Svalbard termostøvel

Støvlene føltes litt stive og ukomfortable, ikke helt god passform. Varmt fôr, men etter en tid ble det problemer med lukt. Teknisk sett er mye gjort riktig. Bra støtte i hælkappen og god fotavvikling.

FRIENDS SVALBARD TERMOSTØVEL: Rangert nederst i denne testen, men vi stempler den ikke som dårlig for det! 55
FRIENDS SVALBARD TERMOSTØVEL: Rangert nederst i denne testen, men vi stempler den ikke som dårlig for det! 55 Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Pluss: Bra støtte for foten.

Minus: Noe ukomfortable, det blir lukt etter en tid.

Materiale: Ytterdel i PU-plast, fôr i ullblanding (30 % ull).

Pris: Kr 299

Terningkast: 3

Konklusjon

Det er ingen virkelig dårlige støvler med i testen. Selv Friends-støvelen, som vi har rangert på sisteplass, er en helt grei støvel. Særlig om man tar prisen i betraktning.

Testens vinner er Dock Boot, med Viking hakk i hæl.

Disse støvlene scorer bra på nesten alle kriteriene og er gode støvler, både funksjonelt og teknisk. De andre støvlene er mer ujevne. Typisk scorer de gjerne lavt på det rent tekniske, men dette veies opp av funksjonelle egenskaper.

Denne saken ble første gang publisert 24/09 2020, og sist oppdatert 30/10 2020.

Les også