Morsmelkerstatning

Slik velger du riktig morsmelkerstatning

Morsmelkerstatninger er satt sammen av ulike ingredienser for å dekke ulike spedbarns behov. Hvilken bør du velge?

Pluss ikon
MORSMELKERSTATNING: Ernæringsfysiolog hjelper deg å velge riktig morsmelkerstatning for ditt barn.
MORSMELKERSTATNING: Ernæringsfysiolog hjelper deg å velge riktig morsmelkerstatning for ditt barn. Foto: Privat
Publisert

Dersom barnet ditt av en eller annen grunn ikke får morsmelk, eller trenger mer melk enn den morsmelken som er tilgjengelig, må det få morsmelkerstatning. Men hvilken?

Morsmelkerstatning

Morsmelkerstatning er en industrifremstilt melkeblanding som kan gis til spedbarn i alderen 0-12 måneder, som erstatning for morsmelk.

Fordi den skal etterlikne den spesialtilpassede morsmelken, er det satt strenge krav til hvordan en industrielt fremstilt morsmelkerstatning skal være.

Morsmelkerstatningenes innhold er regulert av Forskrift om næringsmidler til særskilte grupper og er felles i hele EU/EØS-området. Det betyr at du er sikret like god kvalitet på produktene når dere er på ferie, som her hjemme.

Du får tak i morsmelkerstatning på matbutikken, på apotek, i helsekosten, ja, til og med på bensinstasjonen. Den kommer både som pulver du blander ut selv, eller også ferdig utspedd på flaske.

Næringsinnholdet

Morsmelkerstatning er satt sammen av nøye utvalgte kilder til protein, fett, karbohydrater, alle vitaminer, mineraler og noen andre vesentlige stoffer, slik at den ligner mest mulig på morsmelk.

Likevel er det noen av de unike immunstyrkende stoffene i morsmelk som ikke finnes i erstatningen.

Barn som får industrifremstilt morsmelkerstatning vil vokse og utvikle seg helt normalt. Dessverre klarer vi ikke å lage noen fullgod morsmelkerstatning hjemme på kjøkkenbenken, så det frarådes på det sterkeste å eksperimentere med.

Morsmelkerstatning vs tilskuddsblanding

Mens morsmelkerstatning er merket med 1-tall på emballasjen, finnes det også produkter merke 2 og 3, til og med 4 og 5.

Disse kaller tilskuddsblandinger og er for barn fra 6 måneders alder og opp i smårollingårene. Denne typen melkeerstatning kan ikke brukes til spedbarn i alderen 0-6 mnd.

Ulike behov

Morsmelkerstatninger er satt sammen av ulike ingredienser for å dekke ulike spedbarns behov, enten barnet ditt er allergisk, har vondt i magen eller annet.

Under ser vi på et utvalg morsmelkerstatninger og hva som er unikt for hver enkelt. På denne måten kan du enkelt velge det produktet som er best for ditt barn.

Fordi alle morsmelkerstatningene oppfyller kravene satt i forskriften, er det ingen terningkast for produktene.

Dataene er innhentet fra oda.no, meny.no, mecindo.no, apotek1.no, md24.no, kinsarvik.no og produsentenes hjemmesider i april/mai 2023.

Der produktinformasjonen avviker mellom forhandler og produsent, brukes informasjonen fra produsentens nettside.

Les også (+): Test av klemmeposer: Gladnyhet til foreldre

Holle økologisk morsmelkerstatning 1

Produsent: Holle baby food AG

Base: Økologisk geitemelk

Vekt: 400 g

Ca. pris: 325,-

Annet: Sertifisert økologisk og Demeter

Foto: Produsenten

Holles morsmelkerstatning er laget av geitemelk. Geitemelk er en utmerket naturlig kilde til protein, kalsium, kalium, fosfor, magnesium og vitamin A.

Fra naturens side er geitemelken fetere og mer kaloririk sammenlignet med kumelk, og den inneholder også mer protein, vitaminer og mineraler.

Geitemelk inneholder også mindre laktose enn kumelk. Mange som reagerer allergisk på kumelk, kan tåle geitemelk, fordi proteinene ikke er helt like. Produktet er uten palmeolje og med DHA (en omega-3-fettsyre) fra algeolje.

NAN Expertpro HA 1 morsmelkerstatning

Produsent: Nestlé

Base: Kumelk

Vekt: 800 g

Ca. pris: 199,-

Annet: Inneholder delvis hydrolyserte proteiner

Foto: Produsenten

Mange morsmelkerstatninger inneholder intakt kumelkprotein, men i NAN Expertpro HA 1 er proteinkjedene delvis nedbrutt (spaltet) til mindre biter som er lettere å fordøye. Dette kalles delvis hydrolysert protein.

Inneholder den langkjedede flerumettede fettsyren DHA (ifølge lovgivning). Denne morsmelkerstatningen er spesielt beregnet på babyer som er allergiske, HA står for hypoallergen. Nan Expertpro HA kan du bare finne på apoteket.

Holle A2 Morsmelkerstatning

Produsent: Holle baby food AG

Base: Økologisk kumelk

Vekt: 400 g

Ca. pris: 148,-

Annet: Med A2 melkeprotein

Foto: Produsenten

Betegnelsen A2 må ikke forveksles med 2-tallet i en tilskuddsblanding i denne økologiske morsmelkerstatningen. Kyr som naturlig produserer melk som inneholder A2-protein enn A1, kanmuligens beskytte barnet mot allergi.

Det er kaseindelen av melkeproteinet som er annerledes. Geitemelk inneholder bare A2-kasein, så dermed likner disse på hverandre. A2-basert morsmelkerstatning er lett fordøyelig og er mildt mot det underutviklede fordøyelsessystemet hos spedbarn.

Allomin 1 Morsmelkerstatning 0+

Produsent: Semper

Base: Kumelk

Vekt: 800 g

Ca. pris: 227,-

Annet: Inneholder MFGM

Foto: Produsenten

Semper Allomin 1 Morsmelkerstatning 0+ er morsmelkerstatning til barn fra 0 måneder og oppover. Den er utelukkende basert på kumelk, og den er tilsatt en unik struktur i melkefettet som kalles MFGM (melkefettdråpemembran).

Morsmelk inneholder naturlig MFGM. Kliniske studier som har sett på effekten av MFGM-beriket morsmelkerstatning til spedbarn har vist at melken ikke bare er trygg og godt tolerert: MFGM har positive effekter på nevroutviklingen hos barnet og reduserer forekomsten av smertefull øreinfeksjon som kan oppstå hos spedbarn.

Combiotik 1 RTD

Produsent: Hipp

Base: Økologisk kumelk

Innhold: 200 ml

Ca. pris: 23,70

Annet: Drikkeklar morsmelkerstatning med GOS

Foto: Produsenten

Combiotik 1 RTD (drikkeklar) er en drikkeklar økologisk melkebasert morsmelkerstatning. Den er tilsatt galaktooligosakkarider (GOS), en type sukkerarter som stimulerer tilveksten av gunstige bakterier i tarmen og gir en myk avføring som likner avføringen til ammende barn.

I tillegg er den tilsatt myseprotein med alfa-laktalbumin som gir et optimalt aminosyreinnhold. Morsmelkerstatningen er drikkeklar og trenger ikke varmes opp før bruk.

NAN Pro 1 Drikkeklar

Produsent: Nestlé

Base: Kumelk

Innhold: 200 ml

Ca. pris: 19,90

Annet: Drikkeklar morsmelkerstatning

Foto: Produsenten

Dette er den ferdigblandede versjonen av Nestlé Nan Pro 1 pulver. For å være sikker på at melken er godt blandet, må du riste flasken godt før du serverer den. Nan Pro 1 er uten palmeolje, men inneholder oljer fra solsikke, kokos og raps, og fiskeolje som kilde til den essensielle fettsyren DHA (dokosaheksaensyre).

Dette er en omega-3-fettsyre som er en primær strukturell komponent i den menneskelige hjernen, hjernebarken, huden og netthinnen, og derfor er alle morsmelkerstatninger pålagt å inneholde denne.

Les også (+): Ernæringsfysiologen tester barnegrøt – tre får toppkarakter

Nan 1 Expertpro Sensilac

Produsent: Nestlé

Base: Kumelk

Vekt: 800 g

Ca. pris: 203,90

Annet: Morsmelkerstatning med FOS og GOS

Foto: Produsenten

Nan Expertpro Sensilac 1 kan brukes som tillegg til eller erstatning for morsmelk etter anbefaling fra helsestasjon eller lege, om barnet har vondt i magen. Den dekker næringsbehovet opp til 6 måneders alder. Nan Sensilac 1 inneholder den essensielle langkjedede og flerumettede fettsyren omega 3 i form av DHA, slik regelverket sier.

I tillegg inneholder den arakidonsyrerik olje fra Mortierella alpina som er en alge. Nan Sensilac inneholder GOS og FOS. GOS (galaktooligosakkarider) og FOS (fruktooligosakkarider) er middels lange karbohydratkjeder som fermenteres i tykktarmen og virker som «mat» for de helsebringende tarmbakteriene.

NAN Pro 1

Produsent: Nestlé

Base: Kumelk

Vekt: 800 g

Ca. pris: 159,-

Annet: Morsmelkerstatning

Foto: Produsenten

Dette er pulverversjonen av Nestlé Nan Pro 1 drikkeklar, men de to er ikke identiske. Nan Pro 1 er uten palmeolje, men inneholder oljer fra solsikke og raps, og fiskeolje som kilde til den essensielle fettsyren DHA (dokosaheksaensyre).

Dette er en omega-3-fettsyre som er en primær strukturell komponent i den menneskelige hjernen, hjernebarken, huden og netthinnen, og derfor er alle morsmelkerstatninger pålagt å inneholde denne.

Allomin 1 syrnet morsmelkerstatning

Produsent: Semper

Base: Syrnet kumelk

Vekt: 700 g

Ca. pris: 165,-

Annet: Morsmelkerstatning med GOS og sitronsyre

Foto: Produsenten

Denne morsmelkerstatningen er syrnet. Den inneholder fiberstoffet GOS, eller galaktooligosakkarider, som er gunstig for barnets mage- og tarmfunksjon. Den inneholder sitronsyre som kan endre melkeproteinenes struktur.

Det betyr at den med fordel kan brukes til barn som har tendens til forstoppelse og vondt i magen. Oljene ARA (arakidonsyre, omega 6) og DHA (dokosaheksaensyre, omega 3) er essensielle for spedbarnet.

ARA er den primære omega-6 fettsyren i hjernen, som representerer ca 48% av omega-6 fettene som finnes der. Ny forskning tyder på at DHA og ARA har positive effekter på barnets utvikling.

Allomin 1 Syrnet Sensipro Morsmelkerstatning

Produsent: Semper

Base: Syrnet kumelk

Vekt: 700 g

Ca. pris: 265,-

Annet: Morsmelkerstatning med melkesyrebakterier

Foto: Produsenten

Semper Allomin 1 syrnet Sensipro er morsmelkerstatning til barn fra 0 måneder. Den er basert på melk og inneholder melkesyrebakterier. Disse melkesyrebakteriene gjør at melken er lettere å fordøye for barn med moderat fordøyelsesbesvær.

Den anbefales derfor til barn med tendens til gulp, vondt i magen og forstoppelse. Vær oppmerksom på at det er viktig at vannet er nedkjølt til ca. 40 grader når du blander melken. Hvis vannets temperatur er høyere, så virker melkesyrebakteriene ikke lenger.

Denne saken ble første gang publisert 12/07 2023.

Les også