Test av smør og margarin

Dette smøret er sunnest på brødskiva

Vi har testet 12 ulike smør- og margarinprodukter. Ett av dem får terningkast 6.

PAPPAS FAVORITT: Testvinneren Vita hjertego' plantemargarin er favorittsmøret til pappa, forteller Amandus Molland Karlsen (til venstre). Kompisen Tobias Klæboe liker all slags smør.
PAPPAS FAVORITT: Testvinneren Vita hjertego' plantemargarin er favorittsmøret til pappa, forteller Amandus Molland Karlsen (til venstre). Kompisen Tobias Klæboe liker all slags smør. Foto: Foto: Tore Fjeld
Sist oppdatert

Forskjellen på smør og margarin

Forskjellen på hvordan smør og margarin produseres er store. Les mer om det i denne artikkelen om margarin.

Om testen

Testen er utført av klinisk ernæringsfysiolog Mari Mohn Paulsen Bjørknes Høyskole.

Produktene som er testet kan deles inn i tre produktkategorier:

1. Myk plantemargarin

2. Smørblandede margarinprodukter

3. Meierismør.

Produktene er testet med tanke på andel mettet fett og umettet fett i produktet. En høy andel mettet fett trekker ned, mens en høy andel umettet fett trekker opp. Flerumettet fett er lagt spesielt vekt på, da dette er rikt på essensielle fettsyrer. Saltinnhold og om det er brukt palmeolje er også vurdert, samt pris.

Smak er ikke et kriterium i testen, produktene er kun vurdert ut fra innholdsdeklarasjonen.

Mens mange som sverger til lavkarbokost hevder at rent smør er det beste, råder helsemyndighetene oss til å velge myk plantemargarin fremfor smør og smørblandede margarinprodukter.

Testvinneren Vita hjertego' plantemargarin er den eneste som får terningkast 6. Denne margarinen har lite mettet fett, og tilsvarende større andel umettet fett. Her får du rikelig med essensielle fettsyrer, som er spesielt viktig for barn. Margarinen er heller ikke for salt, og er derfor et godt valg for hele familien.

Velg umettet fett

- Barn trenger fett, men som for oss voksne anbefales det å redusere inntaket av mettet fett. Det er derfor best å velge margarintyper med høy andel av umettet fett, sier klinisk ernæringsfysiolog Mari Mohn Paulsen som har utført testen for Foreldre & Barn.

Ernæringsfysiologen sier det er en myte at det er nødvendig for barn å spise "ekte smør", H-melk og andre fete meieriprodukter for å få i seg nok fett. Disse produktene inneholder mye mettet fett, som blant annet øker kolesterolinnholdet i blodet.

Paulsen understreker at barn trenger fett til energi, som byggesteiner i celler, for å kunne ta opp og utnytte fettløselige vitaminer i kroppen og for tilførsel av essensielle fettsyrer. Dette siste er spesielt viktig for barn i vekst og utvikling. Essensielle fettsyrer er fettsyrer som kroppen vår ikke klarer å lage selv, og som vi derfor må tilføre via kosten. Disse er bedre kjent som omega-3 og omega-6.

Smør og margarin er i tillegg en kilde til vitamin A og D for barn, da alt smør og margarin i Norge er beriket med disse vitaminene. Vitamin A er viktig for blant annet synet, mens vitamin D er en forutsetning for at vi skal kunne nyttegjøre oss kalsium fra meieriprodukter. Og vitamin D er bare en av mange næringsstoffer barna trenger.

Lett eller vanlig margarin?

De fire lettmargarinene i testen er alle merket med nøkkelhullet, som er myndighetenes merkeordning for de sunneste produktene i sin kategori. Dette gjelder Vita hjertego' lettmargarin, Soft Flora lett, Brelett lettmargarin og Brelett oliven lettmargarin.

Disse produktene inneholder totalt mindre fett, både mettet og umettet, enn de andre smør- og margarintypene. Bruker du samme mengde, vil du totalt få i deg mindre fett hvis du velger en lettmargarin.

Ernæringsfysiologen anbefaler som hovedregel at barn bør få vanlig, myk plantemargarin, ikke lettvarianter. Dette gjelder særlig barn som er småspiste, slanke eller ikke spiser så mye brødmat. Barn som er overvektige eller barn som spiser veldig mange brødskiver hver dag, kan med fordel få lettmargarin.

Palmeolje

Tidligere ble det brukt transfett, også kalt delvis herdet fett, i margarin. Dette brukes ikke lenger i norsk margarinproduksjon. Derimot brukes det palmeolje i noen av margarinproduktene som er med i testen.

- Palmeolje inneholder mye av fettsyren palmitinsyre, som er en mettet fettsyre som bidrar sterkt til å øke kolesterolet. Det er også et miljømessig dårlig valg å velge palmeolje, da produksjon av oljen truer regnskogen, sier Mari Mohn Paulsen.

I de fleste margarinproduktene er palmeolje nå byttet ut med kokos- eller sheafett.

Testens taper

Produktet Rema1000 plantemargarin kåres til testens taper først og fremst på grunn av det høye innholdet av palmeolje. Her er palmeolje nevnt først i varedeklarasjonen, som betyr at dette er hovedingrediensen.

- Rema 1000 jobber med å fjerne palmeolje fra samtlige Rema 1000 merkede produkter innen utgangen av 2013, og vi har allerede fjernet denne oljen i våre snacksprodukter og alle ferske brød vi selger. Når det gjelder denne varen så er vi i gang med å utvikle ny resept i samarbeid med produsenten, forteller Øystein Johnsen i Rema Trading AS.

Lavkarbolegen: Velg heller smør

Er du blant de som likevel sverger til smør fremfor margarin, får du støtte av mange lavkarboentusiaster. Lege Sofie Hexeberg, som har skrevet flere bøker om lavkarbokosthold, er en av de som er uenig i at margarin nødvendigvis er sunnere enn smør.

- Smør inneholder cirka to tredjedeler mettet fett og resten er umettet fett. Vi trenger alle noe flerummettet fett (omega-3- og omega-6-fettsyrer), men det får vi nok av i naturlige matvarer inkludert fet fisk. Barn bør spise færre karbohydrater og mer fett blant annet i form av smør. Alle er redde for mettet fett, men de siste årene er det publisert flere studier som ikke viser noen sammenheng mellom inntak av mettet fett og hjerte- og karsykdom.

Det viktigste er at fettet er så lite bearbeidet som mulig, enten det er animalsk eller vegetabilsk. Under smørkrisen kunne vi alle lage smør på vårt eget kjøkken, men ingen kunne lage margarin fordi det krever en fabrikk hvor man ved bruk av diverse kjemikalier og høye temperaturer omdanner en olje til fast form. Ved Dr. Hexebergs klinikk fraråder vi blant annet bruk av margariner, sier Hexeberg.

HELE SMØRJA: Åtteåringene Amandus og Tobias har kontroll på alle typene i vår test av smør- og margarinprodukter.
HELE SMØRJA: Åtteåringene Amandus og Tobias har kontroll på alle typene i vår test av smør- og margarinprodukter. Foto: Foto: Tore Fjeld
BEST I TEST: Vita hjertego' kåres til testvinner i vår test av smør og margarin.
BEST I TEST: Vita hjertego' kåres til testvinner i vår test av smør og margarin. Foto: Foto: Tore Fjeld
SAMURAI-SMØRKNIV: Tobias tester kniven på smørtårnet.
SAMURAI-SMØRKNIV: Tobias tester kniven på smørtårnet. Foto: Foto: Tore Fjeld
SMØRBUKKENE: Amandus og Tobias tar gjerne en skive med ekstra mye smør!
SMØRBUKKENE: Amandus og Tobias tar gjerne en skive med ekstra mye smør! Foto: Foto: Tore Fjeld
SMØRER TJUKT PÅ: Tobias og Amandus tar for seg av smørfatet.
SMØRER TJUKT PÅ: Tobias og Amandus tar for seg av smørfatet. Foto: Foto: Tore Fjeld
MAMMAS FAVORITT: Både Amandus (til venstre) og mamma liker best Bremykt og Meierismør. Tobias synes også disse smørtypene smaker godt.
MAMMAS FAVORITT: Både Amandus (til venstre) og mamma liker best Bremykt og Meierismør. Tobias synes også disse smørtypene smaker godt. Foto: Foto: Tore Fjeld

Denne saken ble første gang publisert 05/11 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også