Stjernefamilien på fremmarsj

Svensker vil ha nytt familiebegrep

Svensker vil parkere kjernefamilien. Stjernefamilien er på fremmarsj i nabolandet.

KJERNEFAMILIE UTDATERT: Kjernefamilien er utdatert. Nå er det stjernefamilien som gjelder, mener Facebook-aksjonister.

KJERNEFAMILIE UTDATERT: Kjernefamilien er utdatert. Nå er det stjernefamilien som gjelder, mener Facebook-aksjonister. Foto: Foto: Scanpix

Publisert Oppdatert

I Facebook-gruppen Värna Stjärnfamiljen kjempes det for å innføre begrepet stjernefamilie, og kassere kjernefamilien.

Bakgrunnen er at flere og flere lever i familieforhold som er helt ulike den tradisjonelle kjernefamilien med mor, far og to barn.

Nesten 3000 er medlemmer i gruppen som finnes i det svenske nettverket på Facebook.

- Det er ikke den ytre formen på familien som er viktigst, men den skapende prosessen av dagligdagse familiebånd. Å verne om stjernefamilien, er å verne om innholdet, skriver grunnleggeren av gruppen Ingrid Engarås på stjernefamiliens Facebook-gruppe.

Hun mener begrepet om kjernefamilie på mange måter har utspilt sin rolle.

Nytt ord i Sverige

I den siste utgaven av en svensk språkavis er begrepet «stjernefamilie» med blant nye ord. Det skal være et alternativ til kjernefamilien, og dekke alle mulige former for familieforhold - også de barnløse familiene.

En stjernefamilie kan bestå av en eller flere voksne, og det er ikke nødvendigvis biologi som ligger til grunn for familiebåndene.

- Jeg vil spre denne måten å tenke på. Hver familie er unik, akkurat som stjerner. Og det kan finnes mange stråler, sier Ingrid Engarås, som har startet gruppen på Facebook, til Aftonbladet.

Usikker på gjennomslagskraften

De ansvarlige for nye ord i det svenske språkrådet synes at «stjernefamilie» er et interessant ord. Likevel er det vanskelig å si om det kommer til å slå gjennom, og deretter havne i ordbøkene.

- Det er jo et problem med hva man skal kalle alle nye familier. Om dette ordet slår gjennom kommer an på de som bruker språket, og gjennomslagskraften i media, sier nyordansvarlig i det svenske språkrådet til Aftonbladet, Birgitta Lindgren.

Må fylle en funksjon

For at at et nytt ord skal etablere seg i språket, kreves det at ordet fyller en funskon og at det er et beskrivende ord. At stjernefamilie fremstår som et ordspill og rimer på kjernefamilie, spiller ifølge Aftonbladet, mindre rolle.

- Det kan oppfattes som mer lek enn seriøst, men det kan fortsatt være et bra og beskrivende ord, sier Birgitta Lindgren.

Les også:

- Steforeldre er postivt for barna

Slik overlever du kjærlighetssorg

Single, men ulike

Er det på tide å kassere begrepet kjernefamilien? Si din mening i kommentarfeltet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning