Familien i finanskrisen

- Snakk om finanskrisen

- Barn har godt av å høre om finanskrisen, enten det rammer dem eller ikke, sier forbrukerøknom Sidsel S. Jørgensen.

FINANSKRISE: Snakk om  den til barna!

FINANSKRISE: Snakk om den til barna! Foto: FOTO: Crestock

Publisert Oppdatert

Tips til smart julehandel

* Ikke vær i siste liten, da kjøper du gjerne dyrere enn du hadde tenkt.

* Bruk kredittkort på nettet, særlig når du handler på nettet.

* Men ikke bruk kredittkort mer enn du kan betale for etterpå.

* Se etter tilbud

* Tenk litt på den økonomsike situasjonen i januar allerde nå.

- Spør barn fra 10 år og oppover om det er noe de lurer på rundt ordet finanskrise. Ikke begynn samtalen med hva du er bekymret for. Da overfører du bare dine bekymringer på barna, og får egentlig ikke greie på hva de tenker på, sier forbrukerøkonom Sidsel S. Jørgensen i DnB NOR.

Les også: Foreldre ligger våkne om natta

Smart å snakke om

Utgangspunktet for at Sidsel Jørgensen begynte å interessere seg for barn og finanskrise, var at hun fikk så mange henvendelser fra foreldre som lurte på om de burde skjerme barna fra finanskrisen som påvirket familien.

- Jeg tok kontakt med Magne Raundalen og Jon-Håkon Schultz , som har skrevet en veiledning for foreldre og andre som jobber med barn om dette temaet. Det generelle rådet er at man ikke skal skjerme litt større barn fra dette. Hvis foreldre går rundt og er bekymret, vil barna også merke dette. Da er taushet det verste.

Les også: Et barn koster 1,4 millioner

De fant ut at halvparten av tiåringene de snakket med ikke har hørt, eller hørt lite om finanskrisen. Den andre halvparten har hørt mye om den og noen av disse er sterkt bekymret og redde for sin familie og seg selv. Dette omfatter særlig barn som allerede før finanskrisen opplever at familien har et stramt budsjett.

Tenker på flytting

De fleste foreldres som tar kontakt med Jørgensen forteller at barna er redde for om de må flytte.

- Barn er opptatt av de store tingene. De er ikke opptatt av om de får store julegaver eller ikke.

- Skal man snakke om det selv om det ikke merkes på kroppen i familien?

- Invitér barna til å sakke om det, men det er ikke nødvendig å gjøre dette større enn det er. Fortell at det er økonomiske nedgangstider, og at familien kanskje må tenke mer over hva de bruker pengene på. Vær litt i forkant og si at det ikke er noen selvfølge at dere kan kjøpe dyre ting eller dra på dyre ferier. Det kan også være lurt å invitere barna til å være med på å snakke om prioriteringer. Spør dem hva de tenker at dere kan kutte ned på? Barn blir ikke reddere av at man snakker om dette på en fornuftig måte.

Hun råder foreldre til å la være å snakke om folk de kjenner som de vet sliter økonomisk.

-Barn plukker opp dette lett, og vil gjerne konfrontere dem det gjelder.

Les også: Babyboom i krisetider

Har penger til mat

Enten familien er i en situasjon der de merker finanskrisen eller ikke, er det viktig å formidle til barn at ingen i Norge kommer til å sulte eller ikke ha et sted å bo.

- Barn skal være helt trygge på at selv om foreldre mister jobben, vil de få penger å kjøpe mat for og få hjelp til å finne en ny jobb.

- Har norske barn godt av å oppleve en finanskrise?

- Mange norske barn som har levd de 6-7 årene i Norge, har godt av å vite hva moderasjon er. Alle har godt av å lære at man ikke kan få alt man vil, og at man skal lære seg å spare, sier hun.

Les også: Fortsatt prisfall på flate tv`er

Les også: Billig juleshopping

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning