Søskenrekkefølge bestemmer personlighet

Størst og smartest

Mange undersøkelser viser at plassering i søskenflokken påvirker personligheten vår både som barn og voksen.

NUMMER I SØSKENFLOKKEN: Om du er født først , i midten eller sist kan være med på og påvikre personligheten din.
NUMMER I SØSKENFLOKKEN: Om du er født først , i midten eller sist kan være med på og påvikre personligheten din. Foto: Iscockphoto
Sist oppdatert

Eldst og smartest eller yngst og sosial ?

  • Eldste barn er ofte:Samvittighetsfull og perfeksjonistisk.
  • Mellomste barn er ofte:Diplomatisk, selvstendig og oppfinnsomm.
  • Yngste barn er ofte:Sosial, utadvent, trives i rampelyset er mindre ansvarlig når det gjelder penger.

Basert på Kevin Lemans teori om søskenrekkefølge.

Den britiske psykologen Kevin Leman har kommet frem til tre definisjoner på førstefødte, den mellomste, og minstebarnet i familien.

Den førstefødte, som har mange likhetstrekk med enebarn, er ifølge Leman ofte samvittighetsfulle og perfeksjonistiske personer som ikke liker overraskelser.

De mellomste barna føler ofte at de eldste får all oppmerksomheten og de minste opplever mindre grensesetting fra foreldrenes side. Disse barna kan også bli diplomatiske, selvstendige og oppfinnsomme.

Det yngste barnet er ofte sosial og utadvendt, og den mest uansvarlige når det gjelder økonomi. Yngstebarnet vil ha det bra og trives i rampelyset. Sjarmerende, manipulerende og bortskjemt er andre karakteristikker Leman gir den sistefødte.

Arv viktigst

Anne Mari Torgersen, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, mener at mange faktorer er bestemmende for hvilken personlighet man vil utvikle.

- Personlighet og intelligens bestemmes av en lang rekke forhold. Noen av forholdene er mer betydningsfulle enn andre. Arv betyr for eksempel en ganske stor del når det gjelder å predikere begge disse egenskapene, og står for cirka 30-40 % av variasjonen man finner, sier hun til Klikk.no.

Hun legger til at grad av stimulerende miljø, eller type omgivelser man vokser opp i også betyr mye for hvordan personligheten og intelligensen utvikles.

To norske professorer, Petter Kristensen og Tor Bjekedal, har i tidsskriftet Science gitt ut en vitenskapelig artikkel hvor de forklarer relasjonen mellom fødselsrekkefølge og intelligens. De mener den eldste i søskenflokken får best resultat på intelligenstester. Artikkelen vektlegger den sosiale posisjonen man får som eldstemann, med blant annet mer oppmerksomhet, som mulig årsak til dette. Den norske forskningen fant at en annenfødt som har mistet sin eldre søsken vil få en høyere IQ-score enn en som fremdeles har en eldre søster eller bror.

Førstemann får mest oppmerksomhet

Anne Mari Torgersen påpeker at arv og generelt stimulerende miljø vil bety mer for ens personlighet enn nummer i søskenrekken.

- Dersom man har tatt hensyn til begge disse faktorene, vil også kjønn være medbestemmende i forhold til nummer i søskenrekken. Men hvis også det holdes konstant, vil man godt kunne si noe om at den eldste vil kunne ha gode grunner for å utvikle sitt intellekt bedre enn en lenger ned i søskenflokken i de tilfeller der den første fødte får mer oppmerksomhet, mer varierte tilbud, får være med på mer og så videre, mens en senere født vil ha flere å dele med og bli mer oversett, sier Torgersen.

Dumme som brød

Hun understreker likevel at i den store sammenhengen er det alt i alt er andre forhold som har mye å si for hvem vi er og hvordan vi utvikler oss.

- Et enebarn kan man tenke seg får den aller beste voksenstimulans og skulle i tilfelle bli mer intelligent.Men man kan likevel møte enebarn, eller eldstefødte, som er dumme som brød fordi de har en dårlig arv og lever i et elendig miljø, sier hun .

Hun mener å se at søsken er i seg selv blitt et stadig mer interessant felt, og søskenrelasjoner blir regnet som viktig for tilpassing og støtte.

-Disse relasjonene er viktig i sosialiseringssammenheng for individet om ikke først og fremst for IQ og grunnleggende personlighetstrekk.

Denne saken ble første gang publisert 10/06 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også