Søskenkrangel

Ferie - høysesong for krangling

Søsken krangler mer i ferien enn ellers. Professor i pedagogikk, Stein Erik Ulvund, forteller deg hvorfor.

IDYLL EN STUND: Søsken krangler mest når foreldrene er tilstede. Det har foreldrene Hilde Angell Eid (f.v.) og Jan Petter Eid (t.h.) erfart i ferien. Her er Martine (6) og Herman (4) gode venner.
IDYLL EN STUND: Søsken krangler mest når foreldrene er tilstede. Det har foreldrene Hilde Angell Eid (f.v.) og Jan Petter Eid (t.h.) erfart i ferien. Her er Martine (6) og Herman (4) gode venner. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik
Sist oppdatert

Hvorfor krangler søsken?

  • De minste barna (2-4) krangler ofte om gjenstander: - Den er min! Nei, jeg hadde den først.
  • Rivalisering om foreldrenes gunst og oppmerksomhet.
  • Sjalusi er en viktig årsak til at søsken krangler både i førskolealder og i skolealder. Jo flere som må dele oppmerksomhet, jo større er sjansen for at barna bli sjalu på hverandre.
  • De litt større barna (8-10) krangler mer om arealer. De vil være i fred på rommet, og vil ikke bli forstyrret av småsøsken når de har venner på besøk.

Kilde: Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk

Hva kan foreldre gjøre?

  • Ikke overbeskytt det yngste barnet når det oppstår krangel. Mange sier at han er så liten, nå må du være snill med lillebroren din. Men 2-åringer kan være utspekulerte, og de slipper ofte lettvint unna. Det bør man være forsiktig med.
  • Unngå å ta parti. Hvis du tar parti, heller du bensin på bålet. Vær upartisk - ikke godta den forklaringen den ene gir, hvis du ikke har sett hva som har skjedd selv.
  • Skal du gripe inn? Nei, det beste er at barna får ordnet opp selv. Unntaket er dersom barna skader, eller terroriserer hverandre.
  • Lær barna respekt for andres eiendom: -Den leken er ikke din. Hvis du vil låne den, må du spørre om det.
  • Ikke tving barn til å være sammen med søsken når de har venner på besøk. Det kan trigge konflikter.
  • Ta en tenkepause hvis det oppstår en konflikt som er vanskelig å løse. La søsknene gå på hvert sitt rom og tenke på hvordan de kan løse problemet selv.

Kilde: Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk

Hvordan forebygge søskensjalusi?

  • Forbered barnet å på at det skal få en søster eller bror.
  • La barnet delta i stell av den lille - som å hente bleier, eller klær
  • La storebror, eller søster får en liten gave når det kommer besøke. Tips dem som kommer på besøk om det, dersom du kjenner dem godt.
  • Gi ekstra oppmerksomhet til de eldste barna, slik at de blir sett. Ta dem med ut på noe den miste ikke får lov til.

Kilde: Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk

Stein Erik Ulvund

Professor i pedagogikk

Forfatter av bøkene:

Forstå barnet ditt 0-2 år

Forstå barnet ditt 2-5 år

Forstå barnet ditt 5-8 år

Forstå barnet ditt 8-12 år

Selv om jeg sier at det er normalt, er det ikke mindre slitsomt av den grunn.

Er du ferdig med ferien og tenker at barna kranglet mer enn vanlig? Det gjør også foreldrene Hilde Angell Eid og Jan Petter Eid. Sammen har de barna Martine (6) og Herman (4). Foreldrenes erfaringer er helt normale, ifølge professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund ved Universitetet i Oslo.

Flere taktikker

- Det er stadig oftere konflikter i ferien, og barna kan krangle om småting vi ellers ikke tenker på, som de samme fargestiftene, forteller Hilde Angell Eid.

Selv om det finnes tre baller der, skal barna ha akkurat den samme, røde og hvite ballen samtidig. Storesøster Martine vil gjerne styre over lillebror Herman, som å forteller ham hvilke farger han skal fargelegge med, for at det skal bli riktig. Men det er ikke alltid broren vil det.

Sammen med mannen Jan Petter Eid møter hun kranglingen på flere måter.

- Vi prøver å overse dem. De må finne ut av problemet og lære seg å løse det selv. Det ender av og til med tårer, og da må vi gå inn og fortelle hva som er riktig og galt, som å dele og vente på tur, svarer Hilde Angell Eid. Foreldrene prøver å finne ut hvorfor barna krangler. De spør hva som har skjedd, for å få barna til å fortelle.

- Vi forsøker ikke å ta parti, men kan gi dem hjelp og forslag til hva som kan være en løsning, sier mammaen.

Pappaen forteller at de andre ganger forsøker å få oppmerksomheten bort på noe annet.

- Ferien er høysesong for krangling. Selv om jeg sier at det er normalt, er det ikke mindre slitsomt av den grunn, sier Stein Erik Ulvund.

Barna krangler mer i ferien enn ellers, fordi barna og foreldrene bor tettere sammen på mindre plass, enten det er på hytta, i campingvogna, eller i båten.

Gleder seg til jobb

- Det som kjennetegner ferien er at barna er mer sammen med foreldrene. Mange kommer hjem utslitt på grunn av kranglingen - som at barna sitter i baksetet på bilen og sloss så busta fyker, påpeker Stein Erik Ulvund.

Dårlig vær trigger også krangling, fordi familien må være innendørs. Ferien er unntakstilstand når det gjelder tetthet.

- Det kan gå så galt at foreldrene synes det er godt å komme på jobben igjen, sier professoren.

Han forteller at søskenkrangel er helt normalt, og noe vi ikke kan bli kvitt. Trøsten er at kranglingen har mange positive sider.

Bra for barna

Dette lærer søsken av å krangle:

De får eksperimentere med følelseslivet, som kjærlighet og hat.

De får trening i konfliktløsning.

De må lære seg å bli tolerante overfor hverandres væremåte.

- Søsken krangler mye mindre når foreldrene er borte. Det er ikke noe foreldrene bare har en fornemmelse av. Barna tar mer ansvar når de er alene. De vet at ingen kan hjelpe dem når konflikten blir låst, sier Stein Erik Ulvund. Han har skrevet flere bøker om hvordan du kan forstå barnet ditt.

Professoren understreker at det er normalt at unger kan ha negative følelser for hverandre. Studier viser at det er mange flere positive, enn negative episoder i løpet av en dag. De legger vi ikke så godt merke til, fordi kranglingen er så synlig.

Denne saken ble første gang publisert 13/08 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også