REDDE BARN

Dette er barnet ditt redd for

Er barnet ditt mørkredd, eller redd for frisøren? La det kjenne følelsen av å være litt redd.

REDD FOR FRISØREN: Jo mindre barna er, jo viktigere er det bare å gjennomføre frisørbesøket uten å gjøre noe stort nummer ut av det.

REDD FOR FRISØREN: Jo mindre barna er, jo viktigere er det bare å gjennomføre frisørbesøket uten å gjøre noe stort nummer ut av det. Foto: FOTO: Crestock

Publisert Oppdatert
PSYKOLOG: Egil Launes, kjent fra programmet ""I de beste familier"" på TV2.

PSYKOLOG: Egil Launes, kjent fra programmet ""I de beste familier"" på TV2. Foto: FOTO: TV2

Barn må tåle litt redsel. Hvis du lar barnet bli i en situasjon det er redd for, uten å dytte det, så tilvenner barnet seg gradvis situasjonen.

Redsel kan deles inn i to typer, forteller psykolog Egil Launes. Redsel for konkrete ting som smerte og tap av kontroll, og en mer generell redsel som for eksempel mørkeredsel eller utrygghet. Besøk hos lege eller tannlege er eksempel på det første. Redsel for å gå i barnebursdag, eller overnatte hos andre, handler om å være borte fra det trygge, som mamma og pappa.

Barn som er mørkredde kan være barn som generelt er utrygge, i motsetning til barn som er redde for en spesiell hendelse, som å gå til tannlege, eller frisør. De er ofte robuste ellers.

Naturlig å være redd

- Felles for all redsel er at foreldrene bør prøve å anerkjenne at barna opplever de følelsene. De bør fortelle barnet at det er naturlig å være redd, og ikke late som redselsfølelsen ikke finnes, påpeker psykolog Egil Launes. Han er kjent fra programmet I de beste familier på TV2 og har skrevet boken Foreldrehjelpen.

Foreldres omsorg kan noen ganger forsterke frykten hos barnet, fordi de synes synd på det.

- Barn må tåle litt redsel. Hvis du lar barnet bli i en situasjon det er redd for, uten å dytte det, så tilvenner barnet seg gradvis situasjonen. Da vil barnet oppleve mestringsfølelse. Ta et steg om gangen, som å gå en trapp med mange trinn. Det blir overkommelig, svarer Egil Launes. Her er hans råd mot redde barn.

Generelle råd

 • La barna nærme seg det de er redde for gjennom overkommelige trinn. Som at en av foreldrene er med en stund i barnebursdagen, eller at dere gjør dere kjent hos tannlegen noen dager før selve timen.
 • Snakk om hva som er bra, og ikke fokuser på det vanskelige. Spør ikke om barnet lengter hjem ved overnattingsbesøk.
 • Fortell barnet at mamma og pappa aldri vil sende det til noe som er farlig, eller skummelt.

Flere saker på: Klikk Foreldre.

Les også: 20 råd mot tannlegeskrekk hos barn.

Hos legen eller tannlegen

 • La engstelige barn besøke tannlegen, eller legen og bli kjent med kontoret uten å gjøre noen undersøkelser.
 • Gå innom tannlege- eller legekontoret, for å bli kjent med lukter og lyder.
 • Forbered barnet på besøket: Puss tennene hjemme og fortell barnet at dere først skal kjøre bil, så vente på kontoret, før barnet får sitte i stolen og tannlegen ser på tennene. Gjør det samme med legebesøket.
 • La barnet ha med en trygg person.
 • Små barn lar seg lett avlede med små leker.

- Barn blir redde for tannlegen, fordi foreldrene er det. Det smitter, forteller sier tannlegespesialist i barnetannpleie, Anne Rønneberg, ved Klinikk for allmenn odontologi barn ved Universitetet i Oslo.

REDD FOR LEGEN: Det er lurt å forberede barnet på legebesøket.

REDD FOR LEGEN: Det er lurt å forberede barnet på legebesøket. Foto: FOTO: Crestock

Les også: 20 tips mot tannlegeskrekk hos barna.

Hos frisøren

 • Redselen handler om blandingen av å sitte stille lenge og saksen.
 • Jo mindre barna er, jo viktigere er det bare å gjennomføre besøkte uten å gjøre noe stort nummer ut av det.
 • Avled barnet med leker, slik at det tenker på noe annet.

Barnebursdag

 • Tren på å gå i barnebursdag hjemme. Lag lek, eller rollespill.
 • Gi barnet små arbeidsoppgaver i bursdagen - la barnet leke med noen barn, mens foreldre snakker med voksne.
 • Snakk om hva som er bra med å gå i bursdag, prøv å gi barnet holdepunkter for det som er trygt og godt. Kanskje er det et annet barn ditt barn kjenner spesielt godt.

Overnatte borte

 • Start med overnattingsbesøk hos noen som barnet kjenner godt, som besteforeldre, tanter eller onkler. Overnatt hos venner etter hvert.
 • Hør på barnet og la det fortelle i stedet for å legge egne føringer: La barnet selv fortelle hvordan de tror det blir, om ting de gleder seg til, eller ting de tror blir vanskelig.
 • Informer de voksne om at barnet ditt kan bli lei seg og lengter hjem, og be dem om å se etter barnet og trøste ved behov.
 • Spør ikke barnet om det lengter hjem, men anerkjenn følelsen hvis det selv forteller at det lengter.

Mørkredd

NATURLIG: Gjør tannlegebesøket til noe naturlig og vanlig som vi gjør på linje med å gå i barnehagen, eller på skolen.

NATURLIG: Gjør tannlegebesøket til noe naturlig og vanlig som vi gjør på linje med å gå i barnehagen, eller på skolen. Foto: FOTO: Crestock

 • Gå en liten tur sammen med barnet i mørket, slik at det føler seg tryggere.
 • Vil barnet ha lys på når det sover, så ha et lys med en dimmer, eller små sovelys, som slår seg av selv.
 • Forsøk først med å ha døren til barnets rom åpen.
 • Snakk med barnet om hva det er redd for.

Flere saker på: Klikk Foreldre.

REDD FOR FRISØREN: Jo mindre barna er, jo viktigere er det bare å gjennomføre frisørbesøket uten å gjøre noe stort nummer ut av det.

REDD FOR FRISØREN: Jo mindre barna er, jo viktigere er det bare å gjennomføre frisørbesøket uten å gjøre noe stort nummer ut av det. Foto: FOTO: Crestock

REDD FOR BURSDAG: Tren på å gå i barnebursdag hjemme. Lag lek, eller rollespill.

REDD FOR BURSDAG: Tren på å gå i barnebursdag hjemme. Lag lek, eller rollespill. Foto: FOTO: Istockphoto

REDD FOR Å OVERNATTE: Start med overnattingsbesøk hos noen som barnet kjenner godt, som besteforeldre, før det overnatter hos venner.

REDD FOR Å OVERNATTE: Start med overnattingsbesøk hos noen som barnet kjenner godt, som besteforeldre, før det overnatter hos venner. Foto: FOTO: Crestock

REDDE BARN: Barn som er mørkredde kan være barn som generelt er utrygge, i motsetning til barn som er redde for en spesiell hendelse, som å gå til tannlege, eller frisør.

REDDE BARN: Barn som er mørkredde kan være barn som generelt er utrygge, i motsetning til barn som er redde for en spesiell hendelse, som å gå til tannlege, eller frisør. Foto: FOTO: Crestock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning