- Den største feilen man som foreldre gjør, er å lage leggerutiner som gjør barnet avhengig av rutinen, sier barnelege Gunnar Oftedal.

- For eksempel dersom man sitter og holder barnets hånd under innsovning og så slipper hånden når man tror barnet har sovnet. Men det vil den lille merke, og så våkner hun når hånden fjernes, og så blir man nødt til å sitte der enda lenger.

Hans råd er å etablere tydelige rutiner som ikke lar barnet ta kontroll over leggingen.

Ingen skadelige virkninger

Det er kjent at det produseres flest veksthormoner når barnet sover, men det betyr ikke at du vil få en kortvokst pode ved for lite søvn.

- Det er ingen sammenheng mellom lite søvn og kortvoksthet, utdyper Oftedal.

FORSKJELLIGE SØVNBEHOV: Noen spedbarn kan sove opp til 20 timer i døgnet mens andre bare trenger drøyt 12 timer. © Foto: Alexander Shalamov/Crestock

Han kjenner generelt ikke til forskning som viser at barn tar fysisk skade av for lite søvn. Det som skjer er at for lite søvn blant annet skaper irritasjon, konsentrasjonsvansker og nedsatt appetitt hos barnet.

Pasienthåndboka: Søvnproblemer hos barn

Ulikt søvnbehov

Barn, som voksne, har forskjellige søvnbehov. Allerede som nyfødt viser denne ulikheten seg, og den kan vedvare hele livet igjennom.

- Foreldre har likevel ofte gale forventninger til hvor mye barna deres skal sove, forteller Oftedal.

- Noen spedbarn kan sove opp til 20 timer i døgnet mens andre bare trenger drøyt 12 timer.

Les også:

- La barna være oppe

- Legger barna for sent

Sjekk om barnet sover nok

Dagssøvnen

Søvn er en modningssak, og behovet reduseres etter hvert som man blir eldre (selv om det kan se ut som om ungdommer trenger enorme mengder).

Det innebærer at etter hvert som barnet vokser til, vil dets behov for søvn midt på dagen avta. Ifølge Oftedal bør ikke et barn i 4-års alder lenger ha behov for å sove midt på dagen.

Søvnmyte

Ifølge Oftedal er en av mytene at barn som ikke sover på dagen får en lengre og roligere nattesøvn. Frem til 3-års alder skal de fleste barn også sove på dagen.

Hindrer man dem fra det, betyr ikke det noe annet enn mer irritasjon og grining.

Feriesøvn

I ferier og i helger, er det lett for at søvnrutinene glir ut, særlig når barna begynner å bli eldre.

Oftedals råd er å holde mest mulig på rutinene også i feriene og helgene, men myke det opp når barna begynner å nærme seg ungdomsalderen, fordi da er de i stand til selv å forstå fornuften i å sove.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!