Du sitter i sofaen og plutselig skvetter du til av minstens gjennomskjærende hyl. Du går inn til ham og stryker på ham, synger lavt og prøver å roe ham ned. Han skriker videre og du får ikke kontakt. Han vil ikke opp og han vil ikke ligge. Han er rett og slett hysterisk og virker redd. Det er ikke bare moren til Alfi (i videoen under) som har opplevd et slikt skrekkanfall. Det kalles nattskrekk.

-Hjelp, hva gjør jeg når 2-åringen min har et skrikeanfall om natten og det ikke hjelper å trøste, lurer en mamma i vårt forum barn i magen

Dette er nattskrekk

I følge Bjørn Bjorvatn ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer, er slike nattlige oppvåkninger helt normalt.

- En slik oppvåkning kalles for nattskrekk, eller som det på engelsk heter «sleep terror». Sannsynligvis har flere barn dette enn hva vi har tall på. Grunnen til dette er at foreldre oftest feiltolker disse nattlige skrekkanfallene med mareritt, forteller Bjorvatn.

Kommer når barnet går over i lett søvn

- Skrekkanfallet oppstår når barnet går fra det dype søvnstadiet og over i lettere søvn, og er en forstyrrelse i oppvåkningsmekanismene. Anfallet klassifiseres som en parasomni - i likhet med å gå i søvne, forklarer Bjørn Bjorvatn til Foreldre & Barn.

- Symptomene på nattlige skrekkanfall kan være dramatiske, men sees ikke i sammenheng med noen psykiske lidelser.

Nattlige skrekkanfall starter gjerne med et skrik, som følges av en ufullstendig oppvåkning. Barnet ser skrekkslagent ut, kan hoppe ut av sengen, og foreldrene har store vansker med å få kontakt.

- Barnet svarer vanligvis ikke på tiltale, og lar seg vanskelig holde eller trøste. Det er svært vanskelig å få vekket barnet under nattlige skrekkanfall. Dette skyldes at anfallet skjer når barnet er i den dype søvn, forklarer professoren.

nattskrekk

NATTSKREKK: Det starter med et skrik, som følges av at barnet ser skrekkslagent ut, kan hoppe ut av sengen, og foreldrene har store vansker med å få kontakt. © Foto: Colourbox

Dette er nattskrekk

 • Barnet våkner og virker forvirret og uforståelig.
 • Forekommer hos 2-3 % av alle barn, men hyppigheten antas å være mye høyere.
 • Starter oftest i to-tre årsalderen.
 • Barnet vokser dette av seg innen syv-årsalderen.
 • Anfallene skjer i løpet av de første tre timene etter sengetid.
 • Det er uvanlig at barnet husker noe av anfallet neste dag.
 • Barnet kan skade seg i forbindelse med disse anfallene. Anfallene varer vanligvis i under 10 minutter.

Øker nattskrekk ved søvnmangel

- Nattlige skrekkanfall øker ved søvnmangel, sannsynligvis fordi dette medfører økt mengde av den dype søvnen. Det er derfor viktig å passe godt på søvnen, og unngå å la barnet bli overtrett. Hvis barnet får tilstrekkelig med søvn hver natt, vil sannsynligvis anfallene reduseres, poengterer Bjørn Bjorvatn.

Ikke alltid like dramatisk

Men det er ikke alltid at en nattlig oppvåkning er like dramatisk. I følge Bjorvatn finnes det også en mildere variant av nattskrekk, hvor barnet heller virker mer forvirret enn skremt.

- Barnet kan rope på foreldrene, men kjenner dem ikke igjen når de kommer. Barnet gråter og skyver foreldrene vekk, men lar seg ikke vekke, forklarer han.

I videoen under kan du se hvordan gutten Alfi har et skrekkanfall, og hvordan moren forholder seg rolig. Selv om hun prøver å berolige gutten, lar han seg ikke trøste:

6 andre grunner til at barn våkner om natta

 1. Barnet har mareritt, for eksempel om monstre under senga.
 2. Barnet har tisset seg ut.
 3. Barnet er overtrøtt og sliter med å falle i dyp søvn.
 4. Barnet er var for lyder som TV, høye stemmer, telefon eller dørklokka.
 5. Barnet har mistet smokk eller kosebamsen.
 6. Barnet er for varmt, har feber eller har fått omgangssyken.

De ulike søvnfasene:

Aktiv søvn - kan bevege øynene, drømmer (REM: Rapid Eye Movement)

Lett søvn - kan virke urolig, bevege seg og rykke til (musklene slapper av)

Dyp søvn - er stille, avslappet, vanskelig å vekke og veksthormoner utskilles)

Kilde: Cappelens store bok om barnet 0-6 år, Nina Misvær

Forskjell på nattskrekk og mareritt

Professoren sier til Foreldre & Barn at mange foreldre ikke greier å skille mellom nattskrekk og mareritt hos barnet.

- Men det er nyttig å kunne skille disse to, understreker han.

- Mareritt skjer under REM-søvn, og forekommer vanligvis sent på natten. Ved mareritt er det lett å vekke barnet, og barnet kan fortelle om skremmende drømmer.

Våkner derimot barnet noen timer etter at det er lagt, er sannsynligheten stor for at det er et skrekkanfall og ikke et mareritt.

- Prat rolig til barnet

- Nattanfallet begynner ofte med et skrik, etterfulgt av en ufullstendig oppvåkning; barnet ser skrekkslagent ut, er kroppslig urolig og umulig å få kontakt med. Barnet lar seg ikke vekke eller trøste, forklarer helsesøster Nina Misvær til Foreldre & Barn.

Hun er også av den oppfatning at skrekkanfall ofte feiltolkes som et mareritt.

- Det er derfor vanskelig å vite hvor vanlig dette egentlig er, sier hun.

I motsetning til når barnet har mareritt og barnet enkelt kan la seg vekke, anbefaler Bjørn Bjorvatn at foreldre ikke prøver å vekke barnet under nattlige skrekkanfall.

- Aktiv oppvekking frarådes fordi det kan skremme barnet. Det har vært rapporter om aggressiv atferd i forbindelse med slike aktive oppvekkinger. Vær hos barnet til det roer seg, og snakk beroligende. Man trenger ikke å gjøre noe spesielt utover dette, forklarer han.

Også helsesøsteren anbefaler at foreldre prater rolig til barnet og eventuelt holder rundt det til anfallet gir seg.

nattskrekk

GRÅTER: Nattlige skrekkanfall øker ved søvnmangel, sannsynligvis fordi dette medfører økt mengde av den dype søvnen. © FOTO: Crestockphoto

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!