Barn som biter

- Menneskebitt er ofte verre enn rottebitt

Følg med på såret hvis barnet ditt blir bitt av et annet barn.

BARN BITER: Menneskebitt kan gi infeksjon, så foreldre må følge med.

BARN BITER: Menneskebitt kan gi infeksjon, så foreldre må følge med. Foto: FOTO: Istockphoto.com

Publisert Oppdatert

Barn som biter er hverdagskost i barnehagen.

- Jeg har sett mange stygge menneskebitt, både gjort av barn og voksne. I noen tilfeller kan faktisk menneskebitt innebære større infeksjonsfare enn bitt fra dyr, som f.eks. en rotte man har som kjæledyr, sier Kåre Løvstakken, lege ved legevakten i Sandefjord.

Det er fordi barn som biter kan ha bakterier i munnen eller den som blir bitt kan ha bakterier på huden.

Følg med på dype bitt

Men foreldre trenger ikke bli hysteriske selv om barn bokstavelig talt setter tenna i hverandre, mener Løvstakken.

- De fleste bitt fra barn er overfladiske, og da holder det å rense såret. Men de som er litt dypere skal man følge med på. Likevel kan det være vanskelig for foreldre å vurdere om et bitt har gått gjennom huden og vevet er blitt ødelagt . Er man i tvil , bør man kontakte lege, råder legevaktlegen.

UFARLIG GNAGER? En hetterotte kan kanskje bite over en pc-ledning, men er langt fra det farligste dyret barne kan bli bitt av.

UFARLIG GNAGER? En hetterotte kan kanskje bite over en pc-ledning, men er langt fra det farligste dyret barne kan bli bitt av. Foto: FOTO: Istockphoto

Ekstra stivkrampesprøyte

Når barn får dype bitt, er det ofte aktuelt å sette en ekstra stivkrampesprøyte selv om barna har fulgt det vanlige barnevaksinasjonsprogrammet.

- Infeksjoner som kommer etter menneskebitt, kan være ganske stygge og noen ganger kreve antibiotikabehandling og i sjeldne tilfeller kirurgi.

Kommer ikke med en gang

Tegn på infeksjoner etter menneskebitt kommer gjerne ett til tre døgn etter at man har blitt bitt.

- Bittstedet blir rødt og hovent og gjør vondt. Barnet kan også få feber, men da er infeksjonen kommet ganske langt. Barnets allmenntilstand er også viktig når man vurdere om man skal kontakte lege.

Smittefare

Praksis i norske barnehager er at man ikke forteller hvem som har bitt, bortsett fra til foreldrene til det aktuelle barnet.

- Jeg synes dette er en god praksis. I sjeldne tilfeller er det viktig å vite hvem biteren er med tanke på smitte som f.eks. hepatitt b og c eller hiv. Men det er jo veldig sjelden noe problemstilling i norske barnehager.

Katter er " farligst"

Statistisk sett er det katter som gir høyst infeksjonsfare. Ved kattebitt er det hele 80 prosent risiko for infeksjon. For andre husdyr er tallet 20 prosent.

- Rotter har skarpe tenner, men ødelegger sjelden vev på samma måte som eldre dyr.Men foreldre skal selvfølgelig følge med hvis barn blir bitt av husdyr, uansett, sier Kåre Løvstakken.

Risikoen ved menneskebitt finnes det ikke gode tall for.

Biter av frustrasjon

- Barn under to år som ikke har språk, kan noen ganger uttrykke seg gjennom å bite, sier pedagog Hanne Kvaløsæter, som sitter i ekspertpanelet til barnehage.no.

Bitingen kan ha mange årsaker. Det kan være at barnet søker mer oppmerksomhet, eller biter i rent sinne og frustrasjon, for eksempel når et annet barn tar barnets leke.

En kjælighetserklæring

Små barn kan også bite av kjærlighet og når de er glade og begeistret. Det kan være deres måte å vise kjærlighet på, forklarer Kvaløsæter.

Dette er en av grunnene til at barn ofte kan bite moren sin.

- Sjalusi kan være en typisk årsak til bitingen, og kan skje når andre barn i barnehagen stjeler oppmerksomheten i barnehagen, eller når barnet får småsøsken og må konkurrere om foreldrenes interesse. Det kan også være ting i hverdagen som stresser barnet, og de blir frustrerte fordi de ikke kan uttrykke følelsene sine i ord, sier pedagogen.

Les også: Ti strategier for å takle trass

Les også: Dette sier navnet ditt om hvem du er

Ta quizen: Er familien klar for et kjæledyr?

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag