Lise er født mann, men er kvinne. Det har hun alltid vært.

- Jeg merket det allerede da jeg var fire, fem år. Men når man er så liten har man ikke noe begrep om kjønn. For små barn er kjønn noe ubestemmelig. Det gikk mer på at jeg visste hvilken rolle som passet meg, uavhengig om jeg var gutt eller jente, sier Lise.

Hun fortsatte likevel å leve som gutt og etter hvert mann, og giftet seg med en dame. De fikk fire barn sammen. Men Lise bestemte seg til slutt for at nok var nok, og at hun ville leve som det kjønnet hun egentlig var. Da gikk hun og kona hvert til sitt. Barna var på dette tidspunktet mellom tre og ni år gamle.

Vanskelig avgjørelse

- Det var en veldig vanskelig avgjørelse. Litt fordi jeg i begynnelsen ikke var sikker på hvor langt jeg var villig til å gå. Jeg måtte ta et par runder med meg selv. I tillegg var det stor uenighet mellom oss foreldre om hvor mye vi skulle involvere barna, sier Lise som fikk mange forskjellige råd om hvordan hun skulle gå frem for å skåne barna mest mulig.

- Noen mente for eksempel man burde vente til barna var ferdig med puberteten. Men da måtte jeg ha lagt bånd på meg i mange år. Jeg tror ikke det ville vært bra for noen. For meg var det viktig å inkludere barna og ikke skjule noe, sier Lise.

Lise Lindalen (45) er mamma og transseksuell

HADDE IKKE KOMMET UT AV SKAPET: Overgangen til å bli kvinne var en forvirrrende tid. © FOTO: Christine Lindalen

Fire typer kjønn

Biologisk kjønn: Biologiske faktorer som genitalier, kromosomer og kjønnshormoner.

Sosialt kjønn: Betegner det kjønn omgivelsene oppfatter at en person tilhører. Sosialt kjønn er også en persons uttrykksmåte for å vise tilhørighet til et sosialt kjønn ved hjelp av klær, kroppsspråk, sminke, frisyre og så videre.

Mentalt kjønn: Det kjønn en person selv identifiserer seg med.

Juridisk kjønn: Samfunnets måte å registrere kjønn.

Kilde: Foreningen for transpersoner Norge

Mamma på fulltid

Etter skilsmissen gikk Lise til samtaler ved Rikshospitalet. Der fikk hun veiledning om hvordan hun skulle legge avgjørelsen fram for barna. Etter hvert ble også barna med på samtalene, og Lise begynte sakte forvandlingen mot å bli kvinne og mamma på fulltid.

- Jeg brukte litt tid på å finne ut om dette var noe jeg virkelig ville. Men det var det, og jeg begynte å leve som kvinne. Først litt av og på, så mer og mer og til slutt på heltid. Og for to år siden tok jeg det siste steget og gjennomgikk en kjønnsbekreftende operasjon, sier Lise.

Synd med skilsmisse

I dag bor to av barna hos Lise. De to andre bor hos den andre mammaen sin. Lises eldste datter, Christine Lindalen (19), syns ikke det gjorde noe i seg selv at pappa ble til mamma.

- Jeg bryr meg ingen ting om at mamma er trans. Men det verste med at hun er trans er at det førte til skilsmisse. Og at den ble så bitter. Det hadde den kanskje ikke blitt hvis de ble skilt av andre grunner. Men det vet jeg jo ikke, sier Christine.

Forvirrende periode

Lise håper hun har gjort mest mulig riktig i forhold til barna, og føler selv at selve overgangen fra pappa til mamma har gått greit.

- Barna hadde ikke den helt store forståelsen for hva dette var for noe. Det kan nok ha vært litt forvirrende at pappa begynte å gå i andre klær. Det var jo en forvirrende periode for meg og. Jeg hadde ikke kommet ut av skapet på noen arenaer på den tiden. Men jeg har full tro på at så lenge vi voksne ikke problematiserer det, tar barna det veldig bra, sier Lise.

Lise Lindalen (45) er mamma og transseksuell

BARE HARMLØSE KOMMENTARER: Lise Lindalen har ikke opplevd at barna har blitt utsatt for negative tilbakemeldinger fra andre barn. © FOTO: Christine Lindalen

Fakta

Transseksuell: En person som opplever å være av motsatt kjønn i forhold til sitt biologiske kjønn.

Transkjønnet: Foretrukken betegnelse blant de som ønsker kjønnsbekreftende behandling og erstatter da uttrykket transseksuell. Begrunnelsen er at dette primært dreier seg om kjønn, og ikke om seksualitet.

Transvestitt: En person som helt eller delvis kler seg i det motsatte kjønnets klær og rolle for å føle seg vel. Transvestisme har ikke noe med seksuell legning å gjøre.

Transperson: Et samlebegrep som omfatter alle kjønnsoverskridere uansett om det gjelder sosialt kjønnsuttrykk, personlig kjønnsidentitet, biologisk kjønnstilhørighet eller simpelthen et behov for å uttrykke seg gjennom å bryte de tradisjonelle kjønnsuttrykkene.

Kilde: Foreningen for transpersoner Norge

Tolerante barn

Lise har heller ikke fått mange negative tilbakemeldinger fra andre foreldre.

- Det er egentlig ikke noe tema i det hele tatt. Og jeg har ikke noe behov for å forklare hvorfor jeg er som jeg er. Det har vært spørsmål om vi skulle si fra i klassen til barna at jeg er trans, men det ville ikke barna. De ville fortelle det etter hvert, når det passet seg sånn. Når det føltes naturlig. De ville ikke ha noe stort oppstyr rundt det. Alle visste det jo uansett, sier Lise.

Det har hendt at barna har fått kommentarer fra andre barn, men da har det vært helt harmløst.

- Ett av barna mine fikk for eksempel spørsmål om hun skulle være hos pappaen sin i helgen. Åh nei, hun er jo mammaen din, hadde vedkommende rettet seg selv. Det er jo helt harmløst, sier Lise.

Lise er overbevist om at både hennes egne barn og barn i liknende situasjoner blir både åpne og tolerante i møte med andre mennesker.

- De lærer at alle mennesker er forskjellige, og at alle er like mye verdt selv om vi er ulike. Det er gode egenskaper å ta med seg ut i verden.

Forsker på barn med transforeldre

Elisabeth Backe-Hansen har forsket på barn som vokser opp i familier der minst en av foreldrene er lesbisk, homofil, bifil eller transperson. Hun jobber ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

- Man finner ingen systematiske forskjeller blant barn som vokser opp med heterofile foreldre, og barn som vokser opp med homofile, lesbiske, bifile eller transpersoner som foreldre. Det er ingen grunn til å tro at foreldrenes seksuelle legning eller kjønnsorientering har betydning for barnas oppvekst, sier Backe-Hansen.

Oppvekstforsker Elisabeth Backe-Hansen.

MAMMAS LEGNING BETYR LITE: - Man finner ingen systematiske forskjeller blant barn som vokser opp med heterofile foreldre, og barn som vokser opp med homofile, lesbiske, bifile eller transpersoner som foreldre. Det er ingen grunn til å tro at foreldrenes seksuelle legning eller kjønnsorientering har betydning for barnas oppvekst, sier oppvekstforsker Elisabeth Backe-Hansen. © FOTO: Privat

Lik risiko

- Barn som vokser opp i familier der den ene forelderen er transperson, er utsatt for akkurat de samme risikofaktorene som andre barn. Verken mer eller mindre. Det vil si at dersom barna blir utsatt for omsorgssvikt som for eksempel rus eller vold, spiller det ingen rolle om foreldrene er heterofile eller transpersoner, sier forskeren, som samtidig peker på at voksne innenfor denne gruppen er noe overrepresentert når det gjelder psykiske vansker.

- Derfor er det en litt større risiko for at barna blir påvirket. Men denne risikoen er lik for barn av heterofile foreldre som av helt andre grunner også er utsatt for psykiske vansker, sier Backe-Hansen.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!