Slutt på familieferien på hytta: - Det er tabu å ikke ha råd til å reise utenlands på ferie

Det gir høy sosial status å reise mye, mener ekspertene.

FORBRUKERØKONOM: - Ferieminner trenger ikke å koste så mye. Det handler gjerne om opplevelsen, ikke pengene man bruker, sier Silje Sandmæl i DNB.
FORBRUKERØKONOM: - Ferieminner trenger ikke å koste så mye. Det handler gjerne om opplevelsen, ikke pengene man bruker, sier Silje Sandmæl i DNB. Foto: DnB
Publisert

(SIDE2): - Veldig mange valgte hytteferie på 80-tallet. Jeg tilbrakte alle mine barndomssomre på hytta, men sånn er det ikke i dag. Mine barn har jo reist verden rundt.

INFORMASJONSSJEF: Elisabeth Larsen-Vonstett.
INFORMASJONSSJEF: Elisabeth Larsen-Vonstett.

Det sier Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Ving Norge. Hun tror det hovedsakelig er tre grunner til at nordmenn reiser så mye.

- For det første så prioriterer vi reise, det ligger mye status i det. For mange handler det ikke om å reise på luksusferier, men å oppdage nye steder, helst steder få har vært før. I tillegg har vi god råd, og det er billigere å reise i dag enn på 80-tallet. Og sist, men ikke minst, så spiller været inn. Vi bor i et land hvor det er mørkt seks måneder i året, og veldig mange oppgir sol og varme som en av de viktigste grunnene til å reise.

LES OGSÅ: - Mange barn tror penger kommer ut av et hull i veggen

Feriebudsjettet er mindre i år

Larsen-Vonstett påpeker at nordmenn reiste mye på 80-tallet også, men at vi reiser mer i dag.

Samtidig viser DNBs nye forbrukerundersøkelse at det i sommer er 21 prosent som bare skal være hjemme, det høyeste tallet siden DNB begynte å måle nordmenns ferievaner i 2006.

I tillegg går feriebudsjettet ned til 18.702 kroner per husstand. Det er cirka 2.700 kroner mindre enn fjorårets gjennomsnitt.

- Det er en ganske drastisk nedgang, spesielt siden feriebudsjettet har gått oppover de siste årene. Er det noe vi nordmenn prioriterer å bruke pengene våre på, så er det ferie. Men i år er det altså en nedgang, og det skyldes nok at mange ikke har råd eller fordi de holder igjen på grunn av usikre økonomiske tider, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Samtidig er det flere som prioriterer utenlandsferie i år enn i fjor, men da som eneste feriemål. Tidligere har flere kombinert utenlands- og norgesferie, men nå må mange altså velge én av de to.

- Men veldig mange reiser jo fortsatt på ferie, så veldig synd er det vel ikke på oss?

- Nei, nordmenn reiser fortsatt mye, men Ole Brumm-teorien om «ja takk, begge deler» gjelder ikke helt for i år. Vi er et av verdens rikeste land, og det har gått oppover med økonomien vår i mange år, så ferien har ikke vært utsatt. Men nå er vi nede i en liten bølgedal, og da er det noen som må prioritere vekk ferien.

(artikkelen fortsetter under)

Foto: Ipsos

- Barnefamilier reiser på minst én utenlandstur

Men selv om tallene viser at enkelte nordmenn for første gang må prioritere vekk ferieturen, er det fortsatt mange som skal reise vekk. Det kan Larsen-Vonstett i Ving bekrefte.

- Jeg har inntrykk av at mange barnefamilier reiser på minst én utenlandstur i året. Men i dag prioriterer vi også andre turer. I tillegg til sydenturen på sommeren så skal vi kanskje også på kjærestetur, venninnetur og guttetur, sier Larsen-Vonstett.

(Artikkelen fortsetter under)

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Larsen-Vonstett mener det er kultur for å prioritere egne opplevelser i dag, mens det på 80-tallet kunne ble sett på som litt egoistisk.

- Vi skal realisere oss selv veldig. I dag er det lov å si «nå er det min tur, jeg skal på fotballtur med gutta fordi jeg trenger litt fri», selv om man har kone og tre barn. På 80-tallet ville man kanskje ha reagert litt på det, tenkt litt mer sånn «jøss, hva er det med han? Reiser fra kona for å se fotball?» I dag er det tilrettelagt for slike reiser, ikke så dyrt og helt akseptabelt, sier hun.

LES OGSÅ: Fortsatt penger å spare på å legge ferien til utlandet

- Fjern stilen alle barna må skrive etter ferien

Men hva så med de som ikke har råd til å reise på ferie? For det er nok ikke så lett å være den ene eleven som kommer tilbake etter ferien uten å kunne fortelle om dykking i Thailand, bading på Kreta eller sykkeltur i Spania.

FERIEPRESS: Silje Sandmæl ber skolen om å bidra til å minske feriepresset, blant annet ved å slutte med stilen elevene må skrive etter sommerferien.
FERIEPRESS: Silje Sandmæl ber skolen om å bidra til å minske feriepresset, blant annet ved å slutte med stilen elevene må skrive etter sommerferien. Foto: Ousu Leigh

Sandmæl tror det kan være vanskelig, både for foreldre og barn.

- Det er tabu å ikke ha råd til å reise utenlands på ferie. Det har blitt såpass vanlig å reise utenlands i dag at det er normalen, sier Sandmæl.

Selv mener forbrukerøkonomen at skolene bør jobbe for å minske feriepresset.

- De kan begynne med å fjerne stilen alle barna må skrive etter sommerferien, den markerer nok et klasseskille man gjerne vil bli kvitt.

- Hvordan tilbrakte du selv sommerferiene som barn?

- Vi var veldig mye på feriestedet der mamma kommer fra. Ofte var vi flere familier som delte en hytte. Ellers var vi mye hjemme og utforsket nærmiljøet. Nå som jeg selv har tre barn velger vi fortsatt å reise til familiestedet. Ferieminner trenger ikke å koste så mye. Det handler gjerne om opplevelsen, ikke pengene man bruker.

LES OGSÅ:Vi kjøper kaffe latte for over 7000 kroner

Denne saken ble første gang publisert 18/06 2016.

Les også