Barn og lønnet arbeid

Slik kan barn tjene penger

Det er fullt mulig for små barn å tjene gode penger. Her får du tipsene du trenger.

BABYSKUESPILLER. Tiril (her åtte måneder gammel) spiller datteren til Maria Bonnevie i filmen «Engelen» av Margreth Olin, som har premiere i august.

BABYSKUESPILLER. Tiril (her åtte måneder gammel) spiller datteren til Maria Bonnevie i filmen «Engelen» av Margreth Olin, som har premiere i august. Foto: Foto: Privat

Publisert Oppdatert

Hovedregelen i arbeidsmiljøloven er at barn under 13 år aldri kan ta lønnet arbeid.

Men har du tro på at barnet ditt vil egne seg som reklamemodell eller barneskuespiller, er det fullt lovlig å sette poden i arbeid.

Ifølge Arbeidstilsynet kan nemlig barn under 15 år «utføre kulturelt, kunstnerisk, sportslig eller reklamemessig arbeid så fremt arbeidet ikke påvirker deres sikkerhet, helse eller utvikling på en uheldig måte og ikke går ut over deres skolegang».

16.000 som Maria Bonnevies datter

Lille Tiril tjente greit på sin skuespillerdebut.

Da hun var bare åtte måneder gammel, fikk hun til sammen 16.000 kroner på åtte dagers filmarbeid.

Tiril spiller datteren til rusavhengige Lea (spilt av Maria Bonnevie) i Margreth Olins første spillefilm «Engelen», som har premiere august 2009.

Reklamefilmer er altfor godt betalt, med opp til 4000 kroner for en dag.

Mammaen til Tiril, Cecilie Eggen, som også er fagansvarlig for Klikk Mote, forteller at datteren fikk 2000 kroner per opptaksdag, uansett om dagene var korte eller lange.

- Tiden Tiril var foran kamera var ikke så lang, så dagen besto mest av venting for vår del, forteller hun.

Hemmelig Olsenbanden jr. lønn

Filmene om «Olsenbanden jr.» har blitt en av norsk films største suksesser. Nordisk Film har tjent gode penger på Olsenbandegutta, men hva de unge skuespillerne har fått betalt for arbeidet, er hemmelig.

Guttene selv får heller ikke si noe om avlønning - det er slått fast i kontrakten, ifølge produsent Rune Trondsen i Nordisk Film.

Men Trondsen opplyser at honorarene til barneskuespillerne generelt varierer kraftig.

«Reklamefilmer er altfor godt betalt, med opp til 4000 kroner for en dag, tv-drama i NRK ligger nede på 400 for en dag. Ikke uvanlig er det 800 per dag, som for barn i store roller ofte kan ganges med 30 innspillingsdager» skriver Trondsen i en e-post til Klikk.no.

NRK-stjerner

Andreas og Mariama er programledere i NRK Super-programmet «Gaven».

Andreas og Mariama er programledere i NRK Super-programmet «Gaven». Foto: Foto: NRK

Dette bør du tenke over:

Tror du at barnet ditt er den fødte tv-stjerne?

NRK rekrutterer barn gjennom flere store audition-runder hvert år, der hundrevis av barn er inne. Men før du haler 8-åringen avgårde, ber Hildri Gulliksen, redaksjonssjef i NRK Super, at du tenker over følgende:

* Sterkt medium. TV er et sterkt medium å bli eksponert på. Ikke alle barn takler dette like godt. Barna må tåle å være i fokus.

* Store ører. TV-arbeidet er en strengt iscenesatt form for lek. Barna må ha lyst til å gjøre jobben og ta denne alvorlig. De må kunne ta imot beskjeder og ha store ører.

* Fantasi. Skal barnet være med i en dramaserie, må det ha evne til å sette seg inn i en annen karakter og kunne ta imot instruksjoner fra profesjonelle voksne.

* Tjener mindre. Barna tjener mindre enn voksne profesjonelle. Det å få en rolle i NRK skal først og fremst skal være en opplevelse og en kilde til vekst for barnet, ifølge Gulliksen.

* Ingen barnestjerner. NRK har en bevisst målsetning om ikke å skape barnestjerner á la amerikanske Hannah Montana, så kanalen benytter seg av mange barn i stedet for å fronte noen få utvalgte.

NRK Super arrangerer auditioner kontinuerlig gjennom hele året. Nå planlegger de for eksempel en ny sesong av dramaserien og hiphop-musikalen AF1 (Alle For En), og skal ha audition høsten/vinteren 2009.

Les mer på NRK Super sine sider .

Statskanalen NRK hyrer stadig inn barn til forskjellige tv-oppdrag.

Barna som er med i NRKs hip-hop-musikal AF1 eller aktualitetsprogrammet Megafon, får 700 kroner for hver hele arbeidsdag.

- Det er NRKs faste takst for barn i alderen 8 til 12 år, opplyser Hildri Gulliksen, redaksjonssjef i NRK Super, NRKs kanal for og med barn.

Det høres kanskje ikke så mye ut, men får barnet en stor rolle i en dramaserie, for eksempel en julekalender, blir det fort noen tusenlapper.

Dramaserien «Linus i Svingen» og julekalenderen «Jul i Svingen» fra 2006 var en av NRKs mest omfattende egenproduserte dramaserier. Her var det mange barn i store roller, de yngste var bare fem-seks år, forteller Gulliksen.

- Barn som får store roller i tv-serier kan være involvert i dette gjennom et helt år. Størrelsen på honoraret er også avhengig av antall prøvedager, sier Gulliksen.

- De tjener penger på det, men ikke like mye som voksne. De er jo avhengige av hjelp fra profesjonelle voksne for å stå godt fram på skjermen, de har ingen faglig bakgrunn eller høye studielån å betjene. Vi ønsker dessuten ikke at penger skal være drivkraften for barna, sier redaksjonssjefen.

Gulliksen forteller at typen «pushy» foreldre, en mamma eller pappa som er overbevist om sitt avkoms stjernekvaliteter og som ofrer alt for å få barnet opp og frem i verden, ikke er en ukjent rase.

- Men vi inngår helst ikke avtaler med foreldre som har altfor store forhåpninger til sitt barns kommende tv-karriere.

Les også: Slik takler du hoggormbitt

Det viktigste er barnets egen, indre motivasjon, forklarer Gulliksen. Men NRK er avhengig av et tett samarbeid med foreldrene.

- De må være inneforstått med at NRK-jobben kan medføre lange arbeidsdager for barna, at de gjerne trenger transport, slike ting, sier Gulliksen.

Etter hennes erfaring sparer foreldrene gjerne barnas opptjente honorar på en konto som barnet ikke får tilgang til før det fyller 18 år.

- Men det er foreldrene som disponerer pengene, så hva som skjer på kammerset kan vi ikke styre.

Reklamemodeller

Synes du selv at barnet ditt er verdens peneste, og derfor den fødte fotomodell, kan Jonas Mangerud, daglig leder i modellbyåret Pholk, opplyse deg om at det synes de aller fleste foreldre om sine egne barn.

- Men vi i modellbransjen ser ikke bare etter penhet. Våre kunder er gjerne ute det særegne. Ofte søker de barn med et helt spesielt utseende, som for eksempel rødt hår og fregner, sier Mangerud til Klikk.no.

Og her kan det være penger å tjene. Mangerud forteller at en 10 år gammel gutt nylig fikk utbetalt 12.000 kroner for én dags reklamearbeid.

Bedriften som utbetalte honoraret skal bruke bildene av 10-åringen i en brosjyre som vil være i sirkulasjon i flere år fremover.

- Men slike summer hører til sjeldenhetene. Det vanlige honoraret for reklamejobber ligger på mellom 2.000-4.000 kroner for en dags arbeid, opplyser Mangerud.

Her er forskriftsbestemmelsene:

§ 6. Adgang til å sette barn til kulturelt eller lignende arbeid

Barn som er under 15 år eller er skolepliktig kan utføre kulturelt, kunstnerisk, sportslig eller reklamemessig arbeid så fremt arbeidet ikke påvirker deres sikkerhet, helse eller utvikling på en uheldig måte og ikke går ut over deres skolegang, deltakelse i yrkesveiledning eller yrkesrettet opplæring, eller deres mulighet til å få utbytte av undervisning.

Før barn settes til arbeid skal arbeidsgiver innhente forhåndssamtykke fra Arbeidstilsynet.

Når det er verne- og helsemessig forsvarlig, kan Arbeidstilsynet etter søknad gi forhåndssamtykke til at barn kan nyttes til kulturelt, kunstnerisk eller sportslig arbeid utover to timer i døgnet og tolv timer i uken.

§ 7. Samtykke fra foreldre/foresatte

Før barn som er under 15 år eller er skolepliktig settes til arbeid, skal arbeidsgiver sørge for at det innhentes skriftlig samtykke fra foreldre eller andre foresatte.

Kilde: Arbeidstilsynet

Les mer om barn og arbeid i Arbeidsmiljøloven

Det er kundene som bestemmer hvor mye barnemodellene får betalt. I Norge er det stort sett snakk om reklamejobber og diverse statistjobber. Moteoppdrag er det færre av, siden det ikke produseres så mange barnetøykataloger i Norge.

Les mer på Pholk sine sider om du ønsker at barnet ditt skal forsøke seg som modell.

Har du flere tips til hvordan barn under 13 år kan tjene penger? Skriv inn i kommentarfeltet under.

Les mer på Klikk Foreldre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning