- Vi ser ikke noen motsetning mellom idrett, frilek og styrketrening. Vi ønsker ikke å konkurrere med idretten, men heller være et alternativ, sier Mari Mauland.

Hun er fysioterapeut og faglig ansvarlig for individuell trening ved Arena Treningssenter i Stavanger. I en egen del av senteret finner man Shokk, Norges eneste treningsstudio for barn mellom 8 og 15 år.

Foreldre.no har tidligere skrevet om Sofie (10) som har personlig trener.

Skeptiske fagfolk

Da Shokk ble lansert i Norge i 2007, møtte konseptet stor skepsis. Norske fagpersoner ytret kritikk mot styrketrening som treningsform for barn og unge, og mange mente det kunne være direkte skadelig.

Men Mauland og resten av Shokk-teamet har argumentert for at det er farligere ikke å være fysisk aktiv i det hele tatt.

- Alle apparater er spesialdesignet for kroppene til barn og unge, og før man får lov til å trene styrke må man gjennomføre et teknikk-kurs, sier Mauland.

Hun mener skepsisen i stor grad er byttet ut med aksept i dag, og at etterspørselen etter tilbudet er både høy og økende.

- Skal preges av allsidighet

Jorunn Sundgot-Borgen, professor ved Norges Idrettshøyskole, mener barn primært bør leke og oppleve aktivitet via egen motivasjon. Det vil ikke nødvendigvis skje gjennom voksenstyrte aktiviteter eller treningsapparater.

Sundgot-Borgen er opptatt av at fysisk aktivitet ikke er det eneste viktige elementet i en lek- eller idrettssituasjon.

- Det er viktig å få inn det sosiale aspektet barna får ved deltakelse i idrettslag eller allaktiviteter. Trening på et treningssenter kan bli kjedelig for barn. Aktiviteter for barn skal preges av allsidighet både når det gjelder aktivitetsformer, type belastning og utfordringsnivå, sier hun.

Sundgot-Borgen understreker at barn ikke trenger styrkeapparater og manualer, men at kreativ lek og aktivitet er glimrende for optimal vekst og utvikling.

Vil ned i vekt for å unngå mobbing

Treningssentre forbindes ofte med negativt kroppsfokus og forfengelighet.

Sundgot-Borgen påpeker at barn blir lett påvirket av de som er rundt dem, og at dette også gjelder kroppsfokus på treningssentre.

Hun mener de yngste barna ikke er utviklet nok til å sortere hva som er deres behov, og at mange av deres handlinger er «herming».

- Både valg av aktiviteter, øvelser, bekledning og matinntak kan være påvirket av andres adferd, og på den måten bidra til en uheldig utvikling, sier hun.

På treningssenteret for barn innrømmer Mari Mauland at enkelte av barna ikke trener bare fordi det er gøy.

- Noen av barna som trener her oppgir at de ønsker å gå ned i vekt for å unngå mobbing, forklarer Mauland, men poengterer at treningssenteret har klare retningslinjer for å unngå kroppsfokus i treningsstudioet.

- Vi har blant annet ingen speil på veggene, og instruktørene må gå med t-skjorte. Dessuten fokuserer instruktørene aldri på at «nå skal vi forbrenne fett på baken», men på de faktiske effektene øvelsene har på kroppen, som for eksempel «denne øvelsen gir deg sterkere ben», sier hun.

Og mens barna trener, må foreldrene vente utenfor.

- Voksne har ikke adgang hos oss, sier Mauland.

Økende trend

Shokk er Norges eneste treningsstudio bare for barn, men de siste årene har det vært en økende trend å tilby pakker og kurs til barn gjennom ordinære sentre.

Sats Elixia, Nordens største treningssenter, tilbyr blant annet Kids Yoga og Kids Dance for barn helt ned til fire år. Barn i alderen 12-14 år kan melde seg på Sats Elixia Together, som gir barna anledning til å trene på senteret sammen med én av sine foreldre.

Etter fylte 15 år kan de melde seg inn i treningssenteret som normalt, til rabatterte priser.

Vokser ut av idretten

Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) utga i 2015 en rapport om barn og unge i Norge.

Ifølge rapporten er det en overdrivelse at barn er mindre aktive i dag enn for 20 år siden.

Likevel er det en klar endring i hvilke former for aktiviteter som utføres. Barn og unge sitter blant annet svært ofte foran ulike skjermer i dag, og hverdagen preges av mer stillesitting.

- Hvis foreldrene ser på treningssenter som eneste mulighet for at barna kommer seg i aktivitet, er det selvsagt bedre enn å sitte stille hele dagen, sier Sundgot-Borgen.

Generelt rapporterer NOVA om økt bruk av treningssentre og mindre tidsbruk på tradisjonelle idrettsaktiviteter etter hvert som barna blir eldre.

Andelen skoleelever som trener i idrettslag reduseres fra 58 til 24 prosent i perioden fra 8. klasse til 3. klasse på videregående. I samme periode øker andelen som trener på treningssenter fra 12 til 5 prosent.

Lavere terskel

Mari Mauland er opptatt av at de yngste skal ha et tilbud å gå til hvis de opplever at idretten ikke er noe for dem. I tillegg er det nyttig for mange aktive barn å veksle mellom idrettsaktiviteter og treningssenter, mener hun. 

- Mange av medlemmene våre driver med idrett i tillegg til å trene på Shokk, understreker hun.

For de barna som ikke driver med idrett i tillegg, kan treningssentre være en måte å holde seg i fysisk aktivitet, og en arena for læring og støtte, mener hun-

- Terskelen for å melde seg inn i et treningssenteri voksen alder kan bli lavere for de som har lært å trene riktig da de var barn, tror Mauland.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!