EKSPERTEN SVARER OM SKOLESTART:

– Jeg er bekymret over at min skolestarter skal bruke ipad på skolen. Hvorfor starter de med dette allerede i første klasse?

Hva vet vi om konsekvensene ved bruk av ipad på skolen? Hvorfor kunne ikke skolene for eksempel holdt de første skoleårene fri for skjerm? spør forelder. Se svaret fra ekspert Robert M. Flatås

Pluss ikon
SVARER: Eksperten svare bekymret forelder om skjermbruk i undervisningen til de minste skolebarna.
SVARER: Eksperten svare bekymret forelder om skjermbruk i undervisningen til de minste skolebarna.
Publisert

Spørsmål:

Jeg er forelder til skolestarter og er bekymret over at de allerede i første klasse skal begynne med Ipad som læringsverktøy. Hva vet vi om konsekvensene ved dette? Hvorfor kunne ikke skolene for eksempel holdt de første skoleårene fri for skjerm?

Svar:

Hei. Jeg forstår din bekymring om økt skjermbruk blant barn de siste årene. Her må skolen ha et bevisst forhold til mengden skjermbruk.

Det er ikke løsningen å holde de første skoleårene fri for skjerm da elevene skal utvikle digitale ferdigheter gjennom å bruke digitale ressurser. Skulle vi holdt de første skoleårene fri for skjerm, ville det og ført til at elevene ikke ville ha fått tilgang til en rekke moderne, tilpassede og gode digitale læringsressurser som er med på å styrke deres læringsutbytte.

Videre skal elevene på 1.-3. trinn gjennomføre skriftlige heldigitale kartleggingsprøver i flere fag, og dette må elevene forberedes på. På en annen side er det viktig at bruk av Ipad ikke bør brukes gjennom hele skoledagen.

Det som fungerer i en trykt bok, funker ikke nødvendigvis på skjerm. Ligner det man har på skjermen i en bok, så kan heller boka brukes. Skjermen er nok kommet som en viktig og naturlig del av hverdagen på skolen, men det blir viktig å finne en balanse slik at barnet også får tid til fysisk aktivitet, lek og læringsaktiviteter uten skjerm.

Forskning viser blant annet at for mye stillesittende skjermbruk blant barn og unge kan ha negative konsekvenser for deres øyehelse, fysiske og psykiske helse, mens andre studier viser at dagens barn blir både mer intelligente og mer tilfredse med livet.

Kanskje uttrykket «alt med måte» kan være klokt og sunt i denne sammenheng. Skjerm på fritiden bør også begrenses, men det er en annen tematikk som foreldre må være obs på.

Kanskje skjermbruk kan være tema på et foreldremøte i løpet av skoleåret?

Mvh Robert M. Flatås

Førstelektor i pedagogikk og tidligere rektor og lærer

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Eksperthjelp: Bolig | Hytte | Sex og samliv

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 13/08 2023.

Les også