Ungdom og fest:

Den første festen

10 råd til foreldre som sender tenåringen alene på fest for første gang.

NYTTÅRSAFTEN: Vil tenåringen din feire nyttår med venner i stedet for familien? Snakk sammen før festen, og sørg for at barnet ditt kommer seg trygt hjem.
NYTTÅRSAFTEN: Vil tenåringen din feire nyttår med venner i stedet for familien? Snakk sammen før festen, og sørg for at barnet ditt kommer seg trygt hjem. Foto: Foto: Thinkstock
Sist oppdatert

Før eller siden vil det skje: Ungdommen din sier takk og farvel til lørdagskosen hjemme, og melder fra at nå er det fest med vennene som gjelder.

En skrekkens dag?

Ikke nødvendigvis. Hvis barnet ditt er godt opp i tenårene er dette en helt naturlig utvikling.

Derfor vil vi heller si:

Gratulerer! Dere har nådd en ny milepæl i foreldreskapet og utviklingen av forholdet mellom foreldre og barn.

Og som ved alle andre nye utfordringer, er det lurt å stille forberedt og være klar for både oppturer og nedturer underveis. Da blir det lettere for både foreldre og tenåringer å gå den nye virkeligheten trygt i møte.

- En dag vil barna teste alkohol selv, og da ønsker jeg ha vært et trygt forbilde for dem, skriver vår bloggspaltist Jona Runarsdottir.

- Hent selv eller spander en taxi

Stein Erik Ulvund er professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, og forfatter av en rekke bøker om barn og barneoppdragelse. I 2014 ga han ut boken Forstå tenåringen din, om hvordan foreldre kan takle det å ha en tenåring i huset.

- Jeg synes ikke man bør nekte tenåringen sin å gå på fest med venner, de må få gjøre seg den erfaringen. Og det er slett ikke sikkert at fest er det samme som fyll, sier Ulvund.

Men selv om han mener at ungdommene må få lov til å gå på fest, fritar han ikke foreldrene ansvaret for å følge med.

- Foreldre må holde øynene åpne, vite hvor barna er, og sørge for at de kommer seg trygt hjem igjen, sier Ulvund.

Det siste punktet innebærer i mange tilfeller at foreldrene må gjøre avtaler om henting og dermed holde seg edru selv.

- Det kan bli noen perioder der man kanskje må kjøre litt mer bil enn man egentlig har lyst til, sier Ulvund.

- Men sikkerhetsmessig er det smart. Hvis tenåringen din synes det er flaut å bli hentet på fest, kan dere avtale henting i en sidegate fra der selve festen er. Eventuelt spandere en taxi hvis man har råd til det, sier han.

- Ikke skjul de positive sidene

Når spørsmålet om å dra på fest dukker opp for første gang, kan det være en fin anledning til å snakke med tenåringen sin om alkohol. Men foreldre bør ikke sette i gang med noen skremselstale om alt det fæle som kan skje dersom man drikker, mener Ulvund.

10 råd før festen

1. Send alltid ungdom under 18 år tomhendt på fest. Vinflasken du sender med hjemmefra, drikkes ikke i stedet for, men i tillegg til annen alkohol.

2. Snakk om virkningene av alkohol. Ikke skjul de positive sidene, men legg vekt på at de negative sidene kan ha store konsekvenser.

3. Si tydelig fra at smuglersprit og hjemmebrent er svært farlig. Vær klar på at hvis tenåringene først skal drikke, må de alltid velge pol- eller butikkvarer.

4. Server middag hjemme før tenåringen drar. Fest på tom mage er sjelden en god ide.

5. Vit alltid hvor festen er, og hvilke venner barnet ditt er sammen med.

6. Sørg for at barnet ditt kommer seg trygt hjem. Hent selv eller avtal kjøring med andre foreldre. Spander eventuelt en taxi.

7. Avtal et hentested i nærheten, for eksempel i en sidegate, dersom tenåringen synes det er flaut å bli hentet på fest.

8. Avtal alltid et tidspunkt for når tenåringen skal være hjemme. Forsinkelser skal meldes fra om, og mobilen skal alltid være på.

9. Ikke bli sint dersom tenåringen din kommer hjem beruset. Det er mye bedre enn at han ikke kommer hjem. Finn heller fram spybøtta, og spar den store samtalen til dagen derpå.

10. Vær bevisst på ditt eget alkoholforbruk. Du er en rollemodell for barna dine, og den med størst innflytelse på deres forhold til alkohol.

- Man bør gi realistisk informasjon, og starte med å fortelle om de positive sidene ved å drikke alkohol, som at det gir en behagelig følelse i kroppen, at man slapper av og blir mer sosial og i bedre humør. Da er det større sjanse for at ungdommen også lytter til det du sier om de negative sidene ved alkohol, mener han.

For skjuler du de positive sidene, kan det lett virke dobbeltmoralsk om du selv nyter noe du bare snakker om som negativt.

- Mange foreldre gruer seg til å snakke med barna sine om alkohol fordi de er redde for å få motspørsmål om sitt eget forbruk, sier han.

- Send dem tomhendt avgårde

Den aller viktigste huskeregelen for foreldre som mistenker at barna kommer til å drikke på fest, er at de aldri skal sende med barna alkohol hvis de er under 18 år.

- En ting er at det er ulovlig. I tillegg tror mange at tenåringene da vil drikke bare det de får med seg hjemmefra, men det stemmer ikke. De drikker det i tillegg til det andre. Send tenåringen tomhendt på fest, oppfordrer Ulvund.

I tillegg er det viktig å informere om farene ved å drikke smuglersprit eller hjemmebrent.

- Smuglersprit og hjemmebrent vet man aldri hva er. Vær tydelig på at hvis de først skal drikke, må de kun holde seg til øl, cider, rusbrus eller polvarer, sier han.

Spybøtte bedre enn tordentale

Og hvis det utenkelige skjer, og det en gang så søte, lille barnet ditt kommer hjem sørpe full? Hva gjør en fortvilet forelder da?

- Du skal i hvert fall ikke bli sint, sier Ulvund.

Blir du sint, risikerer du at barnet ditt ikke tør komme hjem neste gang, og heller overnatter hos andre.

- Og spar tordentalen til dagen etterpå. Sørg heller for at barnet kommer seg i seng, og sett spybøtta klar ved siden av sengen. Tenk nøkternt – de aller fleste foreldre vil oppleve dette før eller senere. Og se det positive i situasjonen: Barnet ditt kom seg trygt hjem. Det er en god ting, sier Ulvund.

Dropp også forhøret etterpå om hvem som gjorde hva og hvordan festen var, oppfordrer han.

- Også ungdommer har rett til privatliv. Foreldre har faktisk ikke krav på å få vite alt, sier Ulvund.

- Lag alternativ fest hjemme

May Ullnæss er helsesøster ved helsestasjon for ungdom i Bærum kommune, med ansvar for rusarbeid rettet mot ungdom.

Hennes erfaring er at ungdomsfestene som regel begynner i tiende klasse.

- Som forelder må man nok akseptere at dette er noe som kommer, men om barna er under 16 år synes jeg foreldre fint kan si at de skal være hjemme på vanlige festdager som for eksempel nyttårsaften. Men da kan man kanskje sørge for å feire sammen med andre voksne med ungdommer barna kjenner, og gjøre det til en hyggelig feiring for både voksne og barn, sier hun.

 

- Vis måtehold selv

Dersom barna skal på fest uten foreldrene for første gang, er det viktig med noen kjøreregler, mener Ullnæss.

- Snakk med foreldrene til de andre som skal på festen, og avtal gjerne kjøring og henting i fellesskap. Pass på at ungdommene har spist middag før de drar – det er sjelden særlig mye mat på disse ungdomsfestene. Og send aldri med alkohol til ungdom under 18 år, sier hun.

I tillegg er det viktig å snakke om hvordan alkohol og andre rusmidler virker på kroppen, og hvorfor man som forelder blir bekymret for ungdom som drikker.

- Her er det egentlig innsatsen du har gjort tidligere som teller, for dette burde man begynne å snakke om allerede de siste årene av barneskolen, sier Ullnæss.

I tillegg mener hun foreldre må huske på hvor stor innflytelse de har på barna sine når det gjelder alkoholvaner.

- Jeg mener ikke at foreldre må være helt avholds, men det er viktig å vise måtehold og være bevisst på sitt eget forbruk. Foreldre og andre nære omsorgspersoner er viktige rollemodeller, og ungdom skal ikke oppleve dem som fulle, sier helsesøsteren.

Denne saken ble første gang publisert 30/12 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også