Barn og sex

Sex kan skremme barna

- Minner mer om mishandling enn bekreftelse på at noen er glade i hverandre, sier sexolog.

VANSKELIG FOR BARNA? Det kan være en utfordring å ha et aktivt sexliv i et hus fullt av barn.

VANSKELIG FOR BARNA? Det kan være en utfordring å ha et aktivt sexliv i et hus fullt av barn. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Publisert Oppdatert

- Hvordan skal vi leve ut vår seksualitet med huset fullt av barn, spør en kvinne sexolog Gro Isachsen på Doktor Online.

Noe du lurer på? Spør Gro Isachsen om sex og samliv her.

- Hvordan barn reagerer på at voksne har sex kommer mye an på hva slags fortolkningsfilter de har på det de opplever. Jeg har hatt klienter som forteller om både gode og dårlige opplevelser av å ha sett og/eller hørt foreldre ha sex, svarer sexolog Gro Isachsen.

- Sex kan virke ganske skremmende fordi både kroppsspråk og ansiktsutrykk etter at begge har tent lett minner mer om mishandling enn bekreftelse på at noen er glade i hverandre. Det skjer lett om barn kommer uforvarende på midt i en sexakt og de ikke har sett slik før og heller ikke får forklart hva foreldrene gjør.

Dårlig samvittighet

Isachsen svarer på Klikk.no og Doktor Online på spørsmål vedrørende samliv og seksualitet. Kvinnen med denne henvendelsen forteller at hun og partneren har flere barn som bor hjemme, og at de er i alderen 9 til 20 år.

- Jeg merker at vi har litt dårlig samvittighet om vi ligger lenge på morgenen og elsker. Blir redde for å bråke for mye og så videre. Beliggenheten til soverommet vårt er ikke optimal. Det er inneklemt mellom alle barnesoverom. Vi vet ikke helt hvor mye lyd som høres gjennom veggene, skriver damen.

Kyss på sofaen

ENDRET UTTRYKK: Uttrykket vårt endrer seg når vi har sex. Det kan barna oppleve som skremmende.

ENDRET UTTRYKK: Uttrykket vårt endrer seg når vi har sex. Det kan barna oppleve som skremmende. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock

- Tar de skade av å høre oss elske?

- Det er sjelden dramatisk å høre voksne ha sex. Særlig ikke om smaskelyder og typiske elskovslyder blandes med latter og andre godlyder, skriver Isachsen, som oppfordrer foreldrene til å bli mer intime utenfor soverommet også.

- At dere kysser og kryper inntil hverandre og koser mens barna er tilstede, gjerne lager noen lyder, men uten å ta kosen lengre enn felles favntak på sofaen med klær på. Mange barn sier at de synes alt av kjærtegn er flaut. Andre synes det gir trygghet fordi det bekrefter at de voksne er glade i hverandre dersom de skjønner og får fortalt sammenhengen, sier sexologen.

Les hele innlegget her.

Si det er lek

Når det kommer til hva man gjør hvis man blir fersket, sier Isachsen man kan avdramatisere det som har skjedd alt ut fra hvor modne barna er, uten at en behøver å beskrive i detaljer.

Les også: Tatt på fersken av barna

- For de yngste kan det holde at dere forteller at dette er de voksnes måte å leke på. En dårlig måte å reagere på er til sammenligning om barna blir ropt til for eksempel at de må komme seg ut - noe som kan gjøre barnet redd og tanker om at de har gjort noe galt. Da kan alt med sex både der og da og senere oppleves som skremmende og vanskelig, skriver sexologen.

- Hvordan barn reagerer på at voksne har sex kommer mye an på hva slags fortolkningsfilter de har på det de opplever. Jeg har hatt klienter som forteller om både gode og dårlige opplevelser av å ha sett og/eller hørt foreldre ha sex.

Les mer om samliv på Klikk Forhold

Les også:

Slik takler du skilsmisser

Slik er nordmenns sexliv

Dette får barna i ukelønn

Slik henger en norsk dorull

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning