Sen grøtstart linket til cøliaki

...Og amming beskytter i hvert fall ikke.

Publisert

(SIDE2): - Konklusjonen vår er at amming ikke beskytter mot cøliaki, sier forfatter av den oppsiktsvekkende studien, Ketil Størdal i Folkehelseinstituttet til Side2.

Tidligere har man trodd at amming har hatt en beskyttende effekt.

Det er i Mor og barn-studien i regi av Folkehelseinstituttet at forskere har sett på sammenhengen mellom glutenholdig mat når man gir grøt og cøliaki.

Spedbarn som fikk gluten innført i kosten etter seks måneders alder hadde høyere risiko for å utvikle cøliaki enn de som fikk slik mat tidligere og de barna som fortsatt ble ammet etter 12 måneder hadde også en forhøyet risiko.

Mange foreldre lurer på når de skal begynne med grøt. Anbefalingene fra norske helsemyndigheter er fortsatt morsmelk som eneste næring i de første seks levemånedene og amming gjennom hele det første leveåret.

- Anbefalingene fra norske helsemyndigheter skal revideres av Helsedirektoratet nå i år og denne studien vil være med i vurderingen ved revisjon av disse rådene, sier Størdal.

Hadde fått morsmelk lengre
Gluten finnes blant annet i hvetegrøt. I studien er det brukt data fra Den norske mor og barn-undersøkelsen og resultatene viser at risikoen for cøliaki var hele 27prosent høyere hos barn som startet med glutenholdig mat sent, det vil si først etter seks måneders alder.

Tidlig start av glutenholdig mat, det vil si fire måneder eller tidligere, hadde ikke sammenheng med økt risiko for cøliaki, men bare åtte prosent av barna startet så tidlig, noe som gjør resultatene usikre, skriver Folkehelseinstituttet på sine sider.

Om barnet fortsatt ble ammet ved introduksjon av gluten i kosten, viste ingen sammenheng med risiko for cøliaki, men barn med cøliaki hadde fått morsmelk litt lengre enn de øvrige.

Det beste vil ifølge denne studien altså være å introdusere glutenholdig mat som hvetegrøt ved mellom 4 til 6 måneders alder.

Ved seks måneders alder fikk 78 prosent av barna fortsatt morsmelk, og 53 prosent hadde startet med glutenholdig mat. Fra tidligere vet man at jenter har større risiko for sykdommen, og at arvelighet spiller en viktig rolle. Analysene måtte derfor justeres for blant annet om mor hadde cøliaki.

Mørketall
Cøliaki finnes hos om lag en prosent av befolkningen og det antas det at 7-8 prosent av befolkningen i Norge ikke tåler gluten. Alle disse har en form for glutenintoleranse. Noen har cøliaki, mange har ikke-cøliakisk glutensensitivitet, få har DH (Dermatitis herpetiformis, som kalles «hudens cøliaki») mens andre igjen har hveteallergi.

Om lag ett av 200 barn har fått diagnosen ved skolestart. Fra andre skandinaviske land har man sett at om lag tre ganger flere har sykdommen enn de som har fått diagnosen.

Tidligere studier har vist at tidspunktet for introduksjon av gluten kan spille inn, der gluten både før fire måneders alder og etter seks måneders alder kan henge sammen med økt risiko for cøliaki.

- Vi har sett denne sammenhengen tidligere, fra en amerikansk studie fra 2007. Nå venter vi også på svarene fra en omfattende europeisk undersøkelse, som vil si noe om tidpunktet for innføring av glutenholdig mat har en sammenheng med forhøyet risiko.

Les mer om cøliaki på Norsk cøliakiforening (NCF)

Denne saken ble første gang publisert 10/10 2013.

Les også