Frivillig barneløs

Sara er frivillig barnløs: – For meg er det ikke et fravalg av barn, men et tilvalg av andre ting

Lysten til å få barn våknet aldri i Sara Schlüter. Mens hun var i 20-årene og 30-årene var det mye annet hun var opptatt av. Til slutt tok hun er irreversibelt valg.

BARNELØS: Sara er tilfreds med et liv uten barn.
BARNELØS: Sara er tilfreds med et liv uten barn. Foto: Stine Tidsvilde
Sist oppdatert

Danske Sara Schlüter (42) har aldri hatt den trangen til å få barn som mange andre kvinner ofte beskriver.

Da hun var yngre, tenkte hun at hvis hun møter en hyggelig mann, så ville kanskje lysten våkne. Men lysten ble aldri vekket.

– Jeg kan ikke telle hvor mange ganger både menn og kvinner gjennom årene har sagt «du vil angre på dette», og det er jo egentlig ganske ufølsomt. Jeg ville aldri sagt til en gravid kvinne: «Gratulerer! Men er du helt sikker på at du ikke kommer til å angre?», sier hun til Alt for damerne.

De har stilt Sara spørsmål om valget hennes:

Når bestemte du deg?

Jeg var ikke i noen seriøse forhold i 20-30-årene mine. Da søsteren min fikk konstantert bryskreft, og vi begge er bærere av det såkalte, BRCA-genet, bestemte jeg meg uten å nøle for å fjerne underlivet mitt som 39-åring.

BRCA1 og BRCA2 er to gener som er forbundet med svært høy risiko for bryst- og eggstokkreft hvis de forandres (muteres).

Kilde: SML

Se mer

I min fars familie var det en dyster statistikk om at man enten døde som 57-åring eller ble 97 år gammel. Jeg ville ikke gamble med helsen min på den måten.

Ironisk nok møtte jeg «den store kjærligheten» et par måneder etter operasjonen. Tannbørsten hans flyttet inn hos meg tre dager etter, og tre uker senere fikk han en nøkkel til leiligheten min.

Han hadde allerede to barn fra et tidligere forhold og ønsket ikke flere, så det var helt uproblematisk at jeg verken kunne eller ville ha barn.

Les også: Anette-Emilie (48) vurderte å brenne vugga hun selv hadde snekret. Så skjedde det et «mirakel»

Hva har det gitt deg å være barnløs?

Enorm stor frihet. Jeg blir ofte spurt om mine overveielser rundt å fjerne underlivet, fordi avgjørelsen min var så endelig, men det er jo mange ting i livet som er slik.

Løpet er ikke kjørt fordi jeg aldri blir en ballettdanser, eller at kjæresten min aldri blir profesjonell fotballspiller. Det er så mye vi velger bort hver gang vi velger noe – så hvorfor kaste bort tid på å ergre seg?

Jeg er utrolig glad for livet mitt. Jeg har en veldig spennende jobb som presseansvarlig i Københavns politi, hvor jeg nesten alltid kan være en fleksibel medarbeider uten faste sluttider.

Min store hobby, som består av reising og nytelse av god mat og vin, kan jeg dyrke når som helst og slik jeg vil.

Når kjærestens barn blir store, kan vi leve som gourmetnomader og reise to måneder til Granada eller en uke til Praha – akkurat når vi ønsker det.

For meg handler ikke beslutningen om å velge bort barn, men et valg om andre ting.

Hva har overrasket deg?

Det overrasker når andre i media beskriver frivillige barneløse som egoistiske.

Jeg forstår ikke, for det kan like gjerne gjelde de kvinnene som tar lang utdanning, men aldri bruker den fordi de velger å bli værende hjemme.

Men jeg ville aldri dømt andre menneskers individuelle valg; jeg feirer friheten vi har som borgere i et opplyst demokrati til å gjøre akkurat det vi vil, så lenge vi ikke skader andre.

Den største erkjennelsen er at jeg faktisk er veldig fornøyd med livet mitt. Jeg har ikke opplevd direkte fordømmelse, for jeg bor nok litt i et ekkokammer; men hvis valget mitt provoserer noen, så er det nok noe i dem som de må se på.

Danmark:

Det har ikke vært noen vesentlig endring i antall kvinner som ikke får barn de siste 20 årene. I 2003 var 11,3 % av danske kvinner barnløse da de fylte 50, i 2013 var tallet 12,6 %, og i 2023 12 %.

Kilde: Dansk Statistikk

Norge:

Av kvinnene som fylte 30 år i 2022, var det 54 prosent som ikke hadde fått barn. For ti år siden var tilsvarende andel 42 prosent.

Blant de som fylte 35 år i 2022 var det 26 prosent som ikke hadde fått barn. For ti år siden var andelen 21 prosent.

Kilde: SSB

Se mer

Les også (+): Line og Bjørn Vidar hadde tatt et valg om å ikke få flere barn. Så skjedde det utenkelige

Har du følt deg utelatt fra et fellesskap?

Jeg begynte en gang å gråte da en venn fortalte meg at hun var gravid. Jeg føler meg fortsatt dårlig over det.

Det var en stor overraskelse, og jeg ble bare overveldet og redd for at jeg skulle miste henne som venninne.

Jeg kommer til å savne venner som skal bli mødre en stund. Men jeg har også sett det passere; og ja, de kommer tilbake.

Noen ganger har jeg kjedet meg på middager hvor det ble snakket om barn, men jeg har venninner som er flinke til å sette seg inn i andres sted, og som noen ganger er glade for at de slipper å snakke om barn med meg.

Hvorfor tror du dine personlige valg betyr noe for andre?

Det er tross alt innkodet i oss at vi må få barn for å opprettholde menneskeheten; valget mitt kiler nok det primalinstinktet. Og jeg tror også at mange får barn fordi «det er det man bare gjør».

Men som samfunn har vi blitt flinkere til å respektere hverandre og erkjenne at vi ikke alle trenger å gjøre alt på samme måte.

Har du vært redd for å angre når du ble eldre?

Når søsteren min eller vennene mine klager på noe om barna, kan jeg si «du kan i det minste ha barnebarn».

Jeg vil heller ha barnebarn enn barn. Og jeg ville oppleve barna mine - fordi jeg tror at de hadde vært vakre og nydelig; men det er mer en fantasi enn et virkelig ønske.

Jeg har blitt en god tante, nevøene mine liker meg, og jeg har godt tak i de fleste babyer.

Les også (+): Mamma sier hun ikke vil være bestemor og det er så sårt

Antall fødsler har økt

Ane Margrete Tømmerås i SSB forteller til Klikk.no at gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende i Norge har bikket 30 år.

– For kvinner 30,2 år og for menn 32,2 år. Det er mange grunner til hvorfor snittalderen har økt de siste årene. Blant annet lenger utdanning, etablering av partner, bolig og jobb er noen faktorer som spiller inn, informerer hun.

I Danmark er tallene nokså identiske:

Gjennomsnittsalderen for fødende kvinner 29,9 år i 2022. For førstegangsfedre er gjennomsnittsalderen 31,5 år, ifølge Danmarks statistikk.

Tømmerås forteller at de tror antall barn hver kvinne får i snitt i livet sitt i Norge, vil synke årene fremover.

– De neste ti årene tror vi at antallet barn per kvinne vil gå fra litt over 1,9 i snitt til cirka 1,7, sier hun.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI), gikk antall fødsler i Norge faktisk opp i løpet av fjoråret. Økningen var størst i nord.

Foreløpige tall fra Medisinsk fødselsregister viser at det i fjor ble født 52.551 personer i Norge, opplyser FHI i en pressemelding.

Det er 500 flere enn året før og en økning på én prosent.

Ønsker ikke barn

En studie som ble publisert i 2022 fant flere årsaker til hvorfor noen kvinner ikke ønsker å få egne barn.

De barnfrie som er blitt undersøkt har ulike motivasjoner for hvorfor de ikke vil ha barn, men generelt er et ønske om et fritt og fleksibelt liv vanlig – et liv som ikke ville latt seg kombinere med barn, skriver Melissa Geelmuyden Andersen i studien som er publisert på Idunn.no.

De barnfrie fremstår som fornøyde med sin livssituasjon uten barn. Frihet til å disponere tiden og å reise, overbefolkningsspørsmål og karriereambisjoner var blant motivasjonene til de norske kvinnene.

Forskning viser videre at sosiale forhold gjennom livsløpet kan være med på å begrense de barnfries mulighet til å få barn, står det i studien.

Denne saken ble første gang publisert 04/04 2024, og sist oppdatert 04/04 2024.

Les også