Pilotfrue (26) : - Jeg skjønner jo nå at det å få barn ikke er en selvfølge

- Utfordringen er ikke helt uvanlig, sier gynekolog.

 - Det kom som et sjokk og selv om vi ikke har lykkes i prøvingen til nå, så trodde jeg virkelig ikke at jeg som er så ung skulle ha problemer med å bli gravid.
 - Det kom som et sjokk og selv om vi ikke har lykkes i prøvingen til nå, så trodde jeg virkelig ikke at jeg som er så ung skulle ha problemer med å bli gravid. Foto: (Foto: Pilotfrue.blogg.no)
Publisert

(SIDE2): Side2-blogger Julianne Nygård, som skriver bloggen Pilotfrue, har skrevet et åpent innlegg om hvordan hun og mannen Ulrik Nygård  (36) trenger hjelp til å få barn.

Julianne, som bare er 26 år, har fått beskjed om at hun har et lavere antall egg enn det hennes alder skulle tilsi.

Noe som kom som et sjokk, forteller hun til Side2.

- Jeg ble helt hvit i ansiktet. Det kom som et sjokk og selv om vi ikke har lykkes i prøvingen til nå, så trodde jeg virkelig ikke at jeg som er så ung skulle ha problemer med å bli gravid.

 - Trodde det skulle gå lekende lett

Hun forteller at hun og Ulrik bestilte fertilitetsutredning først og fremst for å få råd og veiledning videre. Grunnen var at de ikke hadde blitt gravide etter at de hadde prøvd i litt under ett år.

Slik fungerer det

Kvinnen fødes med et bestemt antall egg, det blir ikke flere. Ved hver menstruasjon utvikles ett eller flere egg til modning. Antall egg synker med årene og i tillegg reduseres kvaliteten på eggene.

(Kilde: Spiren)

 - Ingen av oss trodde at vi hadde et problem, kun at vi eventuelt hadde bommet på eggløsning eller lignende, sier hun til Side2.

Hun forteller også at hun trodde det å få barn kom til å gå «lekende lett».

- Fordi vi begge er friske og raske. Jeg var derfor livredd for å slutte på p-piller før bryllupet vårt i februar i tilfellet jeg skulle bli gravid med en gang. Hadde vi visst det vi vet nå, så hadde vi fokusert på barn først, ikke bryllup. Helt klart, sier hun.

Og legger til:

 -  Jeg skjønner jo nå at det å få barn ikke er en selvfølge.

LES OGSÅ: Psykiater: - Overvektige barn vet at de er overvektige

 - Kan være arvelig

Gynekologen Julianne oppsøkte kan fortelle at utfordringen hun og Ulrik står overfor nå ikke er helt uvanlig.

 - Det skyldes oftest genetiske faktorer og kan være arvelig betinget. Dette er ikke sort-hvitt, men det er glidende overganger og også store variasjoner fra kvinne til kvinne. Noen har veldig få egg, mens andre har bare litt færre enn gjennomsnittet. Det er også omdiskutert hva som er lite og hva som er mye. Det er viktig å påpeke at selv om man har færre egg enn gjennomsnittet, så trenger det ikke å være noen krise, sier gynekolog ved Spiren Fertilitetsklinikk, Liv Bente Romundstad.

  Julianne og Ulrik har forsøkt å få barn siden de giftet seg i februar i år.
  Julianne og Ulrik har forsøkt å få barn siden de giftet seg i februar i år. Foto: Pilotfrue.blogg.no

 - Vær bevisst egen kropp og ikke vent for lenge

Hun forklarer også at det ikke er bare antall egg det kommer an på, men at kvaliteten på eggene har mye å si. Kvaliteten er det imidlertid vanskelig å teste med mindre man gjennomgår et prøverørsforsøk.

- Vår oppgave er å gi par som kommer til oss realistiske forventninger, men også en trygghet i forhold til hvilke valg de har. Og selv om det ikke er slik at mange unge kvinner under 30 år har utfordringer med at de har få egg igjen, så er min oppfordring til kvinner å være bevisst sin egen kropp slik de ikke venter for lenge. Dette gjelder særlig kvinner som er over 35 år eller de som er yngre enn 35 år hvis de har forsøkt ett års tid å bli gravide.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at gjennomsnittsalder for førstegangsfødende i 2015 var 28,9 år i Norge og for hovedstaden er gjennomsnittsalderen på 30,8 år.

LES OGSÅ: - Vi oppdrar en stor andel barn til å bli egoistiske og bortskjemte voksne

De vanligste årsakene til at noen strever

Gynekologen påpeker at problemer med færre egg enn gjennomsnittet på ingen måte er en folkesykdom og at det kun gjelder for en liten del av befolkningen.

Gynekolog Liv Bente Romundstad mener kvinner ikke bør vente for lenge med å få barn.
Gynekolog Liv Bente Romundstad mener kvinner ikke bør vente for lenge med å få barn. Foto: Ole Jørgen Larssen (TYD)

 - Det er ikke slik at man verken må eller skal sjekke dette, men det er allikevel en av de vanligste utfordringene mange par har. Og helst gjelder dette for kvinner som er over 35 år.

 - Hvilke andre utfordringer er vanlige?

 - Nedsatt sædkvalitet hos menn, dårlig kvalitet på eggene, problemer med eggløsning eller skader på eggledere er de mest vanlige årsakene til at 1 av 6 par strever med å bli gravide.

 - Opplever du at mange tror at det å bli gravide ikke er et problem?

 - For de fleste er det heller ikke det, men vi opplever en økende andel kvinner i høy alder som har urealistiske forventninger til at de kan få barn med egne egg.

LES OGSÅ: Her er tegnene på at barnet ditt har god selvfølelse

 - Jeg tenker at det blir veldig tøft

Julianne og mannen har valgt å være åpne med sine utfordringer og forteller at de har fått en enorm støtte av Juliannes lesere på bloggen.

- Det er gøy å dele alt som er fint og flott, men det er mye viktigere å dele det som er vanskelig og vondt. Både for vår egen del og for andres del. Ulrik og jeg opplever enorm støtte fra mine lesere gjennom bloggen. Derfor ser vi ingen grunn til å stoppe med delingen og åpenheten nå som ting begynner å bli utfordrende. Det er jo nå vi trenger denne støtten som mest.

Hun tror også at hennes egen utålmodighet muligens kan ha reddet paret fra å bli ufrivillig barnløse.

- Jeg er kjent for å være utålmodig. Fra jeg møtte Ulrik for første gang i januar 2014, så har mye skjedd på kort tid. Vi ble kjærester, samboere, kjøpte hus sammen og giftet oss fortere enn de fleste.  Min utålmodighet har kun gitt meg fordeler i livet og nå den største fordelen av alle, nemlig å vite om et problem som fortsatt kan løses før det er for sent. Kanskje har min utålmodighet reddet oss fra å forbli barnløse?

Veien videre tror Julianne kan bli en prøvelse, men hun føler seg allikevel klar.

- Jeg tenker at det blir tøft. Veldig tøft. I tillegg blir det enda tyngre å eventuelt svelge flere skuffelser nå, som jo er en stor risiko med prøverørsbehandling. Jeg håper så inderlig at dette går på første forsøk, men vi gir ikke opp. Aldri i verden. Barn er glede for både Ulrik og meg. Nå som vi drømmer om å skape en familie sammen er naturligvis barn vårt største ønske.

Har du fått med deg noen av disse populære videoene?

Screen9v2

Screen9v2

Screen9v2

Screen9v2

Denne saken ble første gang publisert 03/11 2016.

Les også