Sparetips

5 skjulte pengesluk for småbarnsfamilier

Hva må vi ha, hva er unødvendig, og hva kan vi gjøre smartere? Vi har spurt spareekspertene.

Det er lurt å lære barna tidlig om sparing.
Det er lurt å lære barna tidlig om sparing. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

En ny trehjulssykkel, den dyreste skalldressen, og den rosa dukkevognen med blomster på. Minstemann skal ha det nyeste, det kuleste og søteste, og det dyreste og beste. Det er støtt og stadig noe som må kjøpes inn og brukes penger på.

Mange ting kjøper vi inn på autopilot, og ikke fordi vi egentlig må ha det. Så hva er det vi faktisk trenger, hvor kan vi spare inn, og hva er det vi ikke må ha?

Vi har spurt en rekke spareeksperter, som deler sine beste tips for hvordan småbarnsfamilier kan ta smartere valg i hverdagen.

1. Barneprodukter vs. «vanlige produkter»

- Alt som rettet mot barn, som ofte er produkter som er innpakket i emballasje med bamser eller figurer fra den og den serien, er nesten alltid dyrere enn alternativet, sier supersparer, podcaster og forfatter Lise Vermelid «Pengesnakk» Kristoffersen om produkter som retter seg mot barn.

Det være seg porsjonspakker med en kilopris som er mye høyere enn tilsvarende produkter, minifrukter i små beger med søte dyrefigurer på, eller en glitrende såpe prydet med «Paw Patrol»-Skye – velger du en annen såpe som er Svane- og NAAF-merket er den garantert like bra for barn.

TENK DEG OM: Må akkurat dette produktet være et barneprodukt, eller vil det rimeligere alternative være akkurat like bra? - Alt som er spesielt til barn, det betaler vi en ekstra pris for, forteller spareekspert Lise Vermelid Kristoffersen.
TENK DEG OM: Må akkurat dette produktet være et barneprodukt, eller vil det rimeligere alternative være akkurat like bra? - Alt som er spesielt til barn, det betaler vi en ekstra pris for, forteller spareekspert Lise Vermelid Kristoffersen. Foto: Kristine Elvemo

- Husk å alltid se på kiloprisen når du handler, og sammenlign tilsvarende varer. I stedet for å kjøpe barnetilpassede produkter, eller små porsjonspakker, kan man ofte spare på å kjøpe inn produkter som man kan skjære til eller porsjonere ut selv, sier Kristoffersen.

Tenk deg om før du kjøper. Behøver dette produktet å være et «barneprodukt», eller gjør et vanlig produkt akkurat samme nytten? Trenger vi denne fancy badeleken eller kan en kopp og en tom ketsjupflaske gjøre akkurat den samme nytten for ettåringen?

- Man trenger jo egentlig ikke masse barneservise, for eksempel. Barn kan fint lære seg å bruke både vanlig asjett og glass, fra de er ganske små. Så det er mange ting man kan tenke over nytten av, både pengemessig og miljømessig. Alt som er spesielt til barn, det betaler vi en ekstra pris for, sier Kristoffersen.

Hvorfor kjøpe pakke på pakke med tørrkluter og våtservietter når gjenbrukbare vaskekluter gjør jobben akkurat like godt?

Nettopp det leder oss til neste tips:

LES OGSÅ: - Foreldre kan gå glipp av hundretusener

- Du får kjøpt mange produkter som forlenger levetiden på forskjellige typer klær, og som gjør at du til syvende og sist sparer mye penger.

- Det finnes egne vaskemidler du kan bruke for å impregnere plagget, som vinterdresser, jakker og skallklær. Bruk helst en PFAS-fri impregnering.

- Aquasure er et vanntett middel som du kan bruke til å tette igjen hull eller rifter på gummistøvler, regntøy og lignende.

- Flekkfjernersåpe, som Sonett, er et miljøvennlig og godt alternativ til å få bukt med robuste flekker.

- Fotstrikker er som oftest det som blir først slitt på dresser, men dette kan du kjøpe nytt og enkelt sy på. Manglende knapper er også enkelt å fikse selv.

- Hull i ull? Sy! Har ullen krympet lit? Strekk det etter vask, gjerne etter å ha lagt det i en balje med litt hårbalsam i rundt ti minutter først.

Se mer

2. Nytt vs. brukt

Noen foreldre er usikre på om brukte varer er like gode. Men det er lurt å huske på at mange barneprodukter har kort levetid, av naturlige årsaker som alder og vekst. En toåring vokser ut av vinterdressen sin etter en sesong, treåringen synes ikke boken med dyrelyder i er spesielt interessant lenger, og lekegrinden ble vokst fra nesten før den ble tatt i bruk.

- Vi kjøper alt mulig brukt. Sjekk litt rundt, så finner du nesten garantert et godt alternativ til å kjøpe nytt. Det finnes så mange forskjellige sider og tilbud hvor man kan skaffe seg brukte klær utstyr billig, eller til og med gratis. Kanskje kan du få byttet til deg noe du trenger, mot noe dere ikke lenger har behov for. Mulighetene er mange. Du kan finne alt fra barnestoler til leker brukt. Det er ingen som synes dette er ekkelt eller smålig lenger, og det er helt innafor å kjøpe brukt, sier Kristoffersen.

Barnemøbler, gåvogn, trehjulssykkel, barnehageklær, vinterdresser og ull (det er mye «restvarme» igjen i brukt ull, signert tekstilforsker Ingun Grimstad Klepp) – det aller, aller meste kan kjøpes brukt.

Noe må du kanskje reimpregnere – om vannet ikke lenger perler og drenerer fra plaggets overflate er det lurt å impregnere plagget på nytt, noe må kanskje få seg en vask eller puss, og andre ting må kanskje lappes her eller der.

Er du bekymret over kvaliteten? Ta forholdsregler før du kjøper. Spør selgeren om å få se kjøpskvittering eller bevis, sjekk hvor mange som tidligere har brukt produktet eller plagget (er det også kjøpt brukt av selger?), be om å få se flere bilder, spør om hvordan ting er lagret, vasket og brukt.

Listen over hva du KAN kjøpe brukt blir alt for lang, derfor har vi heller valgt å sette inn den korte listen over produkter som du kanskje må vurdere litt nøyere før du kjøper på bruktmarkedet:

Bilseter
Problemet med å kjøpe et brukt barnesete fra fremmede, er at du ikke kan vite hva forrige eier har utsatt det for. Har barnesetet vært utsatt for kollisjon? Har det falt i bakken? Har det generelt vært utsatt for røff og brutal behandling? Sjekk Forbrukerrådets tips for kjøp av brukt sete. Dette kan også gjelde annet sikkerhetsutstyr for barn, for eksempel sykkelhjem. Gjør god research, og snakk med selger før du kjøper.

Slitte og godt brukte barnesko
Det kan være en risiko for at skoen kan ha blitt såpass nedtråkket og formet av forrige barn at det ikke passer til nestemann, men her må man se på den enkelte skoen og vurdere.

Les også (+): Kiropraktor: Dette er et tegn på at skoene definitivt ikke bør arves

Det selges likevel masse sko som fortsatt har mye, god bruk igjen i seg. Undertegnede har selv solgt flere par sko som ikke er brukt mer enn et par ganger.

Barnelege Sveinung Larsen har undersøkt saken og ikke funnet noe som kan tyde på at det er skadelig å kjøpe sko brukt.

Les også (+): Foreldre får høre at barn ALDRI må arve sko. Men er det sant?

Samtidig har han heller ikke funnet noen som har undersøkt denne påstanden grundig. Bruk sunn fornuft, skriver han, og poengterer at det viktigste er å huske på at barn vokser veldig raskt - og det gjør føttene deres også. Derfor er det viktig å følge med på at de ikke har for trange sko som kan gnage og gi dem smerter.

Produkter som ikke er CE-merket
Se etter CE-merket når du kjøper barneutstyr, spesielt produkter som regnes som «sikkerhetsprodukter» . Leker, trampoliner, solbriller, reflekser, redningsvester er blant produktene hvor du bør se etter CE-merket. Produkter som er CE-merket viser at produktet oppfyller EUs sikkerhetskrav, skriver DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap). Et CE-merket produkt skal ikke være til skade for menneskers sikkerhet og helse eller for miljøet.

Engangsprodukter vs. produkter med lengre levetid

Bleier, våtservietter, tørrkluter. Hos en småbarnsfamilie brukes det uhorvelige mengder. Visste du at en baby i snitt produserer et tonn med bleieavfall i løpet av bleieperioden? Et tonn! Ja, engangsprodukter er praktiske, men ikke spesielt økonomiske og desidert ikke miljøvennlige.

Da kan det være et alternativ å kjøpe inn vaskekluter og tøybleier, hvis man har tid til dette.

- På grunn av kjedenes priskrig for å vinne småbarnsfamiliene er prisen for engangsbleier ganske lav i Norge, men jeg har likevel funnet ut at vi sparer en del penger på å bruke tøybleier, sier Kristoffersen.

For å spare penger på tøybleier er det lurt å både kjøpe tøybleier brukt og å benytte seg av kommunenes tøybleietilskudd. Hvor mye man får varierer fra kommune til kommune, men ligger på mellom 1000 kroner og 2500 kroner. Her finner du en oversikt over hvor du søker, og hvor mye du kan få.

«Farlige» produkter
Produsenter, importører og forhandlere har ansvar for å fjerne farlige produkter fra markedet. Likevel vil det fra tid til annen være farlige produkter i omløp. Det kan for eksempel skje hvis en forbruker ikke har fått med seg informasjonen om at produktet skal leveres tilbake til butikken, og selger det videre på bruktmarkedet. Gjør det derfor til en vane at du sjekker Farligeprodukter.no hvis du skal handle på bruktmarkedet. Regnes produktet som farlig, bør du naturligvis styre unna.

Madrass til baby
En godt brukt madrass er ofte blitt mykere med tiden, og anbefales derfor ikke. Dersom barnet kommer over på magen, risikerer barnet å få nesen «gravd ned» i madrassen og pusterforholdene blir dårlige, skriver LUB (Landsforeningen for uventet barnedød).

Ellers, slå deg løs!

Les også: (+) Sara og datteren hennes fikk bo hos oss. Mannen min sa at det var noe han måtte fortelle meg

3. Mer. vs mindre

- Når jeg hjelper folk med økonomi er det en gjenganger at de sitter på mange ting som de ofte ikke får brukt, sier forbrukerøkonom i DNB, TV-profil og trebarnsmor Silje Sandmæl.

Rådet hennes er å ikke kjøpe på autopilot. Spør deg selv: Er dette verdt å bruke penger på i forhold til noe annet? Gir det mer livskvalitet? Flere ting skaper ofte bare mer forvirring, rot og kaos, og gjør det vanskeligere å finne frem til de tingene som man faktisk liker og bruker mest. Man mister oversikten, og ender med å kjøpe mer og mer nytt.

- Noe må man ha. Kanskje et par joggesko, fordi de forrige er så slitte. Men andre ganger kjøper vi ting vi virkelig ikke trenger, som en ny leke med nøyaktig samme funksjon som en vi allerede har liggende hjemme, sier hun.

Forskning viser at jo flere valg et barn har, jo vanskeligere er det å faktisk ta et valg, forteller Sandmæl. Så på lekefronten bør man heller tenkte smart, og ikke i kvantum.

Et godt tips er å rullere på lekene til barna, fremfor å kjøpe mer. Å gi bort, eller selge, alt det som egentlig ikke blir brukt kan bidra til å gjøre de lekene dere velger å beholde mer interessante.

ROT OG FORVIRRING: Forskning viser at jo flere valg er barn har, jo vanskeligere er det for dem å ta et valg, forteller Sandmæl. Det kan derfor være lurt å tenke på å redusere antall tilgjengelige leker - og i alle fall ikke kjøpe flere, om du ønsker at poden skal bruke lekene sine mer.
ROT OG FORVIRRING: Forskning viser at jo flere valg er barn har, jo vanskeligere er det for dem å ta et valg, forteller Sandmæl. Det kan derfor være lurt å tenke på å redusere antall tilgjengelige leker - og i alle fall ikke kjøpe flere, om du ønsker at poden skal bruke lekene sine mer. Foto: DNB

- Å rullere lekene til barna er gull verdt, om man ønsker at barna skal ta bedre vare på lekene sine, komme raskere inn i leken, og fordype seg i leken. Hvis barna har for mange valg blir de overveldet og distrahert, og de klarer ikke å bestemme seg for hva de skal leke med. Da er det fort gjort at de tømmer hele lekekassa på hodet og alt flyter utover, sier Linn Marie Aamundsen, som står bak «Ryddekonsulenten».

- Det er også veldig fint å snakke med barna om verdien av å gi bort ting vi ikke trenger selv. Ofte syns de det er hyggelig å gi bort leker de ikke bruker, til andre som kan få glede av dem, sier hun.

Slik rullerer du barnas leker, ifølge Aamundsen:

- Når du rullerer på lekene, så betyr det at du tar bort noen av lekene i en periode, slik at barna har færre leker å velge mellom.

- Når du får tatt bort en del av de lekene som barna ikke bruker blir det mye lettere for dem å velge hva de skal leke med, noe som igjen resulterer i at de roter mindre.

- Når det har gått en måneds tid kan du ta frem lekene du tok bort, og fjerne noe annet. Barna vil da føle at de får «nye» leker, det blir enklere for dem å finne favorittlekene sine - og det går raskere å rydde opp.

Hvorfor ikke gjøre det samme med klær, sko, sminke, bøker? Skaff deg oversikt over hva du har, ruller, og bruk tingene mer.

Les også: (+) Jeg har aldri klart å elske sønnen min. Det er min vonde hemmelighet

ÅPEN HYLLE: En åpen hylle med rundt åtte rom - som denne lille karen har på rommet sitt, er perfekt å bruke til lekerullering. Tilgjengelig og enkelt!
ÅPEN HYLLE: En åpen hylle med rundt åtte rom - som denne lille karen har på rommet sitt, er perfekt å bruke til lekerullering. Tilgjengelig og enkelt! Foto: Paige Cody / Unsplash

4. Dyrt vs. billig

Betyr dyrere alltid bedre kvalitet? Noen tror nok det, men tester viser at det ikke alltid er realiteten. I Foreldre & Barn har vi gjort en rekke tester av forskjellig barneutstyr. Ikke sjeldent finner vi at det ikke er de dyreste produktene som er aller best. Noen ganger er det stikk motsatt: Billig vinterdress soleklart best i test.

Rådet er derfor: sjekk tester, ikke prisen. Forbrukerrådet, har for eksempel også masse nyttige tester og undersøkelser.

5. Ja vs. nei

Sist, men ikke minst. Det største, og åpenbart skjulte, pengesluket:

- Ja-et i norske foreldres munn, sier Sandmæl.

- Vi er dårligst i Europa på å gi faste lommepenger. Vi gir når barna spør, og når vi gir litt her og litt der ender vi opp med å gi langt mer enn om det hadde blitt gitt faste lommepenger.

Ikke bare ender vi opp med å gi mer, men barna kan også ende opp med å tro at penger kommer «gjennom et hull i veggen».

- Forskning viser at barna er langt mer gjerrige med egne penger, sammenlignet med foreldrenes penger. Her har vi muligheten til å lære barn mer om penger, er pengene brukt opp så er de rett og slett det. Og ikke minst bidra vi på denne måten til at også de bruker mindre, sier Sandmæl.

Hvordan, og hvor mye, penger man velger å gi avhenger av barnets modenhet og alder. Men man kan gjerne starte med ukentlige beløp, og så gå over til månedlig utbetaling.

Denne saken ble første gang publisert 09/05 2022, og sist oppdatert 10/05 2022.

Les også