Barn blir avhengige av mobil, spill og TV

På tide å slå av barne-tv?

Flere og flere barn blir teknikk-avhengige. Sjekk om ditt barn er i faresonen.

TV-SLAVER: Barne-tv varer ikke en halvtime lenger. Nå går det hele dagen.
TV-SLAVER: Barne-tv varer ikke en halvtime lenger. Nå går det hele dagen. Foto: illustrasjonsfoto: colourbox.no
Sist oppdatert

Seks symptomer på at ditt barn er i faresonen:

  • Barnet har en intens følelse av velvære ved bruk av tekniske artikler.
  • Barnet greier ikke å løsrive seg.
  • Barnet begynner å kutte kontakt med familie og venner.
  • Barnet blir irritabelt når det ikke har tilgang til den tekniske artikkelen.
  • Barnet begynner å lyve om tidsbruken.
  • Barnet får problemer på skolen.

Kilde: «Forstå barnet ditt 8 - 12 år», av Stein Erik Ulvund.

De fleste foreldre bekymrer seg for barnas mange timer foran dataen eller tven, eller deres overdrevne bruk av mobiltelefonen.

Odd Arild Olsen, spillsjef i barnevakten.no, sier til Klikk.no at det er en naturlig utvikling i vår digitaliserte verden at barna leker «cowboy og indianer» på skjermen i stedet for ute.

Likevel bør foreldre passe på at ikke barna bruker all sin tid på tekniske duppeditter.

Dataen er den største trusselen

Dataen er ikke bare en data. I dag kan den brukes til både spill, internett og til å se på tv. Det gjør det vanskelig å sette grenser for barnas bruk.

- Det er pc-spill som skaper mest avhengighet. Spesielt hvis barnet sitter oppe om natta og spiller, sier Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, og forfatter av «Forstå barnet ditt»-bøkene.

Det er derfor viktig å holde øye med hva barnet ditt gjør på pc-en. Et godt tips kan være å alltid ha maskinen stående i stua, sånn at du kan følge med på hvilke sider han eller hun er inne på.

Det er bedre å si stopp når du ser at barna holder på med noe du misliker, enn alltid å måtte mase om at de sitter for mye foran skjermen.

- Foreldre har en tendens til å overdramatisere barnas databruk. Det er ytterst få barn i Norge som kan kalles avhengige. Men om barnet ditt kutter ut alle andre fritidssysler og forandrer oppførsel, er det på tide å reagere, sier Odd Arild Olsen, spillsjef i barnevakten.no.

Kontroller spillene barna dine spiller

Selv om det er aldersgrense på de forskjellige spillene, betyr ikke det at spillet vil være egnet for akkurat ditt barn, selv om det er over grensen. Ikke alle barn er like modne.

Noen spill er nettverksspill (såkalte onlinespill), hvor du spiller mot andre på nettet. Ikke la barna spille nettverksspill før de har lært seg om internettsikkerhet.

Les saken: 20 gratis sikkerhetsprogrammer

Tv-en er en enkel barnevakt

POPULÆRT: Data-spill er populært, men det er viktig å sette ned foten.
POPULÆRT: Data-spill er populært, men det er viktig å sette ned foten. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.no

Gode råd til forebygging:

  • Vis interesse, og spill eller se på tv sammen med barna. Ikke bruk det som barnepasser.
  • Ta ansvar. Ikke la barna selv få bestemme hva de skal se på eller hvilke spill de skal kjøpe. Ha en finger med i spillet.
  • Vær tydelig. Si ifra om barnet ikke får spille, og hvorfor.
  • Begrens tiden. Barn bli fort avhengige, sett derfor opp en tidskonto på et visst antall timer i uken, og la barnet selv få disponere tiden.
  • Gi alternativer. Ikke la tv eller data være en hovedaktivitet, finn på andre ting sammen.
  • Snakk med andre foreldre. Ikke la deg lure av «alle andre får lov».

Kilde: Helsedirektoratet.no

Det er lett å sette barna foran tv-en for å få tid og fred til å gjøre andre ting, men dette er ingen god løsning i lengden. Finn heller på andre akitviteter, og forklar barnet hvorfor tv-en ikke skal på.

- En åpen dialog er nøkkelen. Snakk med barnet ditt om hvorfor det ønsker å se det tv-programmet eller hvorfor det spiller det tv-spillet. Det er viktig at foreldre engasjerer seg i det barnet liker, så kan det bli en felles aktivitet, sier Odd Arild Olsen.

Også her er et godt tips å kun ha tv i stua, eller i andre fellesrom. Det gir oversikt, og gjør at tv-en kan bli en felles sosial aktivitet.

- Vær obs på såkalt ettermiddags-tv. Det er ofte dårlige programmer som går etter skoletid, og det er ikke alltid foreldrene har kommet hjem fra jobb når disse programmene går, sier Stein Erik Ulvund.

Les også: Min sønn ser for lite på tv

Begrens mobilbruken

Nylig kom en mobil spesialdesignet for småbarn på markedet, og skapt store diskusjoner blant foreldre.

Les saken: Denne mobilen er laget for 4-åringer

Selv om mange foreldre bruker mobilen for lettere å komme i kontakt med barnet sitt, kan det være lurt å begrense bruken så mye som mulig.

- En kan bli like avhengig av både mobil og data. Samtidig bør man tenke på at det fortsatt er uoppklart om mobiler er helsefarlig eller ikke, sier Stein Erik Ulvund.

For å minske bruken kan det være lurt å ikke gi barnet den nyeste mobilen med mange funksjoner.

I dag kommer det fleste mobiler med kameraer, og det kan være behov for å snakke med barnet om hva det er lov å ta bilder av og ikke. I tillegg er det lurt å la barnet selv få betale for bruken, ved å ha kontantkort i stedet for abonnement.

Om du ønsker å ha abonnement for å beholde oversikten, sørg for å ha et abonnement som kun tillater en viss sum per måned.

- Den nye teknologien er fantastisk, bare den ikke blir misbrukt, sier Stein Erik Ulvund.

Les også:

Dataspill gjør barna voldelige

Disse nettstedene er trygge

Stadig yngre mobilbarn

Denne saken ble første gang publisert 08/07 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også