Selv om flerlingefødsler har gått noe ned de siste årene, er doble barnevogner fortsatt et vanlig syn. I 2010 ble det født 980 tvillingpar i Norge. Mange foreldre synes det er vanskelig nok å bestemme seg for ett babynavn, om ikke to. Sjekk vår navnekarusell hvis du trenger inspirasjon til babynavn.

- Når man skal velge navn til tvillinger er det mange som velger navn som matcher hverandre. Det kan være navn som rimer på hverandre, navn med samme forbokstav, navn med likt antall bokstaver eller navn som vi forbinder med hverandre forteller Trude Lappegård, seniorforsker i Statistisk sentralbyrå.

Tvillingene Emil og Ida

Siv Mette Lindsetmo (37) fra Inderøy var som flere andre mødre usikker på hvilke navn hun skulle velge da hun ble tvillingmamma for seks år siden.

- Min mann og jeg var innom flere muligheter, men var bestemt på at tvillingene skulle få korte og enkle navn. Til slutt gikk vi for Emil og Ida, men vi tenkte faktisk ikke på Emil i Lønneberget i det hele tatt, forteller Siv Mette.

=

MATCHENDE NAVN: Siv Mette Lindsetmo ga tvillingene sine navnene Emil og Ida, uten å tenke på Emil i Lønneberget og lillesøsteren Ida. © Foto: Privat

Linken til Astrid Lindgrens Emil i Lønneberget og lillesøsteren Ida ble hun imidlertid fort gjort oppmerksom på av andre.

- Selv om vi ikke hadde tenkt på Astrid Lindgrens figurer selv, så var det veldig mange rundt oss som kommenterte det. Men vi liker Emil i Lønneberget godt. Dessuten er nok vår Emil litt lik som Astrid Lindgrens Emil, så det passer jo bra, ler Siv Mette.

Tvillingnavn

Eksempel på navn med lik forbokstav: Trond og Truls, Mia og Mats, Emma og Elise

Eksempel på navn med likt antall bokstaver: Daniel og Thomas, Jonas og Trine, Marthe og Sandra

Eksempel på navn som rimer på hverandre: Tim og Jim, Lise og Lasse, Mina og Tina

Eksempel på navn som vi forbinder med hverandre: Emil og Ida, Ask og Embla, Adam og Eva

Samme forbokstav

Å velge navn med samme forbokstav praktiseres både når det gjelder navn til søsken og til tvillinger. I en analyse gjort av Trude Lappegård i Statistisk sentralbyrå i 2002, kom det fram at 16 % av tvillingparene født i 2001 hadde navn med samme forbokstav (Kilde: Samfunnsspeilet nr. 6, 2002). Dette ser imidlertid ut til å være enda mer utbredt i USA.

Her var de mest populære tvillingnavnene i 2010: Emma og Ella for to jenter, Jacob og Joshua for to gutter og Madison og Mason for tvillingpar med begge kjønn (Kilde: socialsecurity.gov).

Like lange navn

- En mer utbredt måte å matche tvillingnavnene på i Norge, er at begge har samme antall bokstaver i navnet, forteller Lappegård.

Blant tvillinger født i 2001 hadde fire av fem tvillingpar navn med likt antall bokstaver, eller det skilte i høyden to bokstaver mellom navnene.

Flere navn

Mange barn får mer enn ett navn, og det gjelder også hos tvillinger. I 2001 fikk 18 % av tvillingene mer enn ett fornavn. Hvis den ene i et tvillingpar kun har ett navn, er det hele 98 % sjanse for at den andre også kun har et navn.

Denne regelen gjelder imidlertid ikke for de kjente skuespillertvillingene, Mary-Kate og Ashley Olsen.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!