Navnetrender

Lux, Valencia og Amaro klatrer på navnelistene

Men vil du egentlig vite hva som er inspirasjonen til navnetrenden?

FILTERNAVN: Duse eller fargerike filtre som blir lagt på oppstilte selfies er noe vi er vant til å se på Instagram. Nå får også ungene navn etter filtrene.
FILTERNAVN: Duse eller fargerike filtre som blir lagt på oppstilte selfies er noe vi er vant til å se på Instagram. Nå får også ungene navn etter filtrene. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Sist oppdatert

Navnetrender blir ofte påvirket av filmer, tv-serier eller kjendiser. Det nyeste i USA er imidlertid ikke egentlige navn i utgangpunktet.

Det er Instagram-filtre, navn på ulike utseender du kan legge på bildene dine når du poster dem på Instagram.

Dette kommer fram i en liste over de mest populære navnene i 2015 på nettstedet BabyCenter.com der over 300.000 foreldre har blitt spurt om hvilket navn de har gitt barna sine.

Hvilke navn er mest populære i Norge i dag? Det kan du lese her!

Instagram-inspirerte navn er på vei opp, som for eksempel Lux, som egentlig er navnet på et fotoredigeringsverktøy.

Dette guttenavnet har økt i popularitet med hele 75 prosent.

USA er dristigere

Språkforsker Ivar Utne forteller at foreldre i USA ser ut til å eksperimentere mer med navn ellers.

- Blant vanlige navn i USA er Ava og Mason, som vi ser lite til i Norge, mens Emma og Jacob er mye brukt begge steder. Foreldre i USA ser ellers ut å satse mer enn de norske på nylagete navn, små omforminger av kjente navn, sjeldne navn fra mange kulturer, og andre navn fra noe de liker, forteller Utne.

- Navn de liker kan de finne mange steder i mediekulturen, slik som nå gjennom Instagram. I Norge vil det nok helst være kjendiser som gjør slike dristige valg. I USA kan denne bruken se ut til å være mer utbredt, i alle fall er det mer slikt i listene.

Han forteller at lenger nede på listene kan det se ut til at foreldre i Norge helst velger blant navn som enten har tidligere tradisjon i Norge eller er mye i brukt i andre land rundt oss i Europa.

- Norske foreldre legger nok mer vekt på å velge trygt enn kreativt.

Foreldrenes egotripp

Språkforsker Benedicta Windt-Val skrev tidligere i år en kronikk hos NRK Ytring der hun var kritisk til folks originale navnevalg. Hun synes navnetrender har blitt foreldrenes egotripp.

- Jeg mener det er viktig å gi barn et navn med god betydning, forankret i en meningsfylt tradisjon, sier hun til foreldre.no.

I kronikken skriver hun at trenden i vår tid er at foreldrene tar egne interesser og prosjekter som utgangspunkt når de skal velge navn til barna, eller de velger «morsomme» navn, for eksempel stedet der barnet ble unnfanget, slik David og Victoria Beckham har gjort.

- I mine øyne er slike navnevalg et uttrykk for manglende respekt for barnet som person og for barnets integritet. Barnet selv blir en omvandrende reklameplakat som løfter frem foreldrenes identitet – men hva med barnets egen personlighet og rotfeste?

Flere nordmenn lar seg forøvrig inspirere av månedsnavn og ord fra naturen.

Hun forteller at det alltid har vært vanlig å la seg inspirere av kulturen når man gir barna navn.

- Den svenske forfatteren Astrid Lindgren er en av de store inspirasjonskildene til nye navnemoter; Ronja, Birk, Emil og Ida er alle navn som har fått utbredt popularitet på grunn av hennes frodige og sympatiske persongalleri, sier hun.

Likevel mener hun at det nå har gått i feil retning.

- De fleste foreldre har nok den nødvendige sunne fornuften. Men det er dessverre likevel altfor mange barn som går rundt og betaler prisen for foreldrenes uhemmede, overdrevne kreativitet i navnevalgene, mener Windt-Val.

Tuller på Twitter

Modellen Chrissy Teigen, som snart venter barn med artisten John Legend, har kommentert saken på en humoristisk måte, etter å ha sett at navn som Lux, Ludwig, Juno, Amaro, Valencia, Willow, og Reyes har økt kraftig i popularitet.

Hun lagde en fleipete tweet om fenomenet, og skrev at "John og jeg gleder oss enormt til å ønske lille X-Pro II velkommen til verden".

Kilder: Vouge.com, Baby Centre og Benedicta Widndt-Vals innlegg "Navn og identitet", samt kronikken "Gi barn skikkelige navn", NRK Ytring.

Denne saken ble første gang publisert 08/12 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også