Dyrenavn

Tallet viser hvor mange nordmenn som har dette navnet.

Bjørn: 40266

Leon/Leo: 1306/864

Erle: 655:

Ørnulf: 431

Hauk: 178

Rein: 172

Falk: 88

Ulv: 44

Varg: 43

Ørn: 32

Svale: 16

Lerke: 13

Løve: 6

Jerv: 5

Elg: 5

Mår: under 4

Orm: under 4

Tiger: under 4 (brukes av begge kjønn)

At naturen er på moten er det ingen tvil om. Vi kler stueveggene i skogsmønstret tapet, serverer barna økomat og velger babyklær i rettferdig fremstilte stoffer. Ikke overraskende farges også navnevalgene våre av den grønne trenden. Navn som Linnea, Leo, Falk og Timian plukkes av trendbevisste foreldre fra en navnehage i full blomst.

Natur er trendy

Sosialantropolog og trendanalytiker Gunn-Helen Øye bekrefter at natur er på moten.

- Tendensen er en lengsel tilbake til naturen, til det enkle og ekte, til det som er er konkret og håndfast. «Back to the farm», som verdens mest berømte trendforsker sier det. Jeg tror trenden er en reaksjon på klimakrisen, i kombinasjon med finanskrisen, sier Øye.

Ifølge navneforsker ved Universitetet i Bergen Ivar Utne har den grønne trenden spredd seg til navnevalgene våre.

- Navn inspirert av naturen er en trend jeg har lagt merke til i mange år. Dagens foreldre har også en tendens til å gi barna korte, enkle navn, og her passer mange av blomster- og dyrenavnene inn. Jeg tror ikke det er klimakrisen som ligger bak denne trenden, men heller et ønske om noe som oppleves som naturlig og ekte. Det kan også være at naturnavnene er inspirert av naturord som finnes i massemediene, som for eksempel Leo, Leon, Tiger og Storm, sier Utne.

De mest populære navnene

Øverst på listen over populære naturnavn troner Leo og Linnea. Mens det i 1999 var 15 gutter som ble kalt Leo, var det i 2008 199 stykker. Linnea har nærmest eksplodert som jentenavn, og økte fra 59 i 1999 til 493 i 2008. Andre naturnavn som har økt i samme periode, er Storm (fra under 4 til 80), Tiril (fra 104 til 153) og Timian (fra 4 til 22). Også Hauk, Ravn, Lerke, Mår og Jerv har fått et lite oppsving de senere årene.

Selv om det kan være fristende å kalle barnet opp etter noe vakkert, gøyalt eller interessant fra naturen, bør du ikke bli altfor kreativ.

- Noen dyrenavn vil mest sannsynlig bli avvist av myndighetene, fordi de blir oppfattet som negative. I praksis vil nok ikke foreldre finne på å kalle barna sine for Veps, Kveps, Kvefs, Mygg eller Rotte, sier Utne.

Les også:

7 tegn på at babyen elsker deg

Her er bleiene billigst

Kunsten å reise med barn

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!