Navn

Foreldre er redde for å gi barna mobbenavn

Tabuord, sykdomsnavn eller banneord blir ikke godkjent som navn.

MOBBENAVN: Tenker du på om navnet du gir barnet ditt kan gjøre han eller henne til et mobbeoffer?
MOBBENAVN: Tenker du på om navnet du gir barnet ditt kan gjøre han eller henne til et mobbeoffer? Foto: Thinkstock.com
Sist oppdatert

Når dere går gjennom listen over potensielle barnenavn kommer gjerne spørsmålet opp: Kan det være et mobbenavn?

- Hva med Britta etter bestemor?

- Nei det rimer jo på...

- Suna er jo et fint og uvanlig navn!

- Prøv å si det baklengs...

Erling Roland er professor i spesialpedagogikk ved Senter for adferdsforskning ved Universitetet i Stavanger og har forsket mye på mobbing. Han tror ikke navnet er det som avgjør om et barn kommer til å bli mobbet eller ikke.

- Ytre faktorer som for eksempel klær og utseende har liten betydning for om et barn blir mobbet. Det som derimot er større risikofaktorer er dersom et barn er engstelig eller defensivt, forteller Roland til Foreldre & Barn.

Men har barnet først blitt et mobbeoffer hjelper det ikke akkurat å ha et "mobbenavn".

- Da kan navnet eller andre ytre faktorer bli brukt mot barnet, sier Roland.

Foreldre i vårt Barn i magen-forum diskuterer hvilke navn som er mobbenavn. Delta i debatten her.

Ulovlige navn

På New Zealand slapp de nylig en liste over navn som ikke har blitt godkjent de siste ti årene. Noen av navneønskene som ikke ble oppfylt var Lucifer, V8, Anal og Christ. Noen enda mer originale varianter var tall (89), en enkelt bokstav (J, I, T) og til og med tegn (*).

Liberal navnelov

Vi har tidligere skrevet om at det er trendy å velge uvanlige navn, men hvor original kan du være og likevel få navnet godkjent?

Den norske navneloven er i utgangspunktet ganske liberal. Fornavnet skal som hovedregel ikke være et navn som er eller har vært i bruk som etternavn eller mellomnavn. Du kan heller ikke gi barnet ditt et fornavn som "kan bli til vesentlig ulempe for vedkommende", eller om andre sterke grunner tilsier at navnet ikke bør godkjennes.

Kan ikke kalle barnet en sykdom

Det er Folkeregisteret som bestemmer om navnet du ønsker å gi den lille poden blir godkjent eller ikke. Er de i tvil hender det at de tar en telefon til navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

- Det er ikke lov til å gi barn navn som er tabuord, sykdomsnavn eller banneord. Det kan også være at navn som ligner på slike ting ikke blir godkjent, forteller Utne.

Navneforskeren forteller at det stort sett er voksne som ønsker å bytte navn til ovennevnte, og ikke foreldre som har lyst til å kalle barnet sitt for for eksempel Kusma.

- Enkelte ganger hender det også at utenlandske navn kan ligne på norske tabuord, banneord eller sykdomsnavn. Men da handler det om at foreldrene ikke vet om det norske ordet, sier Utne og forteller om foreldrene som hadde søkt om å få kalle datteren sin Diaree.

- For dem var det et kjent og sikkert fint jentenavn, men de skiftet mening da de fikk vite om det norske ordet som lignet.

Belastende med uvanlige navn?

Uansett hvor mye du vrir og vender på det er det umulig å forutse hvordan et navn kommer til å fungere om noen år. Mobbeforsker Roland råder vordende foreldre til å tenke langsiktig, og ikke bli altfor opphengt i motenavn.

- Navnemoten går i bølgedaler og som foreldre bør man velge et navn som man tror det kommer til å være fint å hete i mange år fremover.

Navneforsker Utne tror imidlertid ikke det er spesielt belastende å ha et sjeldent navn i dag.

- Tidligere hendte det at foreldre ble frarådet å velge en del navn fordi de var uvanlige. Da mente man at uvanlige navn kunne føre til mobbing. I dag har vi blitt vant til at folk heter noe vi aldri har hørt før, på grunn av blant annet innvandring, så det er ikke noe jeg ville bekymret meg over.

Les også:

Disse navnene vil ingen ha

Dette sier barnets navn om deg

Slik velger kjendisene navn

Dette avgjør om et navn er fint

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Denne saken ble første gang publisert 28/09 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også