Kristoffer Bono (4) og Jakob Edge (1). Anette Solli Karlsen og Petter Solli fra Oslo oppkalte barna sine etter Bono og The Edge, de to frontfigurene i U2.

En hyllest til verdens beste band

- Det en hyllest til verdens beste band. Det er også en hyllest til barna at de er oppkalt etter to så egenartede og samfunnsengasjerte personligheter. Vi håper derfor at de vil bære navnene med stolthet.

Foreldrene har som kjærester hatt noen fine øyeblikk knyttet til U2-konserter, som nå teller ti i rekka.

Spesielt konserter i New York og Dublin minnes de som gode opplevelser.

Navnet Bono var noe Petter fleipet med når førstemann var på vei, og han ble overrasket da det spontant ble godkjent av Anette.

Selv om de ikke visste om det var en gutt eller jente på vei.

navn hyllest

GAMLE HELTER: Det finnes folk som heter både Elvis og Priscilla i Norge i dag. Her poserer de med nyfødte Lisa Marie Presley i 1968. © Foto: Bulls

Valget av Edge falt naturlig

- Da vår neste gutt ble født, ville vi også gi han ett navn som referer til U2. Derfor ble navnet Edge et naturlig valg, forteller Anette Solli Karlsen.

Håpet er at bandet turnerer så lenge at de en dag kan ta med guttene på konsert.

Det blir endel oppmerksomhet rundt de utradisjonelle navnevalgene.

Spilte U2 i dåpen

- Men det er bare positivt. For eksempel har organisten i Torshov kirke spilt U2-låter i forbindelse med guttas dåp: "Pride" til Kristoffer Bono, og "With or without you" til Jakob Edge.

hyllestnavn

U2-FAMILIEN: Da Jakob Edge ble døpt spilte organisten "With or without you". I storebror Kristoffer Bonos dåp falt valget på låten "Pride". © Foto: privat

Norske stjernenavn

Elvis

Første fornavn: 94

Eneste fornavn: 70

Priscilla

Første fornavn: 52

Eneste fornavn: 23

Gwen

Første fornavn: 30

Eneste fornavn: 12

Bob

Første fornavn: 54

Eneste fornavn: 20

Bruce

Første fornavn: 59

Eneste fornavn: 15

Prince

Første fornavn: 55

Eneste fornavn: 19

Madonna

Første fornavn: 6

Eneste fornavn: 5

Miles

Første fornavn: 17

Eneste fornavn: 3, 2, 1 eller 0

Storebror har nettopp fylt fire år, og akkurat nå skulle han vel gjerne sett at han var oppkalt etter Lynet Mcqueen eller Tyrannosaurus Rex.

- Men han er opptatt av musikken til U2 og presenterer seg som Kristoffer Bono, forteller moren.

- Å kalle opp barn etter idoler er neppe veldig vanlig, men det forekommer selvsagt, sier Arve Hjelseth, førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

Oppvurderer stjernens egenskaper

- At vi liker eller idoliserer en artist eller en stjerne, medfører også at vi tenderer mot å oppvurdere alle egenskapene denne stjernen har. Hvis han eller hun har et navn vi i utgangspunktet ikke har noe forhold til, vil vi likevel kunne anse det som vakkert fordi vi liker personen som er bak navnet. Derfor vil mange kanskje si at de valgte navnet først og fremst fordi det var pent. Men Bono blir neppe noe veldig vanlig navn uansett, sier Hjelseth til Foreldre & Barn.

Usikker på navn til babyen? Prøv vår navnekarusell.

To motiver

Han mener det er to motiver bak et hyllestnavn. Den ene er total identifikasjon med idolet, mens det andre er at man vil kommunisere noe til omverden om hvem man er, og hva man setter pris på.

Arve Hjelseth forteller at noen kjendiser klarer å starte trender gjennom navnet de har, eller gjennom navn de gir sine egne barn. For eksempel fikk navnet Astrid et sterkt oppsving i Norge etter at prinsesse Astrid ble født i 1932.

Beatlesnavnene

- Dessuten vil jeg jo tippe at John, Paul, George og Richard i hvert fall ikke ble mindre populære i England på 60-tallet. Jeg har også en mistanke om at Kevin slo gjennom i Norge etter at Kevin Keegan, ble kjent som Liverpool-stjerne på 70-tallet.

- Oppmykningen av navneloven oppmuntrer til mer en kreativ bruk av navn. Globalisering og medievirkeligheten gjør antakelig også at det er like naturlig å kalle opp barn etter artister og andre helter som etter oldeforeldre - selv om dette også fortsatt er ganske vanlig, sier Arve Hjelseth.

Flere norske stjernenavn

Kylie:

Første fornavn: 12

Eneste fornavn: 5

Whitney:

Første fornavn: 6

Eneste fornavn:3, 2, 1 eller 0

Billie:

Første fornavn: 20

Eneste fornavn: 6

Britney

Første fornavn: 5

Eneste fornavn: 3, 2, 1 eller 0

Mick

Første fornavn: 23

Eneste fornavn: 11

Kilde: Statisktisk sentralbyrå

Knut Bjørheim

Har du øst- eller vestkantnavn?

Navnet ditt signaliserer din sosiale status. Eller hvilken status foreldrene dine ønsket at du skulle ha.

Ikke vanlig med hyllestnavn

- Det er ikke vanlig at foreldre kaller ikke opp barna sine etter utenlandske popstjerner, sier navnestatistiker Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå.

- Men Elvis er et unntak. Det er endel som har med Elvis som andre fornavn, sier han.

- I gamle dager ga kongelige fødseler noen dramatiske utslag, men om det var "hyllestnavn" er ikke så godt å si. Vi har i nyere tid hatt oppblomstring av navn som for eksempel Vegard og Andrine. Selv om personen som står bak er åpenbar, er det ikke sikkert det er "hyllest". Det kan være så enkelt som at folk har fått en god idé, poengterer Ouren.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

Les mer:

Sjekk hva navnet ditt betyr

Disse navnene går aldri av moten

Stjal venninnens favorittnavn

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!