Frokostblandinger er et raskt, enkelt og populært valg til frokost.

Populært i barnefamilier

Over én million nordmenn spiser frokostblanding om morgenen, og salget øker stadig, ifølge en fersk undersøkelse om nordmenns frokostvaner utført av Norstat på vegne av Quaker Havrefras.

Blant de yngre i byene velger stadig flere frokostblanding om morgenen, og det er særlig populært blant barnefamiliene, ifølge undersøkelsen.

Foreldre & Barn har tidligere fått en ernæringsrådgiver til å vurdere ni ulike frokostmåltider til barn, for å finne ut hvor sunne de er. Se vår test av frokost til barn.

Barna bestemmer frokostblandingen

Seks av ti foreldre oppgir i undersøkelsen at barna har ganske eller svært stor innflytelse på hvilken frokostblanding familien kjøper.

Men det er en dårlig taktikk - i alle fall om du ønsker at barna skal spise sunn og næringsrik frokost.

- Det er foreldrene som bør velge frokostblanding til barna. Ellers blir barna lett offer for markedsføringskrefter og velger ut fra hva som ser festlig ut, og dette er ikke alltid de sunneste produktene, sier klinisk ernæringsfysiolog Marianne Elisabeth Mathiassen til Foreldre & Barn.

FROKOSTBLANDING DU LAGER SELV

DET TRYGGESTE VALGET: Lager du sin egen frokostblanding, har du kontroll på både smaker og næringsinnhold. © ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Slik lager du frokostblanding selv

Det er mulig å lage egne, sunne frokostblandinger basert på for eksempel havregryn, havrekli, solsikkekjerner og tilsatt tørket frukt, er tipset fra ernæringsfysiolog Marianne Mathiassen.

Havregryn er det enkleste og billigste du kan bruke som frokostgryn. I tillegg er det svært næringsrikt.

Her er noen forslag til ingredienser, hentet fra Opplysningskontoret for brød og korn, brodogkorn.no.

 • Havregryn
 • 4-korn
 • Cornflakes
 • Kruskakli
 • Havrekli
 • Hvetekim
 • Solsikkekjerner
 • Nøtter (hasselnøtter, valnøtter, usaltete peanøtter)
 • Tørket frukt (rosiner, bananer, papaya)
 • Frisk frukt og bær (bananer, epler, druer, kiwi, bringebær, blåbær)
 • Yoghurt, cultura, skummet kultur og lettmelk

«I denne oppskriften ville jeg kanskje vært fristet til å droppe innslaget av cornflakes, men i små mengder er det greit nok selv om det er søtt», er kommentaren fra ernæringsfysiologen.

Ikke sett fram sukkerskålen

Gir du barna havregryn, så pass på at du ikke setter frem sukkerskålen eller syltetøyet og lar barnet forsyne seg selv, advarer ernæringsfysiolog Kari Bugge.

«Da kan resultatet bli søtere enn om du skulle gi barnet en søt ferdigblanding. Bruk heller frukt eller ta på litt syltetøy for å søte blandingen», tipser hun.

Her finner du flere enkle oppskrifter på sunne og gode frokostblandinger.

Slik lager du mysli

Hun synes foreldre skal velge all mat barna skal spise - med få unntak.

- Er det bursdag eller tid for å kjøpe inn litt lørdagsgodt, kan barnet få velge. Men til hverdags må de voksne bestemme og ta gode ernæringsmessige valg for barna sine. Det blir helt feil å overlate dette viktige ansvaret til små barn, sier hun.

Det er ernæringsfysiolog Kari H. Bugge, fagsjef ved Grete Roede, enig i.

- Det er viktig at foreldre tar styringen og ikke lar barna velge, i alle fall ikke til hverdags, sier hun til Foreldre & Barn.

Dette vil barna ha til frokost om de får velge helt selv.

De beste og de dårligste

I en test av 13 vanlige frokostblandinger som Foreldre & Barn gjorde i 2008, konkluderte Kari Bugge med at noen inneholder så mye sukker og fett, og så lite fiber, at de egner seg bedre som dessert enn frokost.

De fem sunneste frokostblandingene i testen ble:

 • Quaker Havrefras
 • Axa Go`dag Blåbær
 • Weetabix Original
 • Quaker Mini Fras
 • Axa Go`dag Frukt

Testtaperne ble:

 • Quaker Crüsli Sol frokost
 • Kellog`s Honni-Korn
 • Nestlé Nesquick Kakaosmak
 • Kellog`s Choco Pops Crunchers
 • Weetabix Weetos sjokolade

Det er lurt å ta seg tid til å lese vare- og næringsstoffdeklarasjonen når du skal velge frokostblanding.

- Det kan ta litt ekstra tid, men finner du først frem til en variant med lite tilsatt sukker og mye fullkorn og fiber, og gjerne noe frukt, så har du klart å finne frem til et fornuftig produkt som kan kjøpes på nytt og på nytt, anbefaler ernæringsfysiolog Marianne Mathiassen.

Velg den «kjedelige»

Ikke la faktorer som utseendet på kartongen, eller det at produktet for eksempel smaker sjokolade, være avgjørende for hvilken du velger.

- Barn vil gjerne ha de morsomme, fargerike pakkene, men tradisjonelt har disse vært de mest søte blandingene, som barn liker lett, sier Kari Bugge.

Kartonger med et litt mer kjedelig utseende, og som kanskje bare helt enkelt kalles for «müsli» eller lignende, er ofte sunne alternativer, sier Marianne Mathiassen, som tror det er lett å bli forvirret i jungelen av produkter.

- Noen reklamerer for eksempel med at produktet inneholder fullkorn, men leser du på næringsstoffinnholdet, ser du at det samtidig kan være mye tilsatt sukker, sier hun.

SUKKERHOLDIGE FROKOSTBLANDINGER

PAKNINGENE AVSLØRER MYE: Let etter de «kjedelige» pakningene og nøkkelhullsmerket, de er som regel sunnest, tipser ernæringsekspertene. FOTO: SCANPIX © Illustrasjonsfoto: Scanpix

Se etter nøkkelhullet

For mye sukker og fett i maten er ikke noen fordel for barna, verken til frokost eller til andre måltider.

- Mange har erfart at barna kan bli ukonsentrerte og få humørsvingninger av for mye sukker. Selv om det faktisk ikke finnes stort forskningsmessig belegg for å hevde at sukker gjør barn hyperaktive, er det altså flere som opplever at sukker har en negativ innvirkning på barnet, mener ernæringsfysiologen.

Har du det travelt på butikken, og ikke har tid til å sammenligne ingrediensene i de ulike blandingene, kan nøkkelhullsmerket gjøre valget enklere.

- Blandingene som er nøkkelhullsmerket skal inneholde mindre fett og sukker, og lite salt sammenlignet med andre produkter. De skal også ha et høyt fiberinnhold, sier Kari Bugge.

Ifølge Forbrukerrådets test av frokostblandinger for barn var det kun nøkkelullsmerkede Quaker Mini Fras som hadde et et akseptabelt sukkerinnhold.

Vær obs på fettet

En del frokostblandingen er tilsatt mye fett. Spesielt usunt blir det om fettet er av den mettede typen.

Ett tips er å se etter ingredienser som kokosolje, palmeolje eller uspesifisert vegetabilsk olje, som ofte betyr usunt fett.

Mye sukker og fett betyr at det lett blir for mange kalorier, noe som øker risikoen for utvikling av overvekt.

- Barn i dag er relativt stillesittende, og da trenger de heller ikke så mange kalorier for å komme i energibalanse. Det er dessverre også slik at der det er mye sukker, så er det lite næringsstoffer. Et produkt med mye tilsatt sukker inneholder derfor gjerne lite vitaminer og mineraler, sier Mathiassen.

Nok vitaminer og mineraler er viktig for en kropp som skal vokse.

Lurer du på hvor sunne de forskjellige typene frokostblanding egentlig er, kan du sjekke DinKosts test av sunne frokostblandinger.

Et lite middagstips

Det kan være smart å la barn få velge mellom to eller flere sunne alternativer. Da får de en følelse av medbestemmelse, samtidig som man unngår de største fallgruvene, sier ernæringsfysiolog Marianne Mathiassen.

«Hjemme hos oss spør jeg for eksempel ofte barna mine om de vil ha rosa eller hvit fisk til middag (les: laks eller torsk).»

«Da opplever barna det som om de har bestemt middagen, og jeg trenger ikke å frykte at vi ender opp med risengrynsgrøt eller pannekaker i det daglige.»

Et fullverdig frokostmåltid

Frokostblanding kan være en sunn basis for en frokost.

For at det skal bli et fullverdig måltid bør det også inngå et meieriprodukt, som yoghurt eller melk som man blander i eller heller over.

- Melk på frokostblandingen sikrer et flott proteininnhold i måltidet, har ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky tidligere uttalt til DinKost.

I tillegg inneholder melken stoffer som gjør at proteinet i kornvarene også tas bedre opp. Velger du mager melk, får du i deg ekstra mye kalsium, og du begrenser inntaket av mettet fett.

Det er Marianne Mathiassen helt enig i.

- Mange har hørt at melk og brød utfyller hverandre ernæringsmessig. På samme måte vil en sunn frokostblanding og melk/yoghurt utfylle hverandre. Meieriproduktet bidrar også med viktig kalsium, som mange barn og unge får i seg for lite av, sier hun.

Frukt i eller ved siden av frokostblanding er også lurt.

- Til frokost er det også bra med en barneskje tran, særlig i vinterhalvåret, minner Marianne Mathiassen om.

Om barnet venner seg til å ta tran fra det er lite, vil det for de fleste ikke være noe problem med å fortsette å tolerere tran når de blir større.

Les også:

Omega 3 for barn - stor Omega 3 guide

Bordskikk gir barna bedre helse

Sunn mat for sultne skolebarn

Kaos rundt barns kosthold

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!