The Bubba Yum Yum cookbook er skrevet av den australske kjendiskokken Pete Evans, sammen med blogger Charlotte Carr og naturmedisiner Helen Padarin.

Nå utsetter forlaget utgivelsen inntil videre, grunnet det australske helsemyndigheter mener er helsefarlige kostholdsråd, skriver blant annet The Guardian.

Kokeboka er basert på et paleokosthold, eller såkalt steinaldermat, og inneholder oppskrifter på baby- og småbarnsmat. Den er blitt markedsført som helsefremmende.

Paleokosthold

Også i Norge er det småbarnsforeldre som foretrekker å gi barna paleomat. Blant dem er blogger og forfatter Sara Lossius.

Datteren Elly har et steinalderkosthold, akkurat som foreldrene. I motsetning til de fleste andre barn, spiser hun verken brød eller andre kornprodukter, men foreldrene er ikke like ekstreme som de australske kokebokforfatterne legger opp til.

Potensielt dødelig "melk"

De offentlige helsemyndighetene i Australia reagerer nemlig kraftig på særlig én av oppskriftene til spedbarn i den nye kokeboka: En oppskrift på "melk" laget av lever og kjøttkraft. "Melka" inneholder ti ganger mer vitamin A enn det som er anbefalt.

– Etter mitt syn er det en reell mulighet for at spedbarn kan dø dersom denne boka gis ut, særlig om denne "melka" er den eneste maten babyen får, sier Heather Yeatman, president for Public Health Association of Australia til Women’s Weekly.

Feilernæring

Hun understreker at Verdens helseorganisasjon anbefaler amming de første seks månedene, og om det ikke er mulig, skal babyen få godkjent morsmelkerstatning. Hun frykter at den kontroversielle oppskriften skal få foreldre til å servere spedbarn "levermelk" framfor morsmelk eller morsmelkerstatning.

Paleokostholdet inneholder verken korn eller noe særlig med meieriprodukter, og helsemyndighetene i Australia mener at kokeboka av ulike grunner også kan bidra til feilernæring av eldre barn.

Forlaget Pan Macmillan bekrefter at boka blir utsatt, men ønsker ikke å gi kommentarer utover dette. Forfatterne ønsker foreløpig heller ikke å uttale seg, ifølge The Guardian.

For ordens skyld: Også norske helsemyndigheter anbefaler fullamming i seks måneder, og også her er de offisielle anbefalingene at barns kosthold skal inneholde både korn og melk.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!